nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: hírek
    / /  

2014-01-31

Cinema Totál Berlinben - nemi egyenjogúság a filmkultúrában

A Berlinale-ra ráépített filmszakmai programsorozat, kísérő rendezvény nevében a "Total" arra utal, hogy "totál kép", a mozi, a film, a videó, az audio-vizuális kultúra egészéről. A Cinema Totál egyik különlegessége, hogy a berlini Collegium Hungaricum e nagy jelentőségű kultúr-projektje, bár nemzetközi, a magyar kultúrát abszolút fókuszban tartja, s így egyfajta reprezentatív kultúr-külképviseleti szerepet tölt be.

Cinema Totál február 8-12 / Berlin

A Cinema Totál egy filmszakmai kult-esemény, ahol - a konkrét programok jelentősége mellett - roppant hangsúlyos, hogy filmesek találkoznak egymással. Idén az rendezvény a "Különleges Találkozások" alcímet viseli, hangsúlyozva a filmszakmai diskurzus-generálás motívumát. Az alcím a Visegrádi Négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kulturális ill. filmszakmai együttműködésének témájára utal. A Cinema Total egyebek közt filmterv-bemutatóiról is híres, amelyek számos koprodukciós film-projekt megszületését tették lehetővé már az évek során. A szervező intézetet, a Collegium Hungaricum-ot a Bódy Gábor és Zbigniew Rybczyński életmű bemutató óta kiemelt kedvenceink közt tartjuk számon.

 Gerencsér Anita és Can Togay, a rendezvény szervezői az Uránia moziban (fotó: altmti)

Az idei rendezvény egyik különlegessége, hogy a nyitó kerekasztal beszélgetés az European Women’s Audiovisual Network (EWA, Európai Női Audiovizuális Hálózat) kezdeményezésére a filmes "női kvótáról" fog szólni, azaz a nők szerepéról a filmgyártásban, audio-vizuális iparban, kultúrában. A téma roppant érdekes, gyakorlatilag forradalmi.

 

A svéd kezdeményezés alapján ahhoz, hogy egy film "A" besorolást kapjon, át kell mennie a Bechdel Teszt-en (lásd angolul a WIKI-n). A Bechdel Teszt azt méri, hogy az adott filmben a női karakterek jelenléte mennyire jelentős vagy jelentéktelen, és hogy milyen jellegű. Konkrétan Svédországban az "A" besoroláshoz az kell, hogy legyen olyan jelenet, amelyben két nő beszélget a vásznon valamiről, ami nem egy férfi :) Ez csupán egy motívuma a nemi egyenjogúsági projektnek vizuális kultúrában :)

kép a tavalyi Cinema Total videóból

A "női kvóta" (helyett: 50:50, nemi egyenjogúság, egyelő reprezentáció a vizuális kultúrában) a támogatott filmesek számszerű arányait is konkrétan érinti, úgy, hogy a támogatás mértéke is legyen egyenlő (értsd, magyar szitura lefordítva, ne legyen mondjuk 20 férfi, akik milliárdos filmeket készítenek, úgy, hogy a női alkotók közben csak 5-en vannak, vagy 15-en, vagy úgy, hogy ők csak szerényebb költségvetéssel dolgozhatnak). Micsoda forradalmi eszme! A felvilágosodás egyik legújabb hulláma! Az "egyenlőség, testvériség", a minden "ember egyenlő" egy új nagyszerű verziója. Különös mértékben örülünk ennek, már csak azért is, mert a női művészek minden téren nagyságrendekkel jobbak, valódibbak, mint a férfiak, lásd csak az elmúlt 20 év magyar filmjeit, Simon Mágus, Pál Adrienn.

