microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia

2014-06-15

a foci-VB: egy világvallás aratásünnepe

Hunger Games a valóságban


A vallás, mint olyan, egy speciális jelenség, az a lényege, hogy mindenki elismeri és fejet hajt előtte, ez a tulajdonság pedig óriási hatalmat jelent, s gigantikus kereskedelmi potenciált. Gondolj a karácsonyra, micsoda ünnep! Egy másik világvallás ünnepe. Micsoda forgalom, micsoda eladási adatok! Micsoda profit! Nos, a foci vb detto ugyanez.

Ki merné azt mondani, hogy a foci vb rossz? Konkrét istenkáromlás lenne. Elvégre a foci jó, a focimeccs jó, a sör jó, a meccsnézés jó, a foci vb tehát a meccsek meccse, a legfőbb jó. Egyáltalán nem állunk olyan messze a középkortól, mint gondolnánk, ha valaki a foci vb-re rosszat mond, arra a közösség haragja sújt le, és ha legális lenne, biztos megköveznék érte az illetőt. A foci vb-t kötelező imádni.


"FIFA GO HOME"


Gondolj a brazilokra, a foci náluk nemzeti kincs, a kultúra közepe. Ha valaki rosszat mond a foci vb-re, a brazil nemzeti lélekre mond rosszat, a nemzeti sportra és Pelére. A brazil focisták a szűzanyához imádkoznak, keresztet vetnek a tévé képernyőjén, imáikról pedig a sportriporterek is beszámolnak, a FIFA serleget pedig úgy csókolgatják, mint legfőbb szentséget, amit úgy szereztek meg, hogy megnyerték a szent háborút, legyőzték a többi nemzetet.

Ha valaki nem áll be a sorba, nem ül le a tévé elé imádni a foci vébé istenséget, az megsérti a brazilokat, megsérti Brazíliát, elárulja a nemzetet, és pontosan így van ez más országokban is, a foci vébé szent. Mert a foci háború, a focisták a nemzet professzionális katonái, háborús hősei. Aki nem nézi a háborút, ami persze csak „játék”, az elárulja a hazát. A háborút mindenkinek néznie kell. Nőknek is ugyanúgy, mint a Sopranos-t és a Keresztapát. Lelkesen, sörrel, teljes beleéléssel.

A foci vébé érinthetetlen, mint a karácsony vagy a húsvét. A foci vébé előtt az egész világ leborul – és mint más vallásoknál is, éppen itt jön be a képbe az üzlet.

 

Az aratás-ünnepség gigantikus. Vérbeli televíziós ünnep, értsd, a bevételek a közvetítési jogokból jönnek be, amik aztán reklámbevételekből csorognak fel a polip fejébe, de közben mindenki jól jár, minden nagy cég. Mindenki a foci vb-t nézi, azaz, mindenki a tévét. Ez a valódi történés. Miközben százmilliók örömittasan a labdát figyelik a szemükkel, a valóságban a történés az, hogy reklámok, reklám-üzenetek csapódnak be százmilliók szemnén keresztül, bele, egyenesen az agyba. Százmilliók agyába – egyszerre. Valóságos reklám-meteoreső ez. Orwell vagy Chomsky azt mondaná: agymosás.

 


aratás-ünnep

A reklám-őrület legfőbb célja nem is csak a fogyasztás további fokozása, hanem, hogy a nagy cégek lenyomják a kisebbeket, „győzzön az erősebb” – alapon. Akik a kártyajátékok szabályainak megfelelően tartják és emelik a tétet, azaz sokat költenek reklámra a foci vébé ideje alatt, azok sokat is nyernek. A kisebbek, a kicsik viszont ráfaragnak, pórul járnak, húzhatják a rolót lefelé.

A liberális kapitalizmus ünnepe ez, amelyben a nagy cégek egyre nagyobb befolyásra s piaci részesedésre tesznek szert, a kisebbek pedig vagy beolvadnak a nagyokba, vagy csak simán megszűnnek, mert a liberalizált piac ezt eredményezi, a „körkörös felhalmozást”, és nem az utópiaként beharangozott equlibriumot.

Az van tehát, hogy: foci vébé van, dollár milliószámra, folyamokban dől a lé, mert az emberek világszerte, önként és dalolva a tévéképernyők elé gyűlnek imádkozni, imádni, és gigantikus reklámközönséget képeznek. Globális tévénézés. Vallásos ünnep. Nagy reklám-aratás. Globális reklámvízözön. De ez még nem minden.


FIFA GO HOME

eközben ...

Az illető ország, ahol a foci vébé megrendezésre kerül, nem jár túl jól, sőt. A foci vébék ugyanúgy működnek, mint az olimpiák: a hatalmi elit, az oligarchák és üzlettársaik, részvényeseik szuper jól járnak – de a közösség, a társadalom nem, sőt, éppen ellenkezőleg. Brazíliában is ez a helyzet.

Rengetegen tüntetnek Brazíliában – mert ehhez a gigantikus és globális tévénéző ünnepséghez, ehhez a nagy reklám-aratáshoz az ő hazájukat használják színpadnak, s az ő életüket teszi tönkre a focivébé szervezőivel cinkos helyi hatalmi elit.

Tüntetnek a brazilok, a rendőrség-”ük” pedig, ahogy szokás, könnygázzal gumilövedékkel lövi, tartóztatja le és terrorizálja őket. A katonai rendőrséget is bevetik, az embereket megverik, ideértve a 9 éves gyerekeket. A rendőrség még az orvosokra is rálő gumilövedékkel, ha sebesülteket akarnak ellátni. A gumilövedék, mint tudjuk, nem játék.


