microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: urban / enviro -> városkoncepció, öko, környezet

2014-10-03

Északon rozmárok tüntetnek! - Mi mindannyian jegesmedvék s rozmárok vagyunk!

szombaton: Ice Ride !!


Elképesztő hírek jönnek, olvad a sarki jégsapka, tényleg, pont úgy, ahogyan a '70-es években mondták, hogy történni fog, meg azóta is, minden évben. Szegény jegesmedvék! Mi lesz velük! Szegény rozmárok, fókák! Pedig olyan arik! Szegények! Most jól elveszítik a lakhelyük. Rossz nézni ezt a drámát, inkább váltsunk témát, mert ez tényleg horror, jobb nem gondolni rá. Vagy ... mégsem ezt kellene tennünk?

jegesmedve egy állatkertben - a gyerekek sajnálják


Amikor az ember kritikus helyzetbe kerül, kívülről látja magát, például amikor zuhan 3 kilométer magasban, és nem nyílt ki az ejtőernyője, akkor az agyunk átvált „külső szemlélőbe”, kívülről tekinti önmagát, mintegy „objektíven”. „Zuhan a csaj”, „zuhan a srác”, „nem fogja túlélni”, „nem, hát persze, túl magasról zuhan, túl nagy sebességgel”. „Folyékonyra fog zúzódni a teste”. „Hú, de durva lesz. Stb. Stb. Kb. így látja az ember önmagát kívülről. Egyfajta önkívületi állapot ez, „extázis”, ha tetszik.

Tavaly volt egy biciklizés a sarkvidék megvédéséért. Az egyik aktivista jegesmedvének öltözött. A többiek biciklivel jöttek, mert a klímavédelem alapvetően biciklis ügy (mindjárt kifejtjük, hogy miért*), és így mentek az állatkertbe, ahol megnézték szegény szenvedő jegesmedvéket, akik hóemberekként olvadoztak a nem nekik való hőségben. Csodálatos empátiatüntetés, mondhatni, együttérzés a jegesmedvékkel. Szegény jegesmedvék! De nincs itt valami tévedés? Valami félreértés?

Most épp a rozmárok tüntetnek, 35 ezres tömegtüntetés az északi sarkon, így akarják felhívni a média (és a médiára rákapcsolódott embertömegek, fogyasztók figyelmét arra, hogy ami folyik, az tarthatatlan, így nem mehet tovább. Konkrétan, elolvadt alóluk a jég. Nincs több, megszűnt, nyente, kész. Szegény rozmárok, szegény jegesmedvék, az embernek összeszorul a szíve, tényleg. A CNN interjút készített velük, hoztak egy tolmácsot, aki bár nem folyékonyan, de mégiscsak tud rozmárul s emberül. Az egyik rozmár öko-polgár élő adásban olyat mondott, amitől hátast dobott a riporter.

 Légifotó a körülbelül 35 ezresre becsült rozmártömegről. A felvételt az NOAA tengeri emlősöket megfigyelő programjának munkatársai készítették  ...... Forrás: AFP Photo/NOAA/Corey Accardo  - illetve, Origo.hu

Elmagyarázta, hogy nem maguk miatt tüntetnek, hanem az emberek miatt. Azt akarják üzenni a tévék és facebook-képernyők mögött bámészkodó (s közben is fogyasztó) fogyasztóknak, hogy hagyják abba, most azonnal, hagyják abba a kibocsátást, meg az olaj kibányászást, meg az olaj elégetést, mert a bolygó, a Föld élővilága belepusztul, megszűnnek az élethez szükséges körülmények, sec-perc alatt. Nem maguk miatt tüntetnek. Azt mondják, kár, meg minden, alakulhatott volna számukra kellemesebben ez a szezon, ez az élet, de elfogadják, viszont ezt az egészet, ezt a csodálatos élővilágot elpusztítani rohadt nagy barbárság, s a kozmosz összes lakója felülről, a távolból megvetéssel fogja nézni azokat, akik ebben részt vettek, akik félrebeszéltek, akik „fenntartható fejlődésről” beszéltek a kibocsátás beszüntetése, az eredeti állapot visszaállítása helyett (mert ha valamit tönkreteszel, utána ez a cél, hogy helyreállítsd az eredeti állapotot, nemde? - ez az öko-etika egyszereggye).

 

Mesélték, rázkódva a nevetéstől, hogy eljutott hozzájuk a drót, hogy Budapesten az emberek „a szegény jegesmedvékért tüntetnek”, a szegény párákért, akik számára elviselhetetlen a hőség, amit klímának neveznek, mert vastag a bundájuk. Percekig röhögtek, ahogy a rozmár-torkukon kifért, majd amikor visszatértek, és ismét képesek voltak beszélni, egyikük magához vette a mikrofont, és belemondta a tévébe, hogy ...

„Ember, hát nem veszitek észre, ti vagytok a jegesmedvék! Magatokat kellene sajnálnotok! Ti veszítitek ezt azt, amiben éltek, a civilizációt, a kultúrát, az értelmet, a beszélgetést! Az élővilág, vazze, még Csernobilban, az atomsugár zónában is vígan megél, sőt, virágzik! Ti vagytok azok, akiknek a lába alól most elolvad a talaj! Ti vagytok a vesztesek, magatokat kellene sajnálnotok, és nem a jegesmedvét, akinek a fő baja az, hogy állatkertbe zártátok, ahogyan magatokat szoktátok, tévével és facebookal, akut fogyasztói junky-ságban tobzódva. A delfinek is próbáltak már üzenni nektek, ezerszer – de ti nem veszitek észre magatokat!”

