microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia

2014-11-28

új magyar középkor: a nemi erőszak és a rendőrség

a rendőrség szerint a lányok tehetnek róla, ha megerőszakolják őket


A magyar rendőrség elképesztő tartalmat közölt az egyik kommunikációs kampány csomagjában, miszerint a megerőszakolt lányok, nők is tehetnek arról, hogy ez megtörtént velük, és ennek a barbár középkori, áldozathibáztató nézetnek a jegyében azt propagálják videójukban, hogy a lányok figyeljenek oda, hogyan néznek ki, mert emiatt van, miattuk, a kinézetük miatt, hogy valaki megerőszakolja őket. Így néz ki nálunk a nemi erőszak megelőzés – üdv a középkorban!

still image a magyar rendőrség kommunikációs klipjéből

A rendőrségnek bocsánatot kell kérnie, ez az alap, a belépő, a kezedet, máskülönben Magyarországra végleg kitűzhetjük a fekete, halálfejes lobogót, amely azt jelzi, hogy Magyarországon újra középkor van. A rendőrség a közmegbízatásukban rögzített kötelességüket megszegve nem vette figyelembe a kor (21. század) szakmai, pszichológiai, emberi jogi, s alkotmányos (EU alapjogi) alapvetéseit, s helyette, primitív emberek barbár nézeteit propagálták a nemi erőszakról és a lány áldozatok szerepéről – s tették mindezt a magyar rendőrség nevében, az egész magyar társadalom számára. Tovább súlyosbítja az ügyet, hogy miután kirobbant a botrány, ahelyett, hogy nyomban korrigálták volna a „hibát”, megerősítőleg kitartottak amellett, hogy ez közlés a magyar rendőrség hivatalos közleménye, és hogy vállalják a tartalmát, az üzenetét. Mindez durva és tolerálhatatlan.

 

a tények a rendőrséggel kapcsolatban:

(álláspontunk szerint = vélemény közlés)

  • a magyar rendőrség a magyar állampolgárok ellen fordult ...

  • a magyar rendőrség a barbár erőszaktevőket, leendő erőszaktevőket felmentve a nemi erőszak áldozatait hibáztatta, őket jelölve meg felelősként, és nem is csak részben, hanem hovatovább kezdeményezőként is, akik miatt az egész megtörténik ...

  • gondoljuk meg, ezek után hogyan forduljon egy megerőszakolt lány a magyar rendőrséghez???

  • a rendőrség még ha eredetileg szakmaiatlanságból és hozzá nem értésből követte is el ezt az emberi jogokat durván sértő barbár közlést, a közfelháborodást követően sem változtatott a közleményben (kommunikációs videó) megfogalmazott állásfoglalásán ...

  • a magyar rendőrség az áldozatok hibáztatásával (illetve ezáltal a barbár erőszaktevők felmentésével) gigantikus károkat okozott a bűnmegelőzés terén „is”... felmentve a leendő erőszaktevőket ...
    (bármely erőszaktevő hivatkozhat mostantól arra, hogy a rendőrség azt kommunikálta hivatalos csatornán, hogy a lányok hibája, ha túl szexin néznek ki, és ha „emiatt” megerőszakolja őket valaki – ez tömény horror)

 

tények továbbá:

  • a jelenség nem magyar eredetű, hanem éppenséggel globális ...

  • Angliában minden 6. percben megerőszakolnak egy nőt (lásd)

  • amerikai statisztika szerint 14 éves koruk felett 4/1 nőt megerőszakolnak vagy megkísérelnek megerőszakolni, ez a hírhedt „4-ből 1” statisztika (27.5%)

  • az amerikai kormány konzekvensen harcol a nemi erőszak ellen, különösen az egyetemeken jelenlévő szexuális erőszak ellen...

