microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia

2018-04-06

kis magyar állapotleírás választások idején

#2018 ✓? :( ? ?/?


Jó néhány narratíva van forgalomban azt illetően, hogy mi történik ma, az „Orbán-rendszer” idején. Ezek közül azonban kevés a dialektikus megközelítés, például a legritkább esetben történnek utalások arra, hogy mi volt Orbánék rezsimje előtt, és hogy mennyiben lesz/lehet különleges az Orbánék utáni korszak. Ez pedig stratégiai hiba, a jelen ilyetén pontszerű megközelítése katasztrofális lehet… mert aki nem ismeri a történelmet, évet ismétel...

Azt mondani, hogy az Orbán rendszer korrupt, anti-demokratikus, és mindenképp le kell őket váltani, egy különös tartalmú kijelentés. Különleges, mert amit valójában jelent, az egyrészt nagyobb annál, ami le van írva, másrészt konfliktusban is áll azzal. Különlegesen van felépítve, hiszen úgy fogalmaz meg egy állítást (Orbánék rendszere korrupt, anti-demokratikus), és von le egy konzekvenciát (le kell őket váltani), hogy amikor valaki ezzel a közléssel találkozik, összesen 1 dolgot tehet, vitatkozhat azzal (megpróbálhat vitatkozni), hogy az Orbán-rezsim korrupt. Ez pedig lehetetlen, köszönet a tényeknek.

Szóval, így máris egy olyan állítást, hovatovább felhívást sikerült konstruálnunk, amellyel mindenkinek egyet kell értenie, akinek csak van szeme, és tud olvasni újságot, nézni híreket. Hovatovább, akik csatlakoznak ehhez a felhíváshoz, nyomban igazolva is látják a "választásukat", hiszen azok, akik ellenkeznek velük, irracionális dolgokkal hozakodnak elő, és tagadják a valóság jól ismert tényeit, amelyek számosak. Ez a kijelentés tehát egy olyan felhívás, mintha valaki azt mondaná: "aki magyar velünk tart", vagy, hogy "aki szereti cicás postokat" vagy "aki szereti a csecsemőket és totyogókat" – értsd "aki ember", hiszen aki nem csatlakozik ehhez, az nem is nagyon vehető emberszámba.

De akkor hogyan lehetséges az, hogy a Fidesz ("Fiatal Demokraták") fő politikai ellenfele, az MSZP ("Magyar Szocialisták") nem áll a társadalmi támogatottság csúcsán? S nem vezeti a népet a szavazófülkék barikádjaira? Hogy lehet, hogy ennyi magyar van, aki nem hallgat egy olyan felhívásra, hogy "aki magyar, velünk tart"?

kit érdekel a gépek lelkivilága?

Nos, a legtöbb narratíva, helyzet-elemzés és valóság-magyarázat elpasszolja ennek a tragikusan zavarbeejtő kérdésnek a megválaszolását. Helyette beérik azzal, hogy "a fideszesek fanatikusak, meg vannak őrülve, beásták magukat", satöbbi. Ez pontosan Kilgore Trout regényének alkalmazása élesben. Értsd: azok az emberek gépek. Ennyi. Sokkal könnyebb elfogadni, hogy a fideszesek gépek, s ezzel együtt azt, hogy mi magunk okosabbak, intelligensebbek, s jobbak, a közösség egésze számra jótékonyabb hatásúak vagyunk, mint azt megvizsgálni, hogy vajon miért mondják "ezek a gépek" azt, amit mondanak. Kit érdekel a gépek lelkivilága?? De most komolyan! :)

A választ persze mindenki ismeri. Mindenki tudja, miért megy lefelé az MSZP támogatottsága, csak nem szabad kimondani. Ha valaki kimondja, akkor – ugyebár – árt a hazának, az ügynek, Orbán-rezsim leváltásának. Ezt pedig nem szabad.

Egyébként is, mára már elfogadottá vált a gyakorlat, hogy van baloldali sajtó és van jobboldali sajtó. Van "kormánypárti" sajtó, és van "ellenzéki" (de nem Jobbikos) sajtó. Azaz, az újságírás objektivitásába ma már belefér a párt-propaganda, vagy párt-képviselet.