 

„Azt hiszitek, hogy a világ kerek és lapos, meg hogy demokráciában éltek, és híres emberek kormányoznak, mint Ronald Reagan, meg Hil' Clinton, ja, és Nixon kutyája, Checkers, magyarul kockás, és azt hiszitek, hogy a híres emberek egy fehér házban élnek, vagy rózsaszínben (Barbie is híres – és itt nem Barara Bush-ra gondolunk). Azt hiszitek, hogy ami történik, az nem is veletek történik, és hogy csak „tévéztek” :) Nem veszitek észre, hogy egy állatfarmon éltek :) Nem, mint a jegesmedvék, hanem mint a csirkék, akiket génmódosított anyagokkal tömnek, hogy gyorsabban hízzanak, s így életük 62 nap helyett 42 alatt lepereg, és meg lehet őket enni. Szegény csirkék egész életüket egy sötét helyen töltik, repülni nem tanulnak meg, járni is alig bírnak, max néhány lépést, mert gyorsabban híznak, mint ahogyan az izomzatuk kifejlődne. Itt élnek, és azt képzelik, ez az élet, mint ti, a tévétek és facebook képernyőitek előtt. Kívülről bámuljátok azt, amiben benne kellene élnetek. Megnézitek a tévében, hogy kit választ a népetek elnöknek. Utána megnézitek, hogy az országotok milyen döntéseket hoz a nevetekben, nézitek a híreket – ahelyett, hogy a hírekben szerepelnétek, elvégre ez a ti életetek lehetne, ha nem lennétek elkábított drogos, junky idióták, akiket csak a fogyasztás érdekel. Enni, inni, élvezni, hatalommal bírni, autózni, másokat legyőzni, irigyelve lenni, s örök élettel rendelkezni – természetesen. Virtuális valóságként élitek meg a való életet. Kívülről nézve saját magatokat, amíg meg nem unjátok a műsort, elidegenítve saját magatoktól az életet.”

köszönjük, miszter rozmár ... a szó a stúdióé ...

fotó egy 2011-es "rozmár demonstrációról" ... lásd az akkori cikket itt

Ja, visszatérve, hogy a biciklizés és a „klímavédelem” hogyan a függnek össze? A biciklizés egyrészt egy ügy, másrészt egy indikátor, ami nagyon jellemező képet a dolgok állásáról, s a kommunikációról, amit folytatunk. A biciklizés ügy, mert a városokban mindenkinek bicikliznie kellene, aki tud, aki teheti, mert nincs annyi hely, hogy mindenki autóval járjon, szóval eleve nem demokratikus, másrészt az autók olajat égetnek el, totálisan feleslegesen. Rengeteg olajat! Az olajelégetés zömét az autók csinálják! S mindez totálisan felesleges, tényleg! Miért kell ahhoz egy egytonnás vas doboz (autó), hogy városon belül eljuss A-ból B-be? (ahogy a francia Velorution mozgalom ezt megfogalmazta). Többe kerül a leves, mint maga a hús! Az autó motorja nagyobb súly, mint maga az ember, aminek a szállítására az egész ki van találva. Az egész autó súlya meg minimum a duplája 4 ember súlyának! Tömegének. Az autók tehát saját tömegüket szállítják elsősorban, és így még akkor is pazarolják a benzint, amikor van értelme a fuvarnak, pazarolják, elégetik, és kibocsátják az égésterméket, hogy olvadjon a jég! De a fuvarok 70%-a értelmetlen, felesleges. Az autót a legtöbben esernyő gyanánt használják, rossz idő ellen :) Erre megy rá a klímánk :) Szuperr .) A biciklizés tehát ügy. Ugyanakkor indikátor is.

biciklisek, nem felvonulás, hanem sima hétköznap egy civilizált városban (Koppenhága)

Indikátor, ami egy jellemző dologról árulkodik, a kamuzásról, az átverésről. Mert amíg valakik úgy beszélnek klímavédelemről, hogy közben autóval közlekednek, vagy azt, hogy a városi közlekedés 90%-a olajégetésen és égéstermék kibocsátáson alapul, természetesnek veszik, és 20 vagy 10 vagy 5 év alatt akarnak elérni 20%-nyi biciklis arányt: kamuznak. Húzzák az időt. Belül már rég eldöntötték, hogy nem csinálnak semmit, csak amit lehet, amit felülről meg rendelnek – ebből élnek meg. Aki maga nem biciklizik vagy villamosozik, az antidemokratikus, magát nem egyenlőnek tekinti a többi emberrel, a későbbi generációkkal, hanem egy szerencsés flótásnak, aki ma jól él, és semmit sem tesz azért, hogy mások elkerüljék a katasztrófát ... beleértve a saját gyerekeit ... szóval, ez embertelenség ...

 

Üdítő volt a rozmárok előadása, a CNN-esek a végén már együtt nevettek az állatokkal. S közben meggyőzően, igenlően bólogattak, mondván,  „mi mindannyian rozmárok vagyunk :)” Aztán röhögés, majd újra ... „mi mind jegesmedvék vagyunk :)” Az egyik rozmárban felmerült, nem kellene-e kihívni a mentőket, de a többiek lebeszélték, hagyd, mondták, ezeknek már tökmindegy ...


A rozmároknak igazuk van sok mindenben! Leszámítva, hogy az embereknek (az emberek egy ma még relatíve kicsi, de masszívan növekvő részének) nem tökmindegy! Holnap, szombaton biciklis tüntetés lesz – mission: a sarkvidék megmentése :) Gyere TE is! Biciklit kaphatsz kölcsön a helyszínen!

::: az esemény facebook linkje pedig ez

-jepe-
2014-10-03

Címkék: klíma, felmelegedés, greenhouse, green humanism, rozmárok, jegesmedvék, fókák, jeges medve, sarkvidék, poar bear, ice ride, green peace