microcspv    "time is not money"
logo Marilyn



2019-03-16

Greta forradalma – ments meg minket, Batman!

új remény vs. ésszerű kétely


A svéd kislány esőt csinált. Ráirányította a figyelmet a globális, égető problémákra, s a helyzet fenntarthatatlanságára. Nobel-díjra jelölték. „Végre! Valami elkezdődött! Valami tényleg történik!” – mondják sokan. Sajnos azonban, a kép nem ilyen egyszerű. Tekintve csak az elmúlt 10 év klíma forradalmait, úgy tűnik, Greta forradalma semmiféle sikerrel nem kecsegtet, sőt, hamis illúziót táplál.

illustration
a kép illusztráció a PCM Budapest demonstrációról

Korán kell felkelnie annak, aki a klímát akarja védeni. A klímavédelem ugyanis nem olyan egyszerű, mint bemenni a boltba, és venni egy adagot bármiből. Nem is olyan egyszerű, mint tüntetni egy dolog ellen vagy egy dologért. Ha valaki megkérdezné, „figyelj, én akarom védeni a klímát, hogyan csináljam?”, nem tudom, melyikünk tudna konstruktív tanácsot adni neki, én spec. biztosan nem. Ezzel együtt, a tanács, amit az illető nagy valószínűséggel kapna, kb. így hangzana:

 

  • kezdj el utánaolvasni, tájékozódj, nézz meg filmeket, olvass el dolgozatokat, cikkeket

  • értelmezd újra az életed, az életstílusod, a fenntarthatóság jegyében

  • élj tudatosan, alkalmazd a begyűjtött információkat napi szinten, kövesd az élvonalbeli mintákat

  • add tovább a megszerzett tudást másoknak, hívd fel mások figyelmét is a tudatos életre

  • légy aktív, vegyél részt a klímával kapcsolatos rendezvényeken, konferenciákon, meg minden

 

E tanácsok mind egy bizonyos koncepcióra épülnek, éspedig arra, hogy a tudatos fogyasztói viselkedés (akármit jelentsen is ez) elterjedhet, és ha elterjed, akkor minden megváltozhat… Szóval, csak el kell kezdeni, lumpen-fogyasztóból átvedleni tudatos fogyasztóba, és másokat is átsegíteni ezen a tudati ill. viselkedésbeli változáson… Mert ha mindenki megteszi a maga kis részét, MAGIC WILL HAPPEN, a világ megmenekül… Egyes emberek egyes lépésein keresztül jutunk a NAGY CÉL megvalósításáig… Csak tedd meg a magad kis részét, és a többit bízd a… szóval a többivel ne törődj…

idő, sebesség, optimizmus

A probléma ezzel a koncepcióval kettős. Egyrészt NEM az emberek egyéni életmódváltása a cél, hanem a világ kormányainak gyökeres stratégiaváltása. Másrészt a spontán életmódváltás, egyéni szinten, bár velejárója egy fenntarthatósági forradalomnak, még akkor sem lenne elégséges, ha sikeres lenne, ráadásul nem lehet az. Nem lehet sikeres.

Értsd, a Föld lakossága 7.6 milliárd ember, az egyéni életmódváltásnak, beleértve azt, hogy nem használunk repülőt, komposztálunk, meg minden, ennyi embert kellene elérnie. Ennyi embernek kellene életmódot váltania, vagy legalább ennyi ember 70-80%-ának. Ehhez képest vannak a nyugati országok, Amerika, Kanada, Európa országai, ahol a klíma-tudatos életmód egyáltalán népszerű. Ezek az országok kb. 1.2 milliárdot tesznek ki a 7.6 milliárdból. Ráadásul ezekben az országokban sem a társadalom egésze, hanem csak egy szűk része hajlamos a klíma-tudatos életmódváltásra. Mennyi lehet ez? 25-30%? Kínában, Indiában, vagy az Afrikai kontinensen ez a szám még sokkal kisebb lehet, mondjuk, 2-3%.

illustrationkép az Age of Stupid c. filmből, amelynek bemutatója 2009 Márc 15-én volt

Egyszóval, ha az a kérdés, hogy a jólétben élő nyugati országok kisebbségének életmód-forradalma mikor éri el a szegénységben élő néptömegek többségét, aggasztó eredményre juthatunk. Gondolhatjuk például azt is, hogy soha, de legyünk optimisták, s mondjuk azt, hogy a mostaninál nagyobb sebességre volna szükség :) Plusz, tényleg nem szabad elfelejtenünk, hogy NEM az egyének szintjén kell váltást eszközölni, hanem a kormányok és giga-cégek működésének szintjén.

Ami a klíma-tudatosság eddigi sebességét illeti, a '70-es években már abszolút téma volt az egészséges táplálkozás, egészséges életmód – nézz meg egy Columbo epizódot – s téma volt a hulladék is, valamint a felmelegedés, az „üvegház hatás”, és a CO2 kibocsájtás, de freon kibocsájtás, és az ózonréteg drámai vékonyodása, sőt, 1972 óta a Gazdasági Növekedés fenntarthatatlansága is.

