microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: urban / enviro -> városkoncepció, öko, környezet

2017-04-24

LIGET-mentés másként... egy mentő-javaslat

LIGET-kerekasztal – avagy hogyan lehetne sikeresen népszavazást csinálni, még mindig…


A probléma eléggé nyilvánvaló, a népszavazás jó ötlet, de óriási kihívás. Budapestnek meg kellene feszítenie az összes idegszálát, az összes energiáját oda kellene fókuszálnia, hogy sikerüljön. De egy párt (az LMP) rárepült, rátette a logóját, és így full veszélyben van az egész... Ezzel együtt, még mindig lehetséges a győzelem...

az előzmények

Mivel egy cikkben nemrég ezerrel üdvözöltük a LIGET-népszavazás ötletét, most, hogy beindult a gépezet, és látjuk, hogy az LMP-s logók beborították a LIGET Népszavazás egész ügyét, fontosnak tartjuk közölni ezt a cikket. Megjegyzés,a dolog pikantériája az, hogy a népszavazás civil kezdeményezés, Moldován László, ligetvédő részéről, aki amúgy LMP tag. Az LMP jogászai segítettek neki az indítvány összeállításában is. Így tehát az LMP már a nulladik percben belefolyt az elvileg civil népszavazásba. Eddig az LMP segítsége tisztán segítség volt, most azonban rátették a kezüket, a logójukat a népszavazásra és a ligetre. Ez egy rossz lépés, kárt okoz, és – talán nem elrugaszkodott ötlet, hogy – fontos lenne visszaállítani az eredeti állapotot...

 

sikerülhet-e a népszavazás az LMP logója alatt, az LMP projektjeként?

A kérdés megválaszolja önmagát, hisz mindenki számára evidens, hogy NEM, lévén az LMP egy kis párt, és elszigetelt. Ha az LMP kisajátít egy ügyet, az azt jelenti, hogy a választási kampány idején nagy nehezen meggyőzött 5%-nyi ember 10%-a esetleg megfontolja, hogy támogatja a projektet. Ez viszont brutálisan kevés. Az LMP persze így is jól jár, hiszen a médiában szerepelnek az ügy kapcsán (ez a dolognak az etikai része, amiről majd egy későbbi alkalommal volna érdemes beszélni, amikor ez a konfliktust már sikerült pozitívan megoldani). Miközben a LIGET-ügy garancia arra, hogy az LMP népszerűsége nőni fog, az LMP csak arra garancia, hogy a LIGET-népszavazás nemhogy nem lesz sikeres, de létre sem fog jönni. Ez pedig elfogadhatatlan.

 

mentés másként..

Megoldás persze van, a megoldás lehetséges. Az aláírásgyűjtés sikerülhet, aztán pedig maga a népszavazás is, ha az LMP leveszi a kezét a projektről, felszabadítja a népszavazást, és lehetővé teszi, hogy mások is, más pártok, és civil szervezetek is csatlakozzanak.

Egy megjegyzés: olyat mondani esetleg, hogy „miért? bárki csatlakozhat így is, ha akar?” – BS. A politika a profitról szól, a média-megjelenésekről, ezt az LMP is pontosan tudja, és senki nem fog beállni az LMP „alá”, egy LMP-s projektbe másodikként, alvállalkozóként. Ez fizika. Ezt ők is tudják, mi is tudjuk, mindenki tudja.

 

kerekasztal – a LIGET ügye civilek ügye

Az LMP úgy tudja levenni a kezét a népszavazásról, hogy nyilatkozik, hogy ez egy civil projekt. Mindenkié, az LMP csak segített, mert szívügye a LIGET. Plusz, többé nem jelentet meg a népszavazásról vagy LIGET-ről szóló semmilyen anyagot LMP-s logóval, hanem helyette megkéri a civilek valamely csoportját, hogy tervezzen logót a népszavazásnak, és kifizeti a tervezés költségeit, ezzel helyrehozva az eddigi kárt.

Ezzel párhuzamosan kerekasztal beszélgetést szervez, és innentől átadja a szót a civileknek, és visszalép, és csak egy párt lesz, akik szintén támogatják a LIGET beépítése, és turisztikai zónává minősítése elleni küzdelmet. A LIGET-népszavazás logóját persze használhatják ők is, és más pártok is. Sőt, ez elvárás. A népszavazás anyagait folyton terjeszthetik, aktivistáik eláraszthatják Budapestet, lehet rajtuk LMP-s dzseki.. Sőt, ez is elvárás.. DE minden párt, minden szervezet a LIGET-kerekasztal által kibocsátott anyagokat terjessze. A népszavazás honlapján pedig, feltéve, hogy az aláírásgyűjtés sikeres, majd kint lesznek a támogató szervezetek és pártok. És mindenki jól jár.. de leginkább az emberek járnak jól.. és a LIGET :)

mindez persze csak egy javaslat...

-jepe-
2017-04-24

Címkék: LIGET, népszavazás, LMP, Moldován László, civil projekt