  • az Angliai rendőrség kiemelt erőkkel harcol az egyetemeken dúló szexuális bűncselekmények ellen, és éppen most egy olyan kampányt indítottak, ami 180 fokban áll ellentétben a magyar rendőrség közleményével ... ők azt állítják: „Alkoholt inni nem bűn. Megerőszakolni egy lányt bűn.” (lásd lejjebb)

  • az egyetemeken, illetve fiatal lányokkal szemben elkövetett nemi erőszak 90%-ban „ismerős” által elkövetett erőszak, az elkövető ismeri az áldozatot ... („acquaintance rape”) - ennek a leggyakoribb és legfelderítetlenebb formája (ami sokszor a rendőrségig sem jut el, nemhogy a bíróságig!!) a „PARTY RAPE” vagy a „DATE RAPE”, a bulikon, bulik után vagy randikon, randik végén elkövetett nemi erőszak. Ezért is vérlázító a magyar rendőség kommunikációja (!!), épp a „party rape” jelenségével kapcsolatban foglal állást úgy, hogy felmenti az elkövetőket / leendő elkövetőket, és hibáztatja az áldozatokat, a megerőszakolt lányokat, illetve a jövőbeni nemi erőszak áldozatokat ... Ezáltal a nemi erőszak leggyakoribb, legfelderítetlenebb formáját szabadítja el, s teremti meg a kultúráját ... #RapeCulture

  • és tényleg, +1x gondoljuk meg, ezek után hogyan forduljon egy megerőszakolt lány a magyar rendőrséghez??


Megjegyzés: a cikkben elsősorban az egyetemeken előforduló nemi erőszakot vizsgáljuk, de ne feledjük, hogy a nemi erőszak minden korosztályt, s minden társadalmi réteget sújt!! Fontos látni, hogy az egyetemeken dúló nemi erőszak borzasztó fontos része a NAGY képnek, hisz azt mutatja, hogy nincs olyan hely, ahol a lányokat, nőket sújtó szexuális erőszak ne virágozna, ideértve nemcsak az isten háta mögötti kis falvakat, városokat, de az intelligens emberek által benépesített felsőoktatási intézményeket is. Ezért fókuszálunk az egyetemekre e cikkben, közben persze végig általánosságban gondolunk a szexuális erőszakra – amit tipikusan lányok ellen követnek el, és tipikusan férfiak.
 

ügyek az USA-ban 2014 őszén:

„Carry That Weight”

Idén az USA-ban robbant ki, amikor egy október 29-én Emma Sulkowicz demonstrációba kezdett az egyetemen (Columbia University), mindenhova magával hurcolva a matracát, azt mondta, addig, amíg a srácot, aki megerőszakolta, ki nem rúgják. Akciójának, s egyben tanulmányának a „Carry That Weight” címet adta a vizuális művészetet hallgató lány. Emma Sulkowicz azért demonstrált, mert az egyetem még csak felelősségre sem vonta azt a fiút, akit Emma Sulkowicz, továbbá két másik lány is azzal vádolt, hogy megerőszakolta. Az egyszemélyes demonstrációból óriási egyetemi tüntetés lett, rengeteg lánnyal és rengeteg matraccal, s az egész országos szintre eszkalálódott, szolidaritás tüntetésekkel és nemzetközi sajtóval.

  Emma Sulkowicz, amint a matracát cipeli ... FOTO: AFP forrás: a news.com.au cikk

A Columbia University nemcsak nem kommentálta az ügyet, de a végén még pénzbírsággal is sújtotta a demonstráló lányokat, felszámítva nekik a matracok elszállításának díját, méregdrágán ... Az egyik SWS aktivista (SWS: Student Worker Solidarity) felhívta figyelmet, hogy a bírság mind semmi ahhoz a jelképes üzenethez képest, amit a matracok erőszakos eltüntetése hordoz. Szőnyeg alá söpörték az egészet. Miközben az egész demonstrációt eleve azért indította Emma Sulkowicz, mert az ügyét, a nemi erőszakkal kapcsolatban az egyetem szőnyeg alá söpörte.

 

University of Virginia (UVA) – gang rape (banda erőszak)

Per pillanat a University of Virginia-n zajló ügytől hangos a nemzetközi és amerikai sajtó. Az egyetemet pontosan ugyanazzal vádolták meg, amivel a Columbia University-t, hogy nem megfelelően kezeltek egy nemi erőszak ügyét, Jackie ügyét, aki 2 évvel ezelőtt, 18 évesen, gólyaként esett áldozatául csoportos nemi erőszaknak.

 

Ramapo College, New Jersey – olvass a lányok arcáról

A Ramapo College igazgatósága (ugyancsak most novemberben) azt javasolta a diáklányoknak, hogy fontolják meg az öltözködésüket, nehogy túl kihívóak legyenek, és gyakorolják az arckifejezéseiket, hogy a férfiak számára világos lehessen, hogy NEM akarnak szexuális kontaktusba kerülni velük (azaz, gyakorolják otthon az anti-rape arckifejezéseiket). A botrány óriási erővel söpört végig az amerikai és a nemzetközi sajtón, ide értve a közösségi médiát, azon belül elsősorban is a twittert.
(Mellesleg, a Ramapo College közleménye a lehető legközelebb áll a magyar rendőrség botrányos kommunikációjában megfogalmazottakhoz, amiről már a francia sajtó is felháborodottan írt.)

az egyik fő "my anti-rape face" fotó - még több fotó itt
 

az USA ezzel együtt mégis pozitív példa

Az USA a jelenséggel kapcsolatban elsősorban arról híres, hogy hadat üzent az egyetemeken zajló szexuális erőszaknak, zaklatásoknak, amely erőfeszítés konkrétan Obama elnökségéhez kötődik. 2011-ben az oktatási minisztérium kiküldte az intézményeknek a híressé vált „kedves kolléga” körlevelet, amelyben arra „kérik” az oktatási intézmények vezetőit, hogy a jövőben sokkal hathatósabban járjanak el a bejelentett szexuális erőszak bűncselekményekkel kapcsolatban, kezdve a bejelentések elbírálásával. Bevezették a preponderance of the evidence” mérlegelési sztenderd alkalmazását, ami azt jelenti, hogy ha a vád 51%-ban valószínűsíthetően megállja a helyét, akkor a megvádolt személyt felelősségre vonják – ez a gyakorlat pedig pontosan a bizonyítás „terhét” (burden of proof) veszi le az áldozatokról, ami ismét szimbolikus, ha a matracaikat cipelő egyetemista lányokra gondolunk ... akik azt a terhet cipelik - „Carry That Weight”...

Emma Sulkowicz, immár egyetemista társainak támogatását élvezve

Az Obama kormány 2014-ben a Fehér Házban külön akció csoportot állított fel, amelynek a feladata, hogy védje az egyetemi hallgatókat a szexuális erőszaktól. A csoport a 2011-es „kedves kolléga” levél értelmezéséhez új támpontokat adott, és számos új intézkedést javasoltak az egyetemeknek, megakadályozandó és megfelelően kezelendő a szexuális erőszak eseteket.

Az Obama kormány idén szeptemberben új kampányba kezd, „Its On US” az egyetemeken dúló szexuális erőszakkal kapcsolatban, ami szemben a magyar tradícióval nem egy média kampány csupán, ami valamiféle üzenetet hordoz vagy próbál hordozni (például olyasmit, hogy az elhízás gusztustalan, meg a töltött káposzta zabálás is az), hanem egy program, amelynél meg van határozva, hogy milyen változást akar előidézni a célcsoport gondolkodásában, viselkedésében (célcsoport = férfiak, fiatal srácok). Történelmi léptékű ugrás ez a kampány, hiszen először is a férfiakra fókuszál – szakítva a történelmi, középkori hagyománnyal (amellyel Magyarország rendőrsége épp most jegyzi el magát, illetve ugrik az ágyba), másrészt azért is, mert egy válságra oktatással próbálnak meg hathatós választ adni!!!

Nyugat vs. Magyarország

Fontos látni, hogy a Columbia University incidens, csak úgy, mint a University of Viginia-i és a Ramapo College-béli esetek is ezen intézkedések és ezen határozott politika ellenére következtek be. Az USA-ban is jelen van a durva jelenség, ami nálunk, de ott harcolnak ellene, és a kormány az áldozatok oldalán áll, a társadalom oldalán.