Mi történt azóta? A spray-k és a fridzsiderek ellen az emberiség sikerrel megnyerte a csatát, a repülőgépek napi használata ellen azonban korántsem, az ózon réteg vékonyodása ellen pedig még kevésbé. A CO2 kibocsájtás és a felmelegedés ellen pedig vesztésre állunk, azóta is, jóformán változatlanul, a klímaváltozás ellen pedig még ezerszeresen, hiszen azt megállítani eleve nem lehetséges.

 

valami elkezdődött... – mikor és mi?

Ma azt látjuk, illetve a médiában ezt a 'képet' pumpálják a cirkulációba, hogy „most valami elkezdődött!”. De mi ez a valami?

Tüntetések, amelyek majd alapvetően módosítják a társadalmak döntéshozóinak viselkedését világszerte? Aktivizmus, amely felvilágosító kampányokon keresztül lehetővé teszi, hogy a tüntetések egy-két éven belül sikerrel járjanak, és a kormányok, és az ellenzékek, és a média világszerte jó belátásra térjen, és a ma még abszolút fenntarthatatlan emberi civilizáció fenntarthatóvá váljon, s megmeneküljön?

Nos, a helyzet nem úgy tűnik, mintha valami elkezdődött volna, hiszen ami ma elkezdődött, az elkezdődött már korábban is…

illustration

 

a múltat elfejteni? – "bocs, akkor én még nem is éltem…"

„A mai generációknak”, akiktől a megoldást a média világszerte várja, nem illik foglalkozniuk a történelemmel, a média általában azt a viselkedést várja tőlük, hogy mondják azt, "bocs, akkor én még nem is éltem". A történelem ennek ellenére fontos dolog, s aki nem ismeri, átveri magát, és „évet ismétel”. 

Tüntetésre, világszerte zajló, hatalmas tüntetésre éppenséggel került már sor a múltban is. Lásd People's Climate March, 2014-ben. Óriási tüntetések világszerte. A 350.org és az AVAAZ.org szervezésében, Naomi Klein könyvének megjelenése után, mintegy a könyv által keltett felvilágosulás hullámok, s felszabadulni akaró társadalmai energiák levezetéseként.

videó a People's Climate March (PCM) Budapest demonstrációról, 2014 szeptember


A tüntetés sikeresnek tűnt, mert sok ember volt jelen, és sok ember nézte a tüntetés képeit. De mi történt azóta? Rengeteg minden, persze. De azon belül, mennyivel csökkent a kibocsájtás? S mennyivel nőtt a javak elosztásának igazságos rendszere? S mennyivel emberközpontúbb, humanizmus központúbb a politikai uralkodóosztályok, a „döntéshozók” viselkedése? Mennyivel aktívabb a klímavédelmi aktivizmus? Mennyivel jobban terjed a klímavédelem üzenetcsomagja? Mi a program? S hol tart ennek a programnak a megvalósítása? S mennyire aktívan van jelen a társadalmak életében a klímavédelemről való gondolkodás túl azon, hogy „a liberálisok” azt hirdetik, mindenki legyen vegán, és akkor megmenekül az emberiség? Csak e kérdések megválaszolása után tudunk valós képet alkotni arról, hogy mi az, ami ma a 16 éves kislány sztrájkjával elkezdődött, hogy mi az, amit ünneplünk.

Azt, hogy mit jelent Greta forradalma, úgy kell tekintenünk, hogy mekkora ugrás Greta forradalma a 2014-es klíma-forradalomhoz képest…

 

new hope, new deal, egy új remény

Amikor elsötétül vagy elhalványul előttük a jövő, az emberek tüntetnek. Amikor optimisták, a plázákban s a weben shoppingolnak a szuper ajánlatokat böngészve, és a legfontosabb kérdés az, hogy mi vesznek fel másnap az iskolákban, munkahelyeken, s hogy mit posztolnak a Facebook TM R -on, s azon belül, hogy milyen szelfiket. A remény ezt csinálja, a remény vidám fogyasztókat csinál a fogyasztókból, akik vidáman versenyeznek egymással a figyelemért a Facebook TM R reflektorfényért, kinézet, szexiség / trendiség, s trendi javak birtoklása terén.

illustration Greta Thunbereg, foto: Wikipedia.org

Greta Thunbereg, s mozgalma a Fridays for the Future, reményt ad mindenkinek. Greta a remény, a média pedig a remény-dealer. A remény pedig ópium, ami lekorlátozza a cselekvés lehetőségét, beleértve, hogy ha már van egy ilyen mozgalom, ami óriási tüntetéseket képes felmutatni, akkor nincs értelme egy másik mozgalmat kitalálni, megszervezni, elindítani. S talán nem is lehetséges.

