microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


    

2009-03-25

Beindul a 16. Titanic

Március 26-án kezdődik a 16-ik Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, röviden a Titanic, a jól bevált, pár éve már tavaszi filmfesztiválunk.

Idén 56 filmet vetítenek le számunkra a Titanic szervezői (lásd itt), 8 szekcióba gyűjtve ezeket a filmeket, és külön szekcióba rendezve azokat, amik versenyre kelnek a fesztivál díjáért, a Hullámtörőkért.

A nyitógála filmje egy Cannes-i díjnyertes maffiafilm, a Gomorra lesz, Matteo Garrone fiatal olasz rendező hatodik nagyjátékfilmje, ami a nápolyi maffia életébe enged bepillantást, a nápolyi camorra kegyetlen világába. A film nemcsak nyitófilmként funkcionál, de később még kétszer is levetítik a közönségnek is, így március 26-án a Toldi moziban, és március 28-án a Kino moziban. A csütörtöki vetítésen jelen lesz a film egyik főszereplője, Salvatore Cantalupo, aki szívesen beszélget a film után a közönséggel.

A fesztiválra 58 film nevezett be, és végül 56 film került bele az erős programba. Újdonság, hogy a Vörösmarty mozi helyett idén a Kino mozi lépett elő fesztivál-helyszínként, a további Titanic-helyek az Örökmozgó, a Toldi mozi és az Uránia Nemzeti Filmszínház lesznek.

A versenyfilmeket egy 3 tagú zsűri bírálja el, aminek az elnöke a Titanic által (is) felfedezett izlandi rendező, Baltasar Kormákur, aki tavaly a fesztivál díjnyertese lett, a Vérvonal c. filmjével. A további tagok: Enyedi Ildikó filmrendező (Simon Mágus) és Pohárnok Gergely operatőr (Fekete Kefe, I Love Budapest, Cukorkékség, stb).A Titanic-on vetített filmek nagyon nagy részét később nem láthatjuk itthoni forgalmazásban, így például a Francia Zátonyok nevű szekció 5 filmje közül még egynek sem akadt forgalmazója. Így tehát folytatódik az a hagyomány, hogy a Titanic sok napon keresztül (11 nap) vetít relatív sok filmet (56 db-ot idén), és ezeket pici kivétellel később már nem láthatjuk sehol sem, csak itt.A nagy számok rendje miatt észnél kell lennünk, ha nem akarunk lemaradni valamely, később jónak kikiáltott filmről, és egy kicsit meg kell terveznünk a Titanic táncrendet.

A Cspv-nek nincs még konkrét ajánlat-listája, de azért egy-két filmre felhívnánk a figyelmet..)

Ilyen a Berlin Calling, ami a lista elején áll, miután a pompás zenéje, története, színészei és eredeti hangulata (ami a trailerből jött le) alapján kultfilmnek ígérkezik. A film április 3-i díszvetítésén (amire jegyeket lehet venni) jelen lesz a film fiatal rendezője, Hannes Stöhr és a két főszereplő is (Paul Kalkbenner és Rita Lengyel).

Az idei Oscar-díjas dokumentumfilm, a Man On Wire (Ember a Magasban) egy 1974-es kötéltáncos mutatványról, és azzal kapcsolatos előkészületekről szól. Philippe Petit a World Trade Center két tornya közé kifeszített drótkötélen egyensúlyozott 1974-ben. A film kevésbé magáról a mutatványról, inkább az előkészületekről mesél: a hat évig tartó tervezésről Párizsban és New Yorkban, valamint a végrehajtáshoz összeállt különös kompániáról, köztük értetlen amerikaiakkal, gyanakvó franciákkal és egy szál ausztrállal, akit csak Ausztrálnak neveznek.

Az Észak c. norvég film egy izgalmas skandináv drámának ígérkezik. A március 31-i Uránia-beli vetítése után a film főszereplőjével találkozhatnak a jelenlevők.

A francia Karácsonyi Történet egy eléggé kemény drámának tűnik, olyan, amire általában a franciák képesek. A főszereplője Catherine Deneuve, akinek a neve már garancia a komoly filmre. (Ez a film sem kerül később hazai forgalmazásba, a jelen állás szerint).A Sárga Zsebkendő egy indiai-angol rendező filmje, egy különös road movie, William Hurt-tel és a Twilight-os Kristen Stewart-tal a főszerepekben.A Jelölt egy izgisnek ígérkező dán politika thriller, az egyik ismert dán színésszel, Nikolaj Lie Kaas-szal a főszerepben.A Titanic zárógáláján a Pankrátor (The Wrestler) c. drámát vetítik, Darren Aronofsky (Pi, Requiem Egy Álomért) rendezésében, a visszatérő (de már másképp kinéző) Mickey Rourke-val a főszerepben. A filmet később, május 7-től az SPI hozza be a magyar mozikba.

A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal és magyar hangalámondással vetítik. Mindegyik moziban egységesen 890 ft-ért vehetünk belépőket a Titanic-filmekre.A Titanic-on mindig szoktunk különlegességeket találni, minden évben van egy-két olyan film, amit rossz lett volna kihagyni, most így, előrekukkantva a programban, lehet, hogy még több ilyen is lesz. A 890-es jegyár végülis nem mondható soknak, tekintve, hogy már a művész mozik is hasonló jegyárakkal dolgoznak (általában 750-el) a kezdvezményes napokon.Azt még nem tudjuk, melyik mozi büféje lesz a fesztivál "spontán helye", ahova be lehet ülni a filmek előtt-után, beszélgetni, sörözni, borozni, tovább nyújtva a mozi-élményt, de mi valami miatt a Toldit választanánk erre a célra. (Nem tudunk róla, hogy a szervezőkben felmerült volna egy Titanic-kocsma-féleség kialakításának ötlete..)).

Akárhogyis, lehet, hogy kissé elszigetelt mozizás élményünk lesz a 4 Titanic-helyszínen, és hogy kevés Titanic-os barátunkba szaladunk bele a fesztivál idején a szétszóródás miatt, de a filmes mezőny jónak tűnik, és a 11 nap alatt biztosan jól fogjuk érezni magunkat a Titanic környezetben.

A Titanic-mellékletünk ez.
-olasz-
2009-03-25

Címkék: