microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2014-06-17

Vágy, hogy Indiánok Lehessünk

Szemző Tibor Kafka-filmje


Szemző Tibor zeneszerző-kísérleti filmes egy nagyon érzékeny filmet készített Franz Kafka emlékére. A mélyreható és finom filmes analízisben Forgách András volt a segítségére dramaturgként.

25 perces a film, úgyhogy amikor vége van, úgy érezzük, szívesen néztük volna még. A film forgalmazója elmondása szerint A Vágy, hogy Indiánok Lehessünk Kafka utolsó barátjáról (Klopstock Róbertről), és utolsó szerelméről szól. Igen, tényleg így van, Dora Diamant volt Kafka utolsó szerelme, már halálos betegen ismerte meg, és mindössze 1 évet tölthettek együtt. Mint ahogy Michael Kumpfmüller fantasztikusan szép könyvében, az Élet Gyönyörűségében leírja: 1923 júniusában ismerkednek meg egymással, egy kis fürdővárosban. Pár hét múlva összeköltöznek Berlinben, és Dora egy új élet ígéretét jelenti Kafka számára, úgy, hogy kezdetektől tisztában volt a betegségének súlyosságával.


fotó: MTV

A filmben különböző szereplők narrációit halljuk, alatta Szemző pszichedelikus és varázslatos zenéjével, és Super 8-as felvételekkel. Nagyon kellemes, ellazult ritmusban megy előre a film, a visszaemlékezéses narrációkból egy érdekes képe rajzolódik ki Kafkának, olyan, ami árnyalja az eddigi mainstream értelmezését az írónak és az ő különleges személyiségének.
Remekül választotta ki a rendező a narrátorokat, a különleges hangsúlyozású női hang sokat tesz hozzá az elgondolkodtató hangulathoz.
Klopstock Róbert alakja még a Kafka-követők között is kevéssé ismert, de itt néhány mondatos narrációkból is képet kapunk a zseniális barátjáért rajongó és érte mindenre kész fiatal orvosról.


Franz Kafka és Dora Diamant

Talán csak egy eleme van a filmnek, amit nem kedvelünk, és ez a címe. A Vágy, hogy Indiánok Lehessünk számunkra nem kötődik Kafkához, ráadásul létezik ezzel a címmel egy másik művészi projekt is, vagyis nem volt szerencsés ez a címadás. De ezzel együtt is jó nézni a művet, átüt rajta a két alkotó Kafka-rajongása, és megragad bennünk a film különleges hangulata.

2014. június 3-án volt 90 éve, hogy meghalt Franz Kafka.

-lido-
2014-06-17

Címkék: Franz Kafka, Szemző Tibor, Forgách András



:::::::
  LÁSD: Vágy, hogy Indiánok Lehessünk info-file
:::::::