microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia

2020-09-09

Tankcsapda koncert Borsodban -- kérés a Tankcsapdához

Természetesen érthető, hogy zenészek koncerteket adnak, hiszen az életük. Ez a kérés nem azt sugallja, hogy koncertezni "káros" vagy veszélyes. Viszont járványhelyzet van, amihez a törvények és rendeletek ma még nem zárkóztak fel...

illustration

Kedves Tankcsapda tagok, láttuk a plakátot, hogy koncertet adtok Borsodban, Szerencsen, Szeptember 12-én, és arra szeretnénk kérni benneteket, hogy méltányosságból – az emberek egészségére, és életére való tekintettel – mondjátok le a koncertet. Vagy ha ez már nem lehetséges, kérjétek meg a vendégeket, hogy viseljenek maszkot, és tartsanak másfél méter távolságot, vagy amennyit az Orvosi Kamara vagy a WHO tanácsol.

Ez nem valami hecc akar lenni, és nem is valami gólyatábori humor. És nem politika. Mindössze annyi van, hogy a mai járvány-helyzetben (ami nagyságrendekkel súlyosabb, mint március-áprilisban valaha) nagyon súlyos következményekkel járhat egy-egy koncert. Másfelől rengeteget segíthet, ha a vendégek maszkot viselnek. Már amikor nem cigiznek vagy isznak – nem negatív tónusban használom e két kifejezést, régebben magam is állandóan cigiztem, és ma is sok barátom cigizik, és ha koncertre megyek, iszom, és persze, máskor is. Szóval, negatív zönge nélkül, ha maszkot viselnének a vendégek, és távolságot tartanának, az rengeteget segítene. Már ha csak a büféknél nem torlódnak egymásra az emberek, vagy az beléptetésnél, az is óriási segítség lehet (!) – a járvány elszabadulásának megakadályozásában.

A járvány tombol, de szó szerint. Tekintsétek meg az adatokat – bár hülyeség, nyilván Ti is ismeritek a napi “számokat”. Szóval, tombol a járvány, rakétaként szöknek fel a számok. És ilyenkor minden egyes party, buli, kockázattal, illetve borítékolható negatív következményekkel jár. Egy esküvő ilyenkor – hisz láttuk a soproni esetet, akkor, amikor a napi megbetegedések száma 30 alatt volt, + 40 ember fertőződött meg.

Egy esküvő is durva… De egy koncert, 500 fizetővendéggel DURVA x 500. Mert a számok és effektusok hatványozódnak. Két héttel ezelőtt, vagy még korábban, amikor a koncertet előkészítettétek, Borsodban napi megbetegedések száma még minimális volt, napi 0-3 között, és országosan alacsony. Azóta azonban már nem ez a helyzet. Borsodban 7-13 között vannak az új megbetegedések. Tegnap és tegnap előtt 23 volt ez a szám.

Nem hiszem, hogy bármely Tankcsapda rajongó vissza akarná kérni a pénzt, a jegy árát. Imádnak titeket, és támogatni akarnak, nemcsak élvezni a zenéteket. Szóval, szerintem senki nem kérné vissza a pénzt… De ez egy magánvélemény. A pénz pedig nemcsak pénz, hanem élet, megélhetés, amit a művészek (is) megérdemelnek.

Jogotokban áll egy 500 fő alatti koncerted adni… a törvények ezt ma még abszolút lehetővé teszik. Viszont ma, ugyancsak ma, Angliában 8 főben maximálják a csoportos találkozások létszámát. S az USA-ban, Washington államban 4 vagy 6 fő ez a szám.
Jogotokban áll koncertet adni, mert minden legális ekörül. Plusz, az is nyilvánvaló, hogy csak élni szeretnétek, ahogyan mindig, ahogyan régen, s ahogyan remélhetőleg a jövőben is. Egy zenésznek zenélnie kell!! Ugyanígy egy színésznek a színpadon a helye! Viszont tegnap láttam egy bejátszást egy beszélgetésben, ahol egy színházrendező arról beszélt, félházzal játszanak, a járvány miatt, a nézők és családtagjaik életének egészségének védelme érdekében. Náluk mindenki maszkot visl a nézőtéren. Szóval, lehet elővigyázatosnak lenni, betartani – illetőleg megkérni a vendégeket, hogy tartsanak be – bizonyos világjárvány idején érvényes normákat.

Éppen most tör ki a második hullám. Amikor meghirdettétek a koncertet, még minden OKÉ volt. Én magam is vidáman fröccsöztem teraszon, kétszer. De ma már más a helyzet. És arra kérünk benneteket, hogy ezt a változást, ezt a megváltozott helyzetet vegyétek figyelembe… Valahogy. Akármennyire, akármekkora mértékben. Mert minden új megfertőződés szenvedést okoz az embereknek, és minden új megfertőződés kihagyása óriási ajándék… és életeket ment meg, és lassítja a járvány terjedését.

Ti vagytok az első zenekar, akiket ezzel a kéréssel kerestünk meg a “maszkmozgalom” részéről. Amit reagáltok, ami a döntésetek lesz, azt is befolyásolja majd, hogy a közeljövőben más zenekarok hogyan fognak hozzáállni a koncertezéshez ebben az újra bedurvult helyzetben. Akármilyen mértékben is, de gondoljatok erre, légyszives! :)

Barátsággal!

egy fotós, aki “ezer” koncertet fotózott, s köztük a tieteket is :)

(erre a szövegre nem kell hivatkoznotok – miért is kellene? és ha megtartjátok a koncertet, és nem kéritek a vendégeket maszkviselésre és távolságtartásra, esküszöm, semmilyen módon nem élek vissza azzal, hogy ezt a kérést elküldtem felétek! mert az etikátlan lenne, a járvány ugyanis megköveteli, hogy senkit se hibáztassunk, mert az élet az élet)

 


Címkék: