microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2012-03-05

A Bűn Hálójában

krav-maga trip citromos ízesítésben


Soderbergh egykor nagyon komoly rendező volt (konkrétan a kedvencünk), de aztán jött az Ocean's sorozat, és lenullázta, sőt, mínuszozta magát. Azóta újra előjött, egy újfajta stílussal, ami laza, egyszerű, kicsit limonádé jellegű, de eredeti - lásd A Fertőzés. A Haywire ugyanez a széria, a 2011-es filmjei közül a második - ebben a könnyed, citromos ízesítésben ...

A film legelején már tudod, hogy mindaz, amit látni fogsz, ebből az alapképből bomlik majd ki. Tudjuk, hogy megy ez, az illető rendezőnek támad egy víziója, meglát egy szereplőt, egy karaktert egy helyzetben, és tudja, ez egy film legeleje - már csak folytatni kell :)

Tarantino csinált párszor ilyet, lásd a Jackie Brown, ami azzal kezdődik, hogy egy frissen szabadult nehézfiú (De Niro) a "csajok géppisztollyal bikiniben" c. adást nézi a nője (Fonda) lakásán. Igen, ez egy izgalmas kezdés volt - kár, hogy Tarantino nem tudta folytatni, nem tudta kibontani, illetve, hogy amit végül kibontott belőle, annak köze sem volt az alapjelenethez, azaz a projekt előhívás közben eltérült (nem úgy, mint a Ponyvaregény, ami a történelem egyik legjobb nyitójelenet-kibontása :)).


Az alapképből való kibontás általában gyakori, már csak azért is, mert egy-egy filmtervet a producereknek, ismerősöknek, színészeknek úgy szokás előadni, hogy a nyitójelenetet részletesen ismertetik (lásd a Játékos c. filmben).

A Haywire nagyon jól kezdődik. Adott egy csaj, kicsit tele van sérülésekkel. Látszik, hogy nehéz napja volt. Sőt, hete. Beül egy diner-be. Szeretne szusszanni egyet, de ekkor leparkol egy autó a hely előtt. A lány csak azt mondja, "shit" - és megigazítja a nyakát (mintegy harc előtt) .))

Tom Hardy hasonmása, illetve bocs: a srác, akinek Tom Hardy a hasonmása, szóval, bejön Channing Tatum, és jelzi, hogy a lányért jött. Mi pedig örülünk, mert tudjuk, hogy itt csinos kis harc fog kibontakozni :)


Soderbergh és Gina Carano

Nos, így kezdődik a film, és napnál is világosabb, hogy erről fog szólni: a lány végigharcolja a filmet. Fair enough .) Gondoljuk. A lány persze tök izgalmas, Gina Carano, egy fiatal Zeta-Jones, a cicás vonások helyett nyers csajossággal, és Linda Fiorentino hangjával és feminista stílusával. Tényleg olyan lány, akire filmet lehet építeni. Plusz: valódi Muay-Thai harcos ! (a valódi életben! - nem kevés óriási győzelemmel !!) :))

 

Problémák persze vannak, kezdve ott, hogy amikor a lánnyal szemben leül Channing Tatum, és kihozzák neki a forró kávét, a lánynak szeme sem rebben, és mi hamarabb tudjuk, hogy mi lesz a következő mozdulat, mint ő, a profi. Az az igazság, hogy nem igazi krav-maga, amit látunk, sőt, valójában egyáltalán nem az, csak annyiban emlékeztet, hogy a lány pro-aktív, és .. lány.



Számos olyan hibát látunk
a film során, ami hajmeresztő, például ahogyan két gépfegyveres, sisakos kommandóst megtámad, fejre, és úgy küzd velük, hogy a gépfegyver felé van fordítva - plusz az is elképesztő, hogy a kommandósnak beöltöztetett férfiaknak fogalmuk sincs a közelharcról, azt hiszik, a fegyver valami teher, és nem egy eszköz. A következő nagyon durva hiba, ahol felkapjuk a fejünket, az, amikor a lány bemegy egy hotelszobába, úgy, hogy tudja, akivel együtt bemegy, meg akarja őt ölni. Az ajtóban okosan leveszi a tűsarkúját, és azt hisszük, azt fogja tenni, amire gondolunk (fegyverként használja a tűsarkút), de ehelyett hagyja, hogy a leendő gyilkosa előreengedje őt az ajtóban ...

Plusz, az is hervasztó, hogy egy sima "head-lock"-ot sem úgy véd ki, ahogyan kellene, sem az oldalsó fej-fogást, sem a hátulról történő fej-fogást, amit minden krimiben iszonyat bénán oldanak meg (úgy, ahogy nem működik). Kár ... de ennyit a negatívumokról ..

 

A film ezzel együtt - mint minden, ami citromos ízesítésű, beleértve a limonádét - üdítő :) A harci színvonal egyre ereszkedik .. mintha egy szerpentinen gurulnánk lefelé - de a történetet bírjuk. Valahogy jó a hangulata, plusz Soderbergh elkövet valami érdekeset: elkezdi Tarantino-t utánozni, és nem is rosszul.

Amikor Gina Carano egy sráccal utazik együtt, és kikérdezi, hogy mire emlékszik abból, amit elmesélt neki - konkrétan azt hisszük, egy 10 pontos filmre ültünk be ... aminek Tarantino írta a forgatókönyvét ... De a szerpentin makacsul ereszkedik ...

A végén már nemcsak mi nevetünk, de az egyik főszereplő is, akivel a lány egy olyan harcjelenetet produkál, amit valószínűleg az egész stáb végigröhögött ... Az ellenfél nagyon bénán hagyja magát (pedig Gina Carano tuti elbírna vele amúgy is), mint egy rongybábu, ráadásul fülig ér a szája, úgy vigyorog a lányra - nem lennénk meglepve, ha fülig szerelmes lett volna a lányba - mármint az életben .) Nem, igazából nem panaszkodunk - az ilyen lazaság jó stílus ...

Igen - limonádé ízről beszélünk - de ... láss csodát, amikor kijössz, fel leszel dobva ... Köszönhetően a csodás főszereplőnek, és a többieknek is ... Az, hogy az egyik jelenetben a csajnak tök más haja van (be van fonva apró gerezdekbe :)) - sebaj. Lényeg az összbenyomás ... az összbenyomásunk pedig az, hogy Soderbergh, bár nem erőltette meg magát, sőt, kifejezetten jól érezhette magát a forgatáson, azt mégis el tudta képzelni, hogy folytatás lesz belőle, sőt, akár tévésorozat is ... Az összbenyomás az, hogy izgalmas néznivaló - a lány miatt ... Soderbergh ismét lazázott egyett - de nem bánjuk ...

Összességében: szórakozásnak egyáltalán nem kellemetlen, bár ami a Krav-Maga-t, a közelharcot illeti, továbbra is a Debt vezet, Muay-Thai-ban pedig a Tetovált Lány 2. :)))

-jepe-
2012-03-05

Címkék: Gina Carano, Soderbergh, Tarantino, Ewan McGregor, Channing Tatum, Muay-Thai



:::::::
  LÁSD: A Bűn Hálójában info-file
:::::::  (Haywire 2011.)