Fura, de a ma dívó párt-részrehajlás a sajtó részéről a Kádár korszakban még nem volt elfogadott, akkor az objektivitást a legfontosabb értéknek tartották, például mind a Magyarország nevű lap, mind a HVG az objektivitásáért örvendett egyfajta köztiszteletnek. Ami azt illeti, a párt-barát újságírás gyakorlatát Dessewffy Tibor szentesítette egy cikkében, a 2002-es kormányváltás után, a Népszabadságban, később pedig, a második Gyurcsány-kormány idején, 2006-ban vált heti szintű gyakorlattá az, hogy a "balliberális sajtó" főszerkesztői egyeztetésen vettek részt az MSZP valamely képviselőjével.

 

önkéntes magyar amnézia

A baloldali sajtóban nem fog megjelenni olyan, ami ártana a nagy baloldali ügynek, az Orbán-kormány leváltásának. Így "természetesen" nem jutott idő és média-felület arra, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-Gyurcsány-Bajnai 8 évet feldolgozzák. Az "elmút nyóc év" (jó parasztosan intonálva) 4 évig szitokszó volt, 2014 óta pedig már az Orbán-rezsim 8 évének a jelölésére szolgál. Itt átugrottunk valamit, jegyezné meg bármelyik 4 éves gyerkőc, de a szülei rászólnának, hogy "ezt te még nem értheted", kb. mint Kádár Rendszerben.


image: by Fuan121r at Deviantart.com

De most komolyan… Számít az, hogy mi volt azokban a régi időkben, amikor a mai 20 évesek még 10 évesek voltak, vagy kisebbek? Nem szabad a múlton rágódni, amikor Orbánék kormánya térdig gázol a korrupcióban, s közben lábbal tiporja, fideszes bakancsaival, sőt, tankaival az emberi jogokat és az európaiságot. Vagy mégis?

Tegyünk egy próbát. Mit nyernénk, ha egy pár pillanatra kikapcsolnánk a visszaemlékezést zavaró ködgépet?

mi rejlik a régmúlt bugyraiban?

Ha visszaemlékeznénk, azt látnánk, hogy a 2009-ig tartó időszakban a korrupció gigantikus léptékeket öltött, s a korrupció lelepleződése is. Mindenki ezekről beszélt: Hagyó Miklós, BKV, Nokiás dobozok. Tegyük hozzá, hogy a Transparency International (TI) csak Gyurcsány után, Bajnai miniszterelnöksége idején jelent meg Magyarországon, így az egész korábbi idő egy még nem vizsgált korszakként bukott alá a felejtés hullámaiban. Pedig a politikai és kormányzati szintű Grand Corruption jelei tisztán jelen voltak már akkor is, lásd volt egy Strabag botrány, amelyről – most az mindegy is, mi volt – csak 2 darab médium tudósított összesen, a hírtv és az MNO, majd egyszer csak mindkettőt elborították az egész oldalas, teljes weboldalas, teljes képernyős Strabag-hirdetések, és többé senki, szó szerint senki nem írt a Strabag botrányról. Egy ilyen sajtó-elhallgattatás, vagy "elhallgatódás" azért valamilyen szinten indikátor, nem igaz?

A 2010-es kormány-leváltásban a korrupció kulcsmotívum volt. Mellesleg, már Gyurcsány leváltásakor is, hiszen Bajnai egyik első tévéhíradós nyilatkozatai között valamiféle korrupció ellenes osztagok (VPOP?) kiképzésének szemléjén nyilatkozott, és azt mondta, ez a legfontosabb, mert "ott síbolják el a pénzt". Bajnai egyik első lépése volt az un. bróker-botrány – a K&H bank főszereplésével – kinyomozása is, ami bizony állami pénzek csúnyán illetéktelen kezelése volt, a politika legfelsőbb köreinek részvételével.

mit váltsunk le, Orbánt vagy a korrupciót?

Hogy miért számít, hogy mennyire volt korrupció az Orbánék előtti kormány idején? Csak azért, mert amikor ma azt mondjuk "le kell váltani Orbánékat, ez egyértelmű!", azt sokan úgy értik, hogy a másik oldalra kell szavazni akár "befogott orral" is. Értsd, az MSZP-re, és szövetségeseire, például Gyurcsányra és a pártjára. Azaz, egy olyan párt-csoportra, akiket egyszer már le kellett váltani pontosan emiatt, a korrupció elharapódzása miatt.

Ez pedig felveti a kérdést, hogy Orbánékat akarja valaki leváltani, vagy a korrupciót akarja-e felszámolni? Mert a kettő nem ugyanaz.