Magyarországon az állami szerv, a rendőrség, ezzel szemben olajat önt az amúgy is durva helyzetre, elszabadítva a középkort, s a szexuális erőszak kultúráját, #RapeCultureHungary.

Angliában a rendőrség (Manchester-ben) külön osztályt foglalkoztat a súlyos szexuális bűncselekmények kivizsgálására, komoly erőforrásokat csoportosítanak át erre az osztályra. Idén már 30 ügyben folyik a nyomozás, mármint a szemeszter kezdete óta. Nálunk?

Angliában a Manchester-i rendőrség pedig olyan plakátot jelentet meg, ami a magyar rendőrség videó-kampányának 180-fokos ellentettje, ők azt üzenik, hogy:

Az alkohol fogyasztás nem bűn.
A nemi erőszak bűn.”

 

Az angol rendőség nem a lányokat figyelmezteti, hogy öltözzenek kevésbé szexi módon, mert megerőszakolhatják őket, hanem a férfiakat, hogy ha erre a barbár és brutális bűncselekményre vetemednek, akkor a törvény teljes szigorával sújtanak le rájuk. Plusz, azt is nyíltan megüzenik, hogy eszükbe ne jusson a az áldozatok vonzó megjelenésére hivatkozni felmentésként.

Az angol egyetemista lányok tudják, hogy ha arról lenne szó, hova forduljanak, és tudják, hogy ha az akaratuk ellenére közösülnek velük, az bűncselekmény, és hogy ez nem az ő hibájuk, és tudják, hogy megbízhatnak a rendőrségben, hogy nem őket fogják kínozni, megalázni, hanem a bűncselekmény felderítésére és az áldozat védelmére koncentrálnak, azaz: a rendőrség az ő oldalukon áll – és nem az elkövetőkén, ahogyan Magyarországon.



nyugaton a sajtó is más

A szexuális erőszak, zaklatás és bántalmazás globális jelenség. Annak ellenére is jelen van, hogy a társadalom legfelső operatív szintjén – ami a kormány és a rendőrség – harcolnak ellene. Jobb kultúrákban persze ide tartozik a sajtó is, mint a társadalom egyik magas szintű szerve, amely a társadalmat szolgálja. A sajtóval együtt a harc egészen más!

A Ramapo College közleménye után a diáklányok a twitteren spontán social media kampányba kezdtek. Az eredmény: nemzeti és nemzetközi sajtó vihar. A Ramapo College ezerrel visszakozik, mindent bevetnek, hogy kimásszanak a slamasztikából, amivel a vérlázító kommunikációjukkal sodorták magukat. A magyar rendőrségnek is pontosan ezt kellene tennie – de nálunk sajnálatos módon, úgy látszik, nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy egy nyílt és világos társadalmi állásfoglalás jöhessen létre, amihez a kormánynak és a rendőrségnek is igazodnia kellene.
(Hogy miért? Mert nálunk minden ügy vagy bal- vagy jobboldali „téma”. Minden ügyet csak a társadalom egyik fele támogat, és ennek megfelelően a sajtónak is csak az egyik fele.)

A magyar sajtóban további probléma az általános primitív, középkori hozzáállás, lásd, amikor egy lányt 4 rendőr megerőszakolt (állítólag), a magyar társadalmat sikerült megosztaniuk. A rendőrökből szegény, megvádolt családapákat csinált a média, a lányból pedig kihívóan öltözködő nőszemélyt, aki talán maga ajánlotta fel a szexuális érintkezést, csak úgy.

A magyar társadalomnak még egy Malina Hedvig ügyben sem sikerült kiállnia egy bántalmazott lány mellett, rengetegen vélték úgy (a média sugalmazására), hogy az áldozat saját magát verte meg. Miért is ne!

A magyar sajtó tipikusan arról híres, hogy a prostituáltakról szóló híreket a kertévék bemondói vigyorogva konferálják fel, és a prostituáltakat „a lányoknak” nevezik. Azaz, a sajtó nem jobb, mint a társadalom, ami kereskedelmi logikával talán evidenciának tűnhet, valójában azonban óriási barbarizmus.

