microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: urban / enviro -> városkoncepció, öko, környezet

2020-07-09

(covid) a jövő kulcsa a tesztelések gyakorisága, nem a minősége

frekvencia


Köszönet a Nature.com-nak, akik rendszeresen szemlézik a legújabb kutatási eredményeket, elolvashattuk egy tanulmány összefoglalóját, ami azt világítja meg, mennyire fontos a gyorsan végrehajtható tesztelés, és az, hogy a közösségeket nagy gyakorisággal teszteljék…

A tanulmány modellezéssel vizsgálta a járvány kitörések lehetőségét, és konkrétan arra jutottak, hogy A TESZTELÉSEK GYAKORISÁGA a legfontosabb paraméter a kitörések elleni védekezés terén.

A rengeteget emlegetett PCR teszt (valójában qPCR: quantitative polymerase chain reaction) nem minősül pontosnak, másfelől pedig ma már köztudott, hogy akár nagyjából 10x annyi megfertőződött emberrel lehet számolni, mint ahányat a tesztelésekkel sikerült felfedezni. Lásd, a hazánkban elvégzett nagyszabású mintavétel során kiderült, hogy mintegy 54 000 ember eshetett át koronavírus megbetegedésen május 16-ig, amikor is a regisztrált összes megbetegedés száma 3 500 volt. Plusz a tisztiorvos a napokban is említette a tévéképernyőn a 10-es szorzót.


Az újranyitás feltételez egyfajta védekezési stratégiát, amely megbízhatóan akadályozza meg, hogy újra elszabaduljon a járvány.

A kutatás a tesztelési metódusoknak 3 paraméterét vizsgálta:
    • teszteléstől-az-eredményig idő
    • a tesztelés érzékenysége
    • a tesztelés gyakorisága

A konklúzió az lett, hogy a teszteléstől-az-eredményig idő és a tesztelés gyakorisága a döntő tényezők, és hiába nőne a tesztelés érzékenysége (megbízhatósága), az csak marginális fejlődést jelentene a védekezés hatékonysága terén.

Konkrétan az derült ki, hogy a hetente végzett tesztek és az izoláció LIMITÁLNI képesek egy járványkitörést egy a qPCR tesztnél kevésbé megbízható módszer esetén is, míg a 2 hetente végzett tesztek mellett a megfertőződések száma szinte ugyanannyira elszabadulhat, mintha nem is volna tesztelés egyáltalán, hiába alkalmaznának sokkal pontosabb tesztelési módszereket.

A jövő, úgy tűnik, nem annyira a koronavírus legyőzéséről szól majd, hanem a sikeres együttélésről… Ennek pedig alapmotívuma lesz a rendszeres tesztelés… aminek, most már tudjuk, csak akkor lehet kitörést korlátozó hatása, ha elegendő gyakorisággal kerül rá sor, és széles körben…

....................................
a tanulmány-szemle oldal a Nature.com-on:
erről a tanulmányról a júni 26-i bejegyzésben számolnak be:
26 June — Test frequency matters more than test sensitivity for stopping outbreaks
https://www.nature.com/articles/d41586-020-00502-w

a tanulmány dokumentációs oldala:  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.06.22.20136309v2

-jepe-
2020-07-09

Címkék: covid, tesztelés, nature.com