FIFA GO HOME

Fogyasztói társadalomban élünk. Fogyasztunk a tévénk előtt ülve-állva. Arra vagyunk nevelve, hogy nézzük a tévét, a tévében pedig a focivébét, és ne foglalkozzunk azzal, hogy milyen áron jön létre ez a globális showműsor. Fair trade? Nonszensz! Mindenki a meccset nézi – nem szabad ünneprontónak lenni.

Az arénában, a focipályán két csapat harcosai küzdenek egymással, kőkemény csatajelenet. A világ legjobban fizetett harcos színészei ők, küzdő-sportolók, nemzeti hősök, a szuper-szuper elit. Úgy tűnik, egymással harcolnak, a haza dicsőségéért, meg minden, meg a játék szépségéért, meg a sör melletti kellemes szórakozásunkért, de nem. Nem egymással harcolnak, hanem a giga-bevételért, amit a tévénézők tömegeiből termelnek ki.

A másik oldalon azonban, a képernyő másik oldalán ott a helyi valóság, az emberek élete, nyomora, kétségbeesett küzdelme. A mi szórakozásunk ára az ő szenvedésük, az ő jövőtől, gazdasági felemelkedéstől, jobb élettől való megfosztottságuk. Megéri? Megéri ez nekünk? Ezen az áron? Nekünk csak egy műsor a nyári estében. Nekik: az életük. Persze, hogy megéri, pontosan így vagyunk nevelve. A foci vébét élvezni kell, nem siránkozni rajta.

Gondoljunk azokra, akiket a kormányuk cserben hagy, akiket a rendőrségük terrorizál. Gondoljunk Karinny Presa újságírólányra, aki videót közvetített a tüntetésekről, amikor brutálisan letartóztatták, majd elvitték s egy barakkban 5 rendőr eszméletlenségig összeverte, mert azzal gyanúsították, hogy felborított egy rendőrautót, ami mellesleg nem igaz, videó bizonyítja, de ez lényegtelen is.

A zavargásokat, persze, kötelező jelleggel úgy kell látnunk, hogy "szélsőjobbosok, akik zavarják a többség szórakozását". Nem valódi tüntetők, nem valódi emberek. Csak lázongó csőcselék. Így kell látnunk, ha egyáltalán látjuk, mi történik ott, mert esetleg a vacsi mellé a híradókba beszűrődik pár másodperc előértelmezett felvétel „a zavargásokról” és „a tüntetőkről”.


a képen NEM Karinny Presa tudósító lány látható, akit 5 rendőr brutálisan összevert

A Hunger Games egy nagyon lebutított fikció, a valóság ennél milliószor kontrasztosabb, mert az ellenség a másik oldalon nem egy darab negatív hős, nem egy darab cég, hanem Te magad vagy, plusz pár százmillió szórakozó fogyasztó társad a globális börtöntelepen, ahogy a tévében nézitek a showműsort, és a sör után nyúlva azt mondjátok: „ez szép volt!” ....

Nos, gondoljunk bele, tényleg szép?


A Gólya Presszóban, a baloldaliság nemhivatalos fellegvárában is nézik a meccseket a fiatalok a tévében – de tudatosan teszik ezt, úgy, hogy közben kimondják, és beszélnek róla, és terjesztik, hogy mi történik a színfalak mögött.

lásd: Brazília NEM ünnepel - foci helyett elnyomás a vb házigazdáinak

a felhívásuk pedig így szól:

 

Míg a foci vb a világ számára szórakozást, sportot, kikapcsolódást és izgalmas versenyélményt jelent, addig az a FIFA-nak és a hatalmas esemény összes finanszírozójának, befektetőjének és szolgáltatójának kőkemény bizniszt, ami nem tűr akadályokat és ellentmondást.

Ezért van az, hogy a vb-gépezet teljes fegyverzetben támadta le Brazíliát, és a brazil embereket. Az eseményre fordított közpénzeken felül (melyből nem az egyszerű földi emberek fognak profitálni) tízezrek erőszakos kilakoltatása, otthonaik földbe döngölése, építőmunkások halála, elégtelen munkakörülmények és ellenőrizhetetlenség, felelősségre vonhatóság hiánya, a mindezek miatt indított sztrájkok, tüntetések és területfoglalások véres, több gyilkosságot elkövető leverése jelöli a FIFA profitért folytatott diadalmenetének útját.

Keserűen ironikus módon, a világ leginkább focirajongó nemzete, s különösen annak legkiszorítottabb fele (bódélakók, lakásszegények, hajléktalan munkások, őslakosok) a bajnokságból csak tankokat, könnygázt, "robotzsaru" becenevű rohamrendőr-páncélokat láthatnak.

A világbajnokság ideje alatt a nálunk focit néző vendégeknek szeretnénk felhívni a figyelmét a stadionreflektorok mögött zajló eseményekre, a gyep alatti csontvázakra. Kérünk mindenkit, hogy ossza meg az információt: hiszen bizonyos, hogy hasonló pusztító hadjárat a magyar emberek ellen is indulhat, ha a világ nagy vagyonosai úgy döntenek, a mi bőrünkön csinálnak szórakoztatóipart.

 

tekintsd meg ezt a blogot (fotók és videók nagy mennyiségben)

 

-jepe-
2014-06-15

Címkék: foci vébé, foci vb, Karinny Presa, Gólya Presszó