microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia

2020-07-26

R.i.P. index.hu? talpra magyar! talpra index! :)

index exodus #2


Borzasztó morbid dolog, amikor 1 másodperccel egy tragikus balesetben meghalt fiatal srácról úgy beszélnek, hogy R.I.P. – értsd, békében???? Hogyan?? Az index.hu-ról hasonlóan gyorsan mondtak le sokan – de hálistennek, a tendencia nem lett tartós, és most már legtöbben az újraszületését várják! Várjuk!

illustration

Egy kis emlékeztető… magunknak… akik ebben a kultúrában élünk – mert nem mindenki él ugyanabban a kultúrában, sőt, nem mindenki van becsatolva egy kultúrába egyáltalán, mivel elidegenedettség van, fogyasztói társadalom van – szóval, egy újság, egy médium nem attól létezik, hogy valaki pénzből, tőkéből létrehozza. Persze, a legtöbb esetben így ment, és így megy. De végső fokon, illetve originálisan, egy médium a rácsatlakozott olvasók / nézők jelenlétének köszönheti létét. Ha ez megvan, az újság létezik.

Az index.hu harmadik a sorban. Előtte volt az Origo, a Deutsche Telekom tulajdonában lévő lap, amit az altavizsla keresővel együtt hoztak létre anno… 1999 környékén… Az Orgigo-t levadászták, mint egy agyaggalambot. A gyenge pont a kapitalizmus volt maga. A rendszer, amelybe a médium be volt csatolva, mint virág a cserépben lévő virágföldbe. Védhetetlen volt. Egy kormány tett egy ajánlatot a tulajdonos cégnek, és nem fenyegetett, hanem adott, és cserébe kért egy apró szívességet :) Megkapták. Az Origo már az, ami volt. Testrablás áldozata lett -- utalás a Body Snatchers c. filmre :)

A NOL volt a második a sorban. Őt nem leszedték, hanem sakkot adtak neki, amiből nem tudott kijönni. Elvileg kiléphetett volna a sakkból, de minden egyes újságíró több havi fizetésével játszott. Ha új lapot alapítottak volna, nem kapták volna meg a többhavi fizut. És ki tud lemondani 6-8 hónapi fizetésről?? Ettől lett a sakkból matt.

Az index.hu a harmadik. Leszedték! Kivégezték! Azaz, várjunk csak???? Mit is csináltak pontosan? :) Megpróbálták leszedni, megpróbálták kivégezni! Brute-force technikát alkalmaztak. A pénz erejét. Plusz felkészültek a védekezésre, a véleményformáló információkra, amiket be kell dobniuk a köztudatba, hogy fifty-fifty legyen a helyzet, azaz egy “controversy”, ahol van két oldal, és mindenki a maga igazában hisz, a maga narratívájában. Lásd "Gyurcsány vette meg" :) LOL.

Mindenre felkészültek, legalább is láthatóan megírták a maguk forgatóknyvét, hogy majd mire mit fognak reagálni (lásd: "Gyurcsány vette meg" :) ) De a képlet, a modell, amit alkalmaztak, elavult és sosem volt igazán érvényes. Mert nem lehet egy lapot a tulajdonosok irányából kivégezni. Aki azt képzeli, hogy ki lehet rúgni egy főszerkesztőt, egyszerűen nem kompetens, egy a kultúránkon kívüli lény. Valószínűleg egy pénzember.

A néhai Origo esete más volt, mert ott egy bazi nagy kapitalista cég volt a tulaj, akik a pénzt mindenek felett becsülik, a többi meg csak játékszer. A NOL is más volt, mert ott is nemzetközi tulajdonosról volt szó, és egy bazi nagy globális céges szituról.

De az index.hu MÁS. Ez egy magyar lap, ami ebből a kultúrából nőtt ki. A NOL nem! A NOL a Népszabadság modernizált verziója volt. Jó volt, tényleg, de … nem originálisan jó. Az Origo eleve for profit lap volt. Az index.hu azonban MÁS.

az index más

Az index a magyar internettel együtt indult, és egy közösséget jelentett az első perctől – már az internetto-s időkben. Az Internetto egy bazi nagy cég, az IDG tulajdona volt. Olyan, mint az Origo, Vagy a NOL. Az index.hu viszont úgy jött létre, hogy egy srác egy jól irányzott mozdulattal elvett egy “winchestert”, egy “merevlemezt”, és ezzel kimentette az egész fórumot, amit ŐK hoztak létre, és ŐK működtettek. Plusz, mindenki követte a főszerkesztőt, Nyírő Andrást. Un. bannerek futottak minden site-on (akkor még nem voltak globalizálva a reklámkiszolgálások), és mindenki támogatta Nyírőt, és a kivonulást – az exodus-t. Az exodus mindig szabadság irányában történik, és mindig szabadságot jelent. Az index.hu nem amiatt vált nagy újsággá, hogy sok pénz volt mögötte, hanem amiatt, hogy emberek tízezrei tekintették a saját “fórumuknak” az index fórumot. Azaz, egy közösség volt az index.hu magja. lásd: “gyere velünk”

illustration
foto: Magyar Narancs -- lásd

Manapság a “közösség” kifejezés multicégek kezében van, lásd Youtube TM R. A Youtube-on minden szabályozás a közösség nevében történik miközben egy multicég az, amely az egészet tulajdonolja és irányítja. De az internetto-nak valódi közössége volt, amit az internettós-indexesek hoztak létre. És az index.hu-nak ma is valódi közössége van.

a médium = a közösség / the medium is the community

Hogy mi van? Csak az, hogy az index.hu organikus része a rendszerváltozás utáni kultúránknak. Nem maradvány (NOL), és nem Jövevény (Origo), hanem organikus képződmény. Az index.hu velünk együtt létezett, fotósaik (pl. Huszti István) és íróik is velünk egy levegőt szívtak, és együtt vettünk részt beszélgetésekben, minden “helyen”, mindenkor.

Ez az “organikus” jelenlét azt is jelenti, hogy ők közülünk valók. Együtt nőttünk fel. Együtt vagyunk felnőttek. Most pedig együtt vagyunk sakk-helyzetben. Mint a NOL. De a mi helyzetünk tiszta és totálisan védhető. Mert létezünk “mi”, akik az indexet a mi újságunknak tekintjük, és emiatt létezik az index.hu, akik azzal foglalkoznak, hogy a számunkra írnak.

Az egyetlen problémát talán az index.hu “csatolt” szekciói jelentik, mint “inda”… azaz, kb. 1 millió videót. És az inda blogokat. Kb. 1 millió működő blogot. Ezek NEM apró részét képezik a média birodalomnak. Ezekről lemondani azt jelenti, lemondani a bevételek 60%-áról (tipp).

illustration

De tökmindegy, mi van, mert ott van (itt van) egy közösség, akik az index-t akarják olvasni. És ha kihagyjuk a globális média struktúrát, és lokális cégben gondolkodunk, akkor ennek működnie kell. Mert adott egy közösség, amely keresi a médiumát, amit egy idegen kéz (a hatalom keze) próbál leválasztani róla. Azaz, “M”, avagy egy város/ország, keresi, akarja vissza a médiumát! Vissza akarjuk kapni, akár újjászületett formában is!

Reméljük, sikerül! Ez nem csak az indexeseken múlik, hanem rajtunk is, indexes-olvasókon! Mindenkin… aki támogatja, mindannyiunkon – és ez nem csak anyagi támogatást jelent… elkötelezettséget is… Legyen az index a mi Guardian-ünk!

 

-jepe-
2020-07-26

Címkék: