microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2013-03-31

Titanic Filmfesztivál – a tenger hullámain

Most lesz a 20. Titanic, a tavasz legizgalmasabb filmfesztiválja. 1993-ban rendezték meg az első, a tragikus sorsú hajó nevével illetett fesztivált, akkor még ősszel, és már a kezdetektől igen népszerű lett a művészfilmes nézőtábor körében. Remek hangulata volt az októberi estéknek a Toldi, vagy a Broadway mozi (volt Filmmúzeum, most Belvárosi Színház) termeiben, ahol különleges, a rendes forgalmazási menetrend szerint hozzánk-el-nem-jutó filmeket vetítettek, zsákszámra.

Ez is a két fő jellegzetessége a Titanicnak: különleges, rendes forgalmazásba mégsem kerülő filmek kínálata és ebből a palettából mennyiségileg egy igen gazdag válogatás. A Titanic-motívumot Jeles András Kis Valentino c. filmjéből vették a fesztiválszervezők (Horváth György a kezdetektől), „amelynek végén egy hang elmondja, hogy a Titanic-on a zenészek a végsőkig játszottak, miközben az egyre csak süllyedt és süllyedt. A Kis Valentino a 80-as évek elején készült, a süllyedés, és a zenekar allegóriája pedig nemcsak a briliáns módon szociografikus filmben látottakat, de magát az egész kort, korszakot, rendszert írta le. Mindenki tudta, hogy rossz a rendszer, de mindenki csak tette tovább, amivel épp el volt foglalva, változtatni senki sem tudott, vagy próbált. Ez a kis szöveg a film végén, a szikrázó villamossal, nem a süllyedés, a lepusztulás, de az ebbe való beletörődés allegóriája.” forrás: /09/04/titanic/



Ez a süllyedés-motívum még évekig megmaradt a fesztivál filozófiájában, de aztán úgy 2005-2006 környékén elkezdett kikopni a képből, és helyébe a filmek mint „rakományok”, a fesztiváligazgató mint hajóskapitány lépett, vagyis onnantól a semleges hajózási képek kapcsolódtak a fesztiválhoz.

Pedig ahogy a mentőcsónakokból azt láthatták a túlélők, ahogy a szegény bevándorlókkal és nagyon gazdagokkal együtt süllyed el reménytelenül az „elsüllyeszthetetlen” Titanic, úgy a (főként a 90-es években) a fesztiválra járó közönség is úgy érezhette, a titanicos filmek által ő is kívülről értelmezi a társadalmat, a filmek szeretete és a jó értelemben vett értelmiségi gondolkodás egy különleges hangulatot adott a fesztiválnak.
Egészen 2004-ig őszi fesztivál volt a Titanic, aztán azon az éven elmaradt (ezért 20. a mostani fesztivál, ahelyett, hogy 21. lenne)), és a következő éven már máciusban rendezték meg.
Azóta is március-április fordulóján van a soron következő Titanic, amit a kulturális életbe is jócskán behatoló válság sem bírt legyűrni, sőt, Vízer Balázs programigazgató szerint az idei Titanicra az eddigieknél több pénzt jutott.

A „nagy számok törvénye” is megmaradt: idén 61 játékfilmet és 13 rövidfilmet láthat a közönség a fesztivál 9 napja alatt.

És ami kellemes meglepetés: visszatért a „víz”, „tenger”-motívum a fesztivál design-jára, nagyon jól néz ki, ahogy a plakáton egy 20-as szám tükröződik a víz aljáról.

Mivel a Titanic versenyfesztivál is, a versenyszekcióban 10 film indul idén. Ezen kívül több márt eddig is ismert szekcióban gyűjötték a filmeket (Északi Fények, Tiszta Amerika, Zene Mindenkinek, stb..), de vannak mostani újdonságok: ilyen a Staropramen Sörkorcsolyák elnevezésű cseh filmes válogatás (amiben a Lidice c. filmet is levetítik, ami az első játékfilm, ami a II. világháborús tragédiáról készült), és ilyen a Zöld Sziget nevű szekció, ami nem meglepő módon Írország filmtermését mutatja be a budapesti Titanic-közönségnek. (A cseh filmek vetítése előtt sörkostolót tartanak a mozihelyszíneken).

Ilyen sok filmből nem könnyű válogatni, a Titanicra-járók mindig is a bőség zavarával küzdöttek, de ha le tudunk mondani úgy 50 filmről, akkor nyugodtabban válogathatunk közülük.

A The Master: a fesztivál nyitófilmje

A fesztivál 5 helyszínen zajlik, új mozi-helyszínként idén belépett a Puskin mozi is, így tehát a Toldi, az Uránia, a Puskin mozik, az Örökmozgó és az A38 hajó ad otthont a Titanicnak.

Minden filmre 1100 ft-ba kerül a jegy, de március 28 és április 4. között elővételben 900 ft-ért lehet megvenni a belépőket.

A filmeket minden esetben eredeti nyelven, angol felirattal és magyar hangalámondással vetítik, vagyis ne felejtsük otthon valamelyik iratunkat, ami a szinkrongépek bérléséhez szükséges...

Mind a fesztivál honlapján, mind a Facebook-oldalán folyamatosan jönnek az új információk, amúgy pedig pénteken beindul a 20. Titanic! Vagyis vízreszáll...

Korábbi, kapcsolódó írásaink a Titanic-ról és egyebekről:

- 1998-as Titanicról: /3/old04/old04.html

- a 2006-os Titanicról: /06/85/titanic/

- a 2007-es Titanicról: /07/98/titanic07/

- a 2009-es Titanicról: /09/04/titanic/

- a szórakozóhely-kultúránkról: /09/08/romkocsmak/

- a 2011-es Titanicról: /11/04/titanic_filmfest/

- egy új mozikultúra küszöbén: /read/11/2012/mozi-finisszazs

- moziszituáció 2012: /read/11/2012/moziszituacio-2012

-JSz-
2013-03-31

Címkék: Titanic, fesztivál, Horváth György, Vízer Balázs, szekciók