Totál jellemző a magyar sajtóra, hogy amikor kirobbant a hírhedt jobbikos „listázási” ügy az ELTE-n, nem igazán vált botrányos elemmé az, amit a listázott lányról írtak (hogy „***** való”),csak a listázás ténye volt az, amit boncolgattak a magyar orgánumok, de az nem, hogy milyen vérlázítóan primitív szinten beszélnek bizonyos egyetemisták a lányokról. E tényre egyébként a sajtóorgánumokban a nőkről alkotott etikus és fair p megjelenítésérőltartott Női Érdek által szervezett konferencián az egyik újságíró lány világított rá, szóval a mi sajtónkban is megvan a pozitív potenciál, meg lenne, ha hagynák érvényesülni. Több nőt, női főszerkesztőt, női aspektust kellene követelnünk a sajtónktól 24/7, ehelyett azonban elfogadjuk a férfisztárokat. Hány lány arca virít például az egyik legújabb médium szerkesztőségi felületén, a 444 oldalán? És vajon férfi vagy nő a főszerkjük? És vajon egy régi motoros férfi-e a főszerkjük? Ez is csak egy darab tünet!! (pontosan: 24 munkatársból 1 darab lány, Mészáros Zsófi, aki az indexnél is Uj Péter alatt dolgozott, főszerk helyettesként, úgy látszik, magával hozta).

Eközben az USA-ban a Rolling Stone magazin nov 19-i cikke után az ország egyik legpatinásabb egyeteme, a University of Virgina (UVA) többé már nem lesz az, ami volt (lásd a NY Times cikkét is). Az akkor 18 éves (ma 20) áldozat, Jackie élete sem, lásd rengetegen fenyegették meg, ideértve az egyetem dékánját, akinek Jackie a bűncselekményt 2 évvel ezelőtt jelentette. De a Rolling Stone cikk megteszi a hatását, Jackie szörnyű sztorija történelmet ír. Köszönet a politikai hatalom pólusai felé nem elkötelezett sajtónak !!!! Az egyetem bocsánatot kért, kezdetnek ez is már eredmény.

A UVA egyike a 86 intézménynek, amelyek ellen ma nyomozás folyik, és rengeteg a veszteni valójuk, a besorolásukat is elveszíthetik, ami még azzal az eddig még soha nem alkalmazott büntetéssel is járhat, hogy megvonják tőlük a szövetségi támogatást. A nők mindenesetre máris előszeretettel mondják ki a nevét U V A helyett úgy, hogy U V rApe. A diákvezetők pedig megesküdtek, többé semmi sem lesz az, mint eddig.

A Columbia University eközben keményen játszik, nemi erőszak miatt nulla darab diákot vontak felelősségre idén is, tavaly is – keményen játszik, de meddig? S ha már itt tartunk, mondjunk köszönetet a HuffingtonPost women rovatának, s Tyler Kingkade újságírónak, akinek a cikkeivel a CU-t végig a figyelem fókuszában tartották. A CU keményen ragaszkodik a középkorhoz, de idén az tanévet már vörös ragasztószalagos (red tape) néma megemlékezéssel kezdték az elit egyetemeken, s volt már nemzeti akciónap is konkrétan a CU-val való szolidaritás kapcsán. Szóval, ha kérdés, hogy lesz-e változás, lesz-e áttörés, habozás nélkül mondhatjuk, hogy máris van, és hogy óriási.


Eközben a magyar rendőrség ...


a magyar rendőrség középkor telepít a magar kultúra helyére, az áldozatokat, a megerőszakolt lányokat vádolva ...

Eközben ... a magyar rendőrség és a magyar kormány árral szemben úszik. Kitartva a barbár, középkori nézeteik mellett, amikkel a nőket és a nőket sújtó nemi erőszakot is kezelik ... Vajon mennyire vevő a magyar társadalom a középkorra? Menyire és meddig?

-jepe-
2014-11-28

Címkék: rape, erőszak, szexuális erőszak, Columbia University, rendőrség, carry that weight