További probléma, hogy 16 évesekkel nem lehet együtt tüntetni, nem lehet együtt tüntetéseket szervezni. Csak nézőként tudsz részt venni a 16 évesek tüntetéseiben. Társszervezőként, alaptagként, vezetőként nem. Csak külsős, csak támogató, csak követő szerep kínálkozik a tinédzser-forradalom felnőtt híveinek. A diákok, persze, még be tudnak csatlakozni, az egyetemisták egy része is. De már régóta jól tudjuk, hogy a diáktüntetések ma nem olyanok, mint 1968-ban, vagy 1964-ben. A diákok ma fiatalok, akik a felnőttek társadalma ellen tüntetnek, és a „felnőttek” nem vehetnek részt ebben :)

illustration
foto: Leonhard Lenz, forrás: Wikipedia

Láttuk már Vágó Gábort, a progresszív zöld-, illetve harmadik utas politikus-aktivistát – aki az 1988-2008 közt uralkodó pártok utáni korszak új politikusaként állt ki a jövőért s képviselte a leg-élvonalbelibb paradigmát – ott ácsorogni egy diáktüntetésen az MTA előtt, a periférián, a nézők között, egy táblácskával jelezve, hogy ő is igazat ad „a diákoknak”. Csak néző lehetett, szervező, szónok, vezető nem. S láttuk tegnap a Batthyány téren Tordai Bencét és Jávor Benedeket, Vágó Gábor egykori alapító párttársait, paradigmaváltó társait, amint a tizenévesek tüntetését támogatják, a periférián, a közönség soraiban, ahogy kell, illetve ahogyan lehet.

A média, amely a kislány forradalmát felkapta, illetve zöld utat adott neki (a média támogatása nélkül semmilyen mozgalom nem működik), nem az emberek érdekében, nem a társadalmak érdekében működik, hanem a hatalom érdekében. A média minden percben segít a hatalomnak kontrollt szerezni az emberek s az emberek mozgalmai felett, még a lehetséges mozgalmak felett is. Igen, a média konzervatív, a „baloldali” és a „liberális” média is, hiszen változás helyett mindig csak a saját politikusait akarja beültetni a hatalom székeibe. Greta forradalma segít kontroll alatt tartani az összes lehetséges mozgalmat.

illustration

 

Greta egy Batman, aki megmenti a Földet…

A média elhiteti a tömegekkel, hogy egy „változás” egy vezető vezetésével jön létre. Ez már önmagában átverés. 

Ezrek és ezrek szofisztikáltan felépített demokratikus és tudományos hálózatainak kooperációjában jöhet csak létre olyan társadalmi erőkifejtés, amely „a változást”, a társadalmi forradalmakat, mozgalmakat, melyek nélkül a klímaváltozás katasztrofális hatásai ellen esélyünk sincs, elindíthatja és célba juttathatja.

Bármiféle áttörés csakis a társadalmak egészének meggyőzésével, s a társadalmak egészének aktív bevonásával, illetve konkrétan csakis a társadalom különböző korosztályainak, csoportjainak együttműködésével jöhet csak létre. Amíg Tordai Bence és Jávor Benedek valamit Vágó Gábor külön-külön tüntetnek mind egymáshoz képest, mind a 16 évesekhez képest, amíg külön szerveznek tüntetéseket, addig esélyünk sincs. Sem nekik, sem a 16 éveseknek, sem senkinek. Egy sikeres, egy valódi klímamozgalom csakis ALL INCLUSIVE lehet, és csakis a társadalmak összes rétegének, csoportjának bevonásával működhet, s mellesleg, csakis a politikai pártok kizárásával – igen, ez azt is jelenti, hogy például Tordainak, Jávornak, Vágónak ki kellene lépnie a pártjaikból, és egy új mozgalomhoz csatlakozni, amely azt hirdeti: Lehet MÁS a Világ.

illustration
a kép illusztráció a PCM Budapest demonstrációról, 2014 szeptember

Greta Thunberg jófej, és az is jó, amit csinál, a média és a hatalom azonban a társadalmak ellen használja fel, s a valódi „változást”, valódi áttörést elérni képes mozgalmak létrejötte, illetve sikere ellen. Greta-t szeretjük, és társunkként gondolunk rá, viszont nem a vezetőnkként, s persze nem a kora miatt, s nem azért, mert nő :) Hanem azért, mert egy egy-vezetős forradalom ma már nem lehetséges…

Greata-t szeretjük, a médiát NEM. A média egy Batman-t csinált a kislányból, a társadalmakat pedig balga tömegekké degradálta, akik mint Gotham City lakói, reflektoraikat az ég felé irányítják, és abban bíznak, hogy Batman megmenti őket. Szóval, köszönjük, Greta, de nem-köszönjük, kedves média…

 

-jepe-
2019-03-16

Címkék: Greta, People's Climate March, klímatüntetések, klímavédelem, klímamozgalom, klímavalóság, fenntarthatóság, Fridays for the Future, Tordai bence, Jávor Benedek, Vágó Gábor, Lehet MÁS a Világ