microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia

2020-08-09

100 esküvő 0 temetés: esküvő- és lagzi szezon BIZTONSÁGOSAN

tesztelni, tesztelni, tesztelni


Tegnap szombat volt, azaz, országszerte számos helyen – 50? 100? 200? – ültek be autóikba, hogy barátjuk, családtagjuk esküvőjén részt vegyenek… majd az azt követő lagzin… ahol akár egyetlen fertőző ember is képes 36 embert megfertőzni (ahogyan 1 héttel ezelőtt láttuk). Felmerül a kérdés, nem lehetne-e mindezt (relatíve) biztonságosan csinálni? A válasz: IGEN, lehetne.

illustration
foto: dress-hu.techinfus.com

Az esküvőkben 2 speciális dolog van. Egyrészt mindenki jóelőre tudja, hogy rész fog rajta venni. Másrészt: zártkörű, azaz, lehet tudni előre, hogy kik lesznek ott.

Teljesen magától értetődik tehát a gondolat, hogy az esküvők résztvevőit az esküvőt megelőző 2 napban le kellene tesztelni. Egyetlen egy érv szól ellene, az, hogy ez sok embert jelent. Ha csak 50 esküvővel és 100 meghívottal számolunk, akkor is 5 000 emberről van szó.

Erre bárki, aki spórolni akar a polgárok pénzével, azt mondhatja: ne már, ne költsünk ennyit. A polgárok azonban lehet hogy másképp gondolják ezt, sőt, valószínű, hogy úgy vannak ezzel, hogy az életük, a biztonságuk – szeretteik biztonsága – minden pénzt megér, nem hogy 5000 db nyavalyás teszt árát :)

illustration
fotó: Convoy City Étterem, Pub és Rendezvényhelyszín

De még ha valakik még ennek ellenére is úgy gondolják, hogy nem akarnak ennyit költeni, ez a relatíve nagy szám – 5000 – tekinthető egy teljesen más irányból is, és akkor a tesztek ára hirtelen más színben tűnik fel.

Az ugyanis, hogy 5000 tesztet elvégezve 50 járvány kitörést lehet nagy biztonsággal megelőzni, hirtelen nagyon is jó ár/érték aránynak bizonyul! Értsd: CSAK 5000 teszt, 5000 teszt okosan, és 50 kitörést – 50 db olyan kitörést, mint amilyen az aug 3-i soproni családi rendezvény idézett elő (+36 megbetegedés) – lehet megelőzni.

Ráadásul, az esküvőn résztevők minden bizonnyal örömmel járulnának hozzá, mondjuk 3-4 ezer forinttal a tesztek költségeihez. Miért is ne?

További óvintézkedés lehet az esküvők kiszolgáló személyzetének rendszeres tesztelése. Az ő részükről is, mivel for-profit szegmens, nyilván magától értetődő,mondjuk 3-4000 forintnyi hozzájárulás / teszt, amit az étterem, hotel áll. A fellépő zenekarok pedig maguk állhatják a saját tesztjeik költségéhez való hozzájárulást, ahogyan a vőfélyek is, az anyakönyvvezetők tesztjét pedig a polgármesteri hivatalok állhatják. Hangsúlyozzuk, nem a tesztek piaci áráról beszélünk, hanem egy minimális hozzájárulásról, mondjuk 3-4000 forintról, hozzátéve, hogy számos országban ingyenesen és tömegesen tesztelik a polgárokat.

-jepe-
2020-08-09

Címkék: esküvő, járvány, covid, tesztelés, biztonság