microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2012-04-19

Az Igazság Nyomában

harc az aktatáskáért


Nem könnyű egy olyan emberrablós-üldözéses krimivel előjönni 2012-ben, amiben akadnak eredeti, addig még nem látott elemek, vagy valami speciális dolog, amitől nincs olyan érzésünk, mintha már előre láttuk volna a filmet. Az Igazság Nyomában meg sem kisérli ezt, sőt, a már bevált elemeket is rosszul használja, úgyhogy a végeredmény egy minimum fura film, vagy inkább egy nem összeállt, kiszámítható menetű közepes krimi.

A főszereplő Henry Cavill a 2002-es Monte Cristo Grófjában még egy tizenévest játszott (az is volt), aztán a Halhatatlanok 3D c. film főszereplőjeként lett ismert(ebb). Most ismét egy teljes filmet bíztak rá a karizmájára, az érzelmeket kifejező képességére, és a helyes arcára (hiba volt).



Az a feladata, hogy az elrabolt családját visszaszerezze, miközben üldözik ismeretlenek, kétféle titkosszolgálat is bejelentkezik az akcióba, de nagyjából csak egy kaotikus aktatáska-üldözést látunk, amiben Cavill vagy riadt, vagy elszánt arccal vesz részt.
A rejtély, mint olyan teljesen hiányzik a történetből, nincs arra idő, hogy érezzünk egy kis feszültséget, törjük a fejünket, mi állhat az emberrablás-üldözés mögött, mert itt a krimi-feszültség helyett lecsupaszított akciókat kapunk. Az az elem, miszerint egy aktatáska a főszereplő, a 80-as évek krimi tv-sorozataira emlékeztet, de más fronton sem túl átgondolt a cselekmény. Felbukkan Sigourney Weaver, akinek mint -Bruce Willis mellett a másik- ismert színésznek, valahogy fel kell ráznia a cselekményt, így, vagy úgy, meg is teszi, innentől kezdve, már csak kb. így utalnak rá, „már megint itt van az a szörnyű nő”.



Kb. ezen a humoros szinten zajlanak a dolgok, mert sem a forgatókönyvírók (az író páros egyikének ez az első munkája), sem a vágó, sem az operatőr nem voltak a helyzet magaslatán (Will anyjának az arcát a harmadik jelenetben láthatjuk csak meg, miután megjelenik, pedig ennek nincs titkos jelentése), a rendezőről nem is beszélve, akinek össze kellett volna fogni ezt a halovány történetet, de nem sikerült neki.

Női főszereplőnek találtak egy spanyol színészlányt, akiben nincs semmi különös, mindössze annyi, hogy nagyon hasonlít Natalie Portman-re. Ő és Henry Cavill együtt próbálnak akciózni Madrid utcáin, de elég kevés látványos/izgalmas jelenet kerekedik ki ebből is.

Alapvető problémák vannak az Igazság Nyomában-nal, az átlagos, ezerszer látott történetmagot nem sikerült jól kibontani, vagyis egy normális történetet kerekíteni belőle, a fordulatok nehezen követhetőek, nem mindig értjük, ki kicsoda, és ki mit akar, és az alapvető krimi-izgalom is hiányzik.

Érdekes, hogy a film az USA-ban csak szeptemberben jelenik majd meg, addig főleg európai országokban fut, Izrael, Kuwait, Hong Kong, Szingapúr és még egy-két kivétellel. Úgy tűnik, az un. tengerentúli piacoktól többet várnak, mint az amerikaitól, van is rá alapjuk...

-lido-
2012-04-19

Címkék: Henry Cavill



:::::::
  LÁSD: Az Igazság Nyomában info-file
:::::::  (The Cold Light of Day 2012.)