2011-ben a top 100 amcsi filmben (írja a Guardian) csak 33%-ban szerepeltek nők, és csak 11%-ban voltak főszereplők. Ez egyrészt azt mutatja, mennyire durva a helyzet (kulturális eltérítettség), másrészt, hogy mekkora áttörés van kilátásban :) Franciaországban tavaly októberben (október 10), lefektették a 50:50 alapszabályt :)

A nemzetközi egyenlőségi kezdeményezést a svéd filmalap indította el tavaly májusban, amikor is Cannes-ban egy sajtótájékoztatót tartott a filmalap 50. születésnapja alkalmából, a tájékoztató azonban nem erről szólt, hanem az ott és akkor meghirdetett nemi egyenlőségi kezdeményezésről.

A kezdeményezés azért is forradalmi, mert egyértelműen abból indul ki, hogy a fogyasztott filmek óriási tudat-, személyiség-, viselkedés formáló erővel bírnak (amit a szórakoztatóipar szószólói mindig próbálnak szőnyeg alá söpörni, mintha a filmek csak ártatlan szórakozást jelentenének, és nem szolgálnának százmilliók viselkedési mintául, 24/7/365-ben). Forradalmi továbbá, mert az álszent és szándékosan buta besorolási rendszerből való kitörést is jelenti, azaz végre elkezdjük felcímkézni a média-tartalmakat, és nemcsak az alapján, hogy van-e benne "erőszak" vagy "szex", hanem immár okos, intelligens módon, immár azt jelezve, hogy egy film mennyire butít .)

A kerekasztal résztvevői olyan nemzetközileg elismert filmes szakemberek lesznek, mint Anna Serner, a Svéd Filmalap vezetője, Senja Ravlic, az Eurimage esélyegyenlőségi kutatási vezetője, Wendy Parker, a Brit Filmintézet munkatársa, Agnieszka Kurzydlo producer és Enyedi Ildikó filmrendező.

 

Ez a kerekasztal csak egy a programsorozat eseményei közül, a többiről is ugyanennyit lehetne írni. A lényeg azonban az, hogy képet kapjunk erről a roppant pozitív kulturális energiákat felszabadító rendezvényről - amely a Berlinale és a Cottbusi Kelet-Európai Filmek Fesztiválja, Németország második legfontosabb filmfesztiválja között helyezi el magát. A Cinema Totál záróakkordja egyébként stílusosan a Cottbus Lounge, ahol a Cottbus-i fesztivál meghívott vendégei és filmesei lesznek jelen, a Cinema Total vendégeivel és filmeseivel keveredve, barátkozva, teljes intenzitással érvényesítve a Cinema Total filozófiáját, miszerint (szabad fordításban:)) a filmes eseményeken, fesztiválokon köttetett ismeretségek, felvetett témák, projektek formálják - a különleges találkozások révén - a következő év vizuális kultúráját :)

 

(Köszönet az egyenjogúsággal kapcsolatos anyagokért a Collegium Hungaricum munkatársának, Gerencsér Anitának).

 




legutóbbi hírek:

-------------------------------------
beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás
Kedd reggel, a vásárcsarnok előtt bazi nagy gödör keletkezett az úttesten. A kár nemcsak anya ...

-------------------------------------
Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat
A Pápa nyakában egy barikával fotóztatta magát - a klasszikus jó pásztor beállításban, eze ...

-------------------------------------
kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét
Boris Johnson-nak elnézést kellett kérnie, amiért a bringája csomagtartóján vitte feleségét ...

-------------------------------------
ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :) ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :)
Minden idők egyik legklasszikusabb időutazós filmje immár maga is idő-trippé vált. 30 évesek ...

-------------------------------------
Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia
Ma Nemes Jeles László filmje, a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban. ...

-------------------------------------
"remek" hír a Föld Napján: Norvégia a fjordba önti a hulladékot
Az aktivisták nagyon kemény ellenállást ígérnek, polgári engedetlenséget ideértve, ha zöld ...

-------------------------------------
Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában
Leonard Nimoy hosszan tartó tüdőbetegség végső stádiumában 83 évesen elhunyt Los Angeles-i ...

-------------------------------------
Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27 Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27
A tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27. és március 27. között több mint à ...

-------------------------------------

korábbi hírek