microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: urban / enviro -> városkoncepció, öko, környezet

2020-04-10

a Pesti úti idősek otthonában történt tömeges megfertőződés kínálta óriási kutatási lehetőségek

A kutatók nyilván tudják, a kérdés csak az, hogy foglalkoznak-e vele, hogy részletekbe menően kinyomozzák, hogyan fordulhatott elő 150 ember megfertőződése. Az ottani körülmények szinte LABOR körülmények, a mozgások visszakövethetőek, így a vírus terjedéséről e tragikus eset kapcsán talán többet lehet kideríteni, s tudományos tényekként megállapítani, mint eddig valaha.

(e cikk szerzője nem szakember, nem tudós, művészetkedvelő író, és messzemenőkig sajnálja az embereket, akik megfertőződtek, s az ő szenvedésüktől egy pillanatra sem vonatkoztatok el)

illustration

Rövidre fogom, adott 150 ember, akik megfertőződtek, egy helyen, anélkül, hogy kimentek volna. A vírus kívülről jött be. Egyetlen köhögő, tüsszögő, vagy lázas ápolónő sem volt jelen. Ez már óriási tanulság.

Ha lefolytatják a szokásos vizsgálatot, hogy történt-e szabályszegés a rutinok betratása terén, valójában (ez egy laikus megjegyzése) logikai bukfenc történik, mert ha jól tudom, olyan rutin még nincs kidolgozva, ami megakadályozná a coronavírus terjedését. Az emberiség sötétben tapogatózik e téren. Rengeteg mindent nem lehet még tudni, kezdve ott, hogy pontosan hogyan adódik át egyik eberről a másikra és hogyan nem.

Egy olyan vizsgálat azonban, ami feldlgozná az ápoók és benntlakók mozgásait, plusz mindenféle statisztikákat, étkezés, fürdőszoba használat, a bentlakók érintkezései, rengeteget jelentene a vírus terjedési mechanizmusainak felderítése terén. 

reméljük, minden elérhető adatot rögzítenek, és feldolgznak... 

reméljük, a tragikus eset a tudomány számára segítséget jelenhet majd... 

 

Miközben együttérzünk a megbetegedettekkel és családtagjaikkal, nagyon-nagyon várjuk, hogy az ügy kinyomozását tudósok, kutatók bevonásával végezzék, hogy tudományos tanulságai legyenek ennek az extrém esetnek. S szívünkből kívánjuk, hogy mindannyian épüljenek fel!

PS:
Karácsony Gergelyt semmilyen körülményekközt nem hibáztatjuk ezért, és a támadásokat ellene e tragikus fordulat kapcsán alantasnak, etikátlannak tekintjük.

 



 

-jepe-
2020-04-10

Címkék: Pesti út, időse otthona