microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről
    

2007-09-21

Mr. Brooks

A gyilkolás élvezete


A film egy olyan emberről szól, aki gyakorlatilag nem élvezi a gyilkolást, csak szenvedélybeteg, és nem tud leszokni róla (persze, hogy élvezi). A film egy meglehetősen brutális trippet kínál nézőinek, és most nem a gyilkosságok látványosságára, meg a sok vérre gondolunk (ezen a téren a film abszolút visszafogott), ami durva e tripben, az a gyilkosság élvezete.

Amikor az ember filmet néz, bele éli magát a főszereplő helyzetébe, sőt, a bőrébe. Együtt mozog, gondolkodik, lélegzik vele, átveszi a stílusát, a mondatait, a gesztusait, a film idejére eggyé válik vele. Ebből a szempontból baromi aggályos ez a film, hiszen egy olyan ember bőrébe képzelheti, érezheti bele magát a néző, aki sorozatgyilkos és élvezi a gyilkolást.

A filmnek feltűnően jó a zenéje, de körülbelül ez az összes jó tulajdonsága, plusz Demi Moore, akinek hálistennek nincs túl nagy szerepe a filmben (örülünk, hogy nincs nagy szerepe, mert ez egy kivégzős film, Demi Moore-t pedig kedveljük).

Kevin Costner-nek viszont nem kellett volna elvállalnia ezt a szerepet. A lúzer gyilkos Mr. Smith szerepét játszó fickóra, Dane Cook-ra ez még inkább igaz, aki egy perverz és ostoba gyilkost alakít, aki álló helyzetben a nadrágjába vizel.A legszánalmasabb a filmben, hogy a sok keménykedés után végül úgy tűnik, egy alternatív befejezést kellett életbe léptetniük - mégpedig a legátlátszóbb módon. Megtörténik "a jelenet", az egyetlen "értelmes" és "logikus" befejezése a filmnek - majd az illető, akinek pár másodperccel ezelőtt nyakába állítottak egy ollót, és láttuk, ahogy kivérzik, összefröcskölve a tapétát, felébred, hogy csak rosszat álmodott.

Na jó, köszi :)

Ez a film sajnos nem olyan film, aminek a művészi aspektusait érdemes elemezgetni. Ennek oka egyrészt, hogy egy tucat-amerikai thriller, zéró művészi aspektussal, másrészt, hogy olyan pszichésen kártékony elemeket tartalmaz, amik miatt a fő kötelességünk nem az elemezgetés, hanem a gyanútlan nézők figyelmeztetése, különös tekintettel a tizenévesekre. Szeretnénk, hogy aki megnézi ezt a filmet, tudja, mit néz meg, és ne csak véletlenül váltson rá jegyet, szórakozottan és jóhiszeműen.
-zé-
2007-09-21

Címkék::::::::
  LÁSD: Mr. Brooks info-file
:::::::  (Mr. Brooks 2007.)