nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: hírek
    / /  

2013-09-06

Beindult az őszi kulturális szezon a Goethe Intézetben

A budapesti Goethe Intézet az egyik legaktívabb a fővárosi kulturális intézetek körében, igényes és nagyon érdekes programok szervezése kötődik hozzájuk évek óta. Jól felszerelt és most újjáalakított német nyelvű könyvtárral, időszaki kiállításokkal, beszélgetésekkel, filmvetítésekkel és más vonzó programokkal várják a német kultúra iránt érdeklődőket.

"Határátszelések" - ezzel a címmel indul be az őszi szezon a Goethe Intézetben, ami szeptember 7-e és október 30-a között rendezendő programsorozatot jelent, "filmfesztivállal, zenei ősbemutatókkal, képzőművészeti projektekkel, a Velencei Képzőművészeti Biennáléhoz kapcsolódó kerekasztalbeszélgetéssel és 8 közép- és kelet-európai ország fiataljait megmozgató ifjúsági vitaversennyel."



A Goethe Intézet a budapesti Francia Intézettel együttműködve rendezi a januárban megkezdett "Beszélgetések a hatalomról" című sorozat újabb állomásaként szeptember 7-én, 10.30-tól a Hatalom és  Család c. beszélgetést, amiben egy német (Insa Schöningh, a Családi Kérdések Evangélikus Akcióközösségének országos ügyvezetője) egy francia (Jean-Louis Fabiani szociológus) és egy magyar résztvevő (Somlai Péter szociológus) beszéget a címbeli problematikáról.
A Határátlépések jegyében az idei Velencei Biennálén a francia és a német pavilonok "helyet cseréltek", vagyis a német művészek a francia pavilonban állítanak ki, és fordítva.
A 2011-es és 2013-as német pavilon kurátorával, Susanne Gaensheimerrel szeptember 11-én 18 órakor a Goethe Intézet meghívására  Mélyi József művészettörténész beszélget majd a kulturális és a nemzeti határokról.

A Goethe Intézet nemcsak színvonalas, de trendi programokat is kínál - ilyen lesz Johannes Franzen frankfurti képzőművész installációja, ami 16.777.216 lüktető digitális színt vetít majd az intézet homlokzatára Visszatükröződések címmel. A produkció szeptember 24-én kezdődik. 



Szeptember 26-án, a Nyelvek Európai Napján a Budapesten működő kulturális intézetek szevezésében játékos, zenés Európai Nyelvi Koktélbár lesz az A38 hajón. A több éve működő rendezvényt eddig a Gödörben (újabb nevén az Akváriumban) tartották, idén viszont átköltözik az A38 hajóra. A koradélután kezdődő rendezvényen a Budapesten működő kulturális-nyelvi intézetek mutatkoznak be, játékokkal szórakoztatják a nyelvek iránt érdeklődőket, és ajándék-sorsolással jutalmazzák a résztvevőket.

Szintén szeptember 26-án kezdődik az idei Szemrevaló Filmfesztivál, a német nyelvű filmek fesztiválja, ami ismét a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös szervezésében valósul meg. A fesztivál nyitófilmje, az Oh Boy 2013-ban elnyerte a Német Filmdíj legjobb játékfilmnek járó aranydíját.

A Szemrevaló szeptember 26 és október 3-a között a legfrissebb német nyelvű filmtermések közül válogat a budapesti közönség számára, a helyszín a Művész mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum lesz.



A Goethe Intézet programjairól a honlapon tájékozódhatunk: www.goethe.de/budapest




legutóbbi hírek:

-------------------------------------
beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás
Kedd reggel, a vásárcsarnok előtt bazi nagy gödör keletkezett az úttesten. A kár nemcsak anya ...

-------------------------------------
Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat
A Pápa nyakában egy barikával fotóztatta magát - a klasszikus jó pásztor beállításban, eze ...

-------------------------------------
kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét
Boris Johnson-nak elnézést kellett kérnie, amiért a bringája csomagtartóján vitte feleségét ...

-------------------------------------
ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :) ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :)
Minden idők egyik legklasszikusabb időutazós filmje immár maga is idő-trippé vált. 30 évesek ...

-------------------------------------
Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia
Ma Nemes Jeles László filmje, a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban. ...

-------------------------------------
"remek" hír a Föld Napján: Norvégia a fjordba önti a hulladékot
Az aktivisták nagyon kemény ellenállást ígérnek, polgári engedetlenséget ideértve, ha zöld ...

-------------------------------------
Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában
Leonard Nimoy hosszan tartó tüdőbetegség végső stádiumában 83 évesen elhunyt Los Angeles-i ...

-------------------------------------
Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27 Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27
A tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27. és március 27. között több mint à ...

-------------------------------------

korábbi hírek