microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2013-02-18

Beautiful Creatures - Lenyűgöző Teremtmények

a misztikus tinifilm-folyam megállíthatatlan


Igazából nem tudjuk, pontosan mire, vagyis kikre utal a cím, de nagy valószínűséggel a két főszereplőre, a tinédzser szerelmesekre, a „halandó” Ethan-re, és az „ígéző” Lena-ra. Miután az Alkonyat-trilógia őrült nagy kasszasiker lett, nem csodálkozhatunk, ha a filmproducereket megihlette kétféle „embertípus” egy szerelmespárba való bepakolása, csak míg ott egy halandó lány volt és egy vámpír (halhatatlan) fiú, addig itt egy átlagos srác és egy különleges képességű lány szeret egymásba. Az eredmény hasonló, a hétköznapi tini love story és egy kis misztikum keveredik, egy mérsékelten izgalmas filmben.

A helyszín a jól bevált kisváros, csak ezúttal nem a ködös hegyek által körbevett kisváros, mint amilyen az Alkonyatban volt, hanem egy déli, pár lelkes település a környezet, ahol az ottszületett Ethan és a „bevándorló” Lena egymásra talál. A szokásos tini-elemek sem hiányoznak: Ethan alig várja, hogy az isten háta mögül egyből New York-ba költözzön, Lena-t különcnek tartják, és egyik iskolában sem fogadják be a társai, nincsenek barátai, magányos romantikus lány, stb...



A lényeg ezúttal az, hogy Lena és Ethan egymásnak van-e teremtve (legalább a következő 5-6 évre), illetve, hogy a lánynak mi a valódi személyisége, a szép fehér arc mögött egy sötét vagy egy tiszta személyiség lakozik-e. Ezeket a dilemmákat próbálja megoldani a film, több-kevesebb sikerrel, amely sikerhez nem sokban járul hozzá a forgatóükönyvíró-rendező LaGravenese, akinek az eggyel ezelőtti filmje, a P.S. I Love You is eléggé széttartó és unalmas volt.

Amellett, hogy megértjük a produceri szándékot az Alkonyat-hullámok meglovagolására (hiszen dollármilliók bizonyították, hogy az amerikai tinik vevők a misztikumra, a romantikára és egy kis horror-elemre), azért túlzásnak tartjuk a film 125 percét, hiszen nincs az az „ígéző” és átlagos emberi srác, akiknek a kapcsolata ki tud tölteni több, mint két órát. De mintha ez senkit sem izgatna, hosszú percekben nézzük, ahogy randiznak a fiatalok, majd még hosszabb percekig Emma Tompson áskálódását, sőt, még a „déli” filmekben folyton előbukkanó észak-déli csaták újrajátszása is (lsd. pl. Mindenütt Nő) fontos dramaturgiai elem lesz.

Bánjuk-e, hogy a tini love story-n kívül nem sok minden történik a filmben? Tulajdonképpen nem, mert ez a film erről szól, ezért tinifilm és mondjuk, nem egy remek dráma, mert a 15-16 éves nézőinek azt „tanítja meg”, hogy hogyan kell megbízni a másikban, hogyan kell jól veszekedni, milyen egy jól sikerült randi (amiben hó esik a meleg déli államban), és hasonlók.

A megcélzott korosztály bizonyára jól ellesz ezzel a filmmel is (és ebből is érkezhetnek még folytatások is), szóval a végén mindenki boldog lesz, csak az egy fokkal idősebbek legyenek óvatosak az esti filmkiválasztásnál, gondolják át, mennyire fogékonyak a tini-romantikára és misztikumra...

-ming li-
2013-02-18

Címkék:



:::::::
  LÁSD: Beautiful Creatures - Lenyűgöző Teremtmények info-file
:::::::  (Beautiful Creatures 2013.)