Ha a felhívás úgy nézne ki, hogy "vessünk véget a korrupciónak!", valószínűleg minden magyar támogatná. Viszont azt, hogy Orbán helyett legyen mégis Gyurcsány (egy harmadik Gyurcsány-kormány), enyhén szólva vicces elképzelés. Vicces, hiszen nem számol a magyar társadalom 50-60%-ával, akik kategorikusan elutasítják Gyurcsányt, forever. Mellesleg, ha valaki a korrupciót elutasítja, az nem teheti meg, hogy Gyurcsányt ne utasítaná el, és nemcsak a "K és H", Kulcsár és Haverjai botrányért, hanem mondjuk a TB-privatizációs bepróbálkozásért, amelynek a kudarcának estéjén (a fizetős egészségügy elleni népszavazást megelőző vizitdíj elleni népszavazás), az SZDSZ is megszűnt, és teljesen koincidenciálisan, Gyurcsány pályája is kettétört, ahogyan ezt Horn Gábor a hírtv kamerái előtt a népszavazás estéjén pregnánsan megfogalmazta.

Csirke-burger vagy Pulyka-burger?

A választási menü igen szegényes. Mondhatni börtönkoszt. De mikor nem volt az utoljára? Odafent még mindig a két pólust erőltetik, az USA mintájára, ahol most éppen Trump lett a bipoláris vezér. Orbán vagy Gyurcsány. Csirke-burger v. Pulyka-burger. Remek kiáltások. Vega koszt? Semmi. Se valódi hús, se hal, se vega koszt, csak a két szigorú tömegkaja.

Aki nem ismeri a történelmet, évismétlésre szorul. Nálunk már 8 éve épül a mostani nagy durranás, a következő 4-év-ismétlés népítélete, amellyel az eddigi legszörnyűbb 4 éves korszak veheti kezdetét. Ebben az lesz a "jó", hogy majd 2022-ben akkora lesz az elkeseredettség, plusz, annyira sok lesz az új szavazó, akiknek fogalmuk sem lehet a 2010 előtti őskorszakról, hogy Gyurcsány pártja és az MSZP simán győzhetnek. Embertelen terv, amire 12 évünk megy rá a magyar történelemből.

Ez van, de ha már itt vagyunk, azt a tüskét azért szúrjuk be magunknak, hogy ezt mind elkerülhettük volna, ha lett volna a Fidesznek alternatívája.

lehetett volna másképp is

Le lehetett volna váltani a Fideszt akár 2014-ben is, úgy, hogy létezett volna egy 2008-ban alapított új párt, az LMP, akire mindenki nyugodt szívvel szavazhatott volna – aminek a helyén csak egy Karácsony Gergely és az MSZP által szétrobbantott fél-LMP maradt, a Bajnaiékhoz csatolt másik féllel szemben, s a baloldali sajtó össztüze alatt.

Vagy létrejöhetett volna most vasárnap, 2018-ban, úgy, hogy az MSZP időközben keresztülment volna egy megtisztuláson, egy politikai újjászületésen, és pozitív karakter-változáson, a Botka László által kezdeményezett szocialista reformok nyomán.

Igen, idén is le lehetett volna váltani a Fideszt, ha lett volna egy valóban szocialista MSZP. De az MSZP Botka és a szocialista politika helyett régi üzlettársát, Gyurcsányt választotta. Különös elképzelés, lévén, hogy a magyar népesség kb. 66%-ának konkrét averziója van Gyurcsánnyal szemben, és csak a matek kedvéért, enélkül a 66% nélkül nehéz leváltani a Fideszt. De nyilván nem is ez volt a cél, hanem a túlélés, az "áttelelés" 2022-re. Tekintve azonban, hogy Skandináviában mennyire más az élet és a javak elosztása, a szocialista politika megérdemelt volna egy esélyt, ahogyan az USA-ban is, a Demokrata Párttól (Bernie Sanders révén), Magyarországon is, a Magyar Szocialista Pártól.

PS:

Ezzel együtt, az Orbán-kormány leváltása szükségszerű, és még lehetséges is, köszönhetően az LMP jelenlétének a demokratikus ellenzéki oldalon. Szóval, még mindig lehet másképp…

 

-jepe-
2018-04-06

Címkék: választás, fidesz, mszp, lmp, botka lászló, bernie sanders