microcspv    "time is not money"
logo Marilyn



2020-09-07

mik a kilátások? – a tesztelések száma világokat választ el egymástól

tesztek száma / 1 millió lakos


Csak egy gondolat… Beindult a második hullám, és ahogy kinéznek a (matematikai modellezésen alapuló) előrejelzések, novemberben jön a járvány eddig sosem látott nagyságú hulláma… amely február közepén esedékes tetőzni… hogy állunk mi, magyarok?

illustration

NOTE: ez a cikk egy művészetkedvelő író írása, nem szakértőé… az előrejelzések, amelyekre hivatkozok, itt láthatóak, és főként itt, de az az igazság, hogy rengeteg előrejelzés van


Ami az előrejelzésekből kinéz, az az, hogy novemberben egy olyan időszak kezdődik, ami súlyos lehet. Olvasni olyat, hogy az elhalálozások 3. oka a covid megbetegedés lehet. Másfelől a jövő sosem fix, rengeteg tényező befolyásolhatja, kezdve például a vakcina megjelenésével, s folytatva a megbetegedések kezelésének metodikai fejlődésével. De van olyan dolog is, amit mi tehetünk a katasztrofális helyzetek elkerülése érdekében. MASZK VISELÉS, nevezetesen…

Az egyik előrejelzés konkrétan azt mutatja, hogy ha a maszk használat elérné a 80%-ot, a felénél is kevesebbre lehetne redukálni a várhatóan bekövetkező haláleseteket. A 95%-os maszk használat pedig, akárcsak Koreában, egészen csodálatos eredményeket tudna produkálni. Ennek az éremnek a másik oldala persze az, hogy a csak 50%-os maszk használat durva kimenetelekkel kecsegtet.

Egy tegnapi híradó bejátszásban Spanyol aktivisták tüntetést csináltak, és szigorításokat követeltek, valamint köz-tájékoztatást, köz-felvilágosítást “educacion public” (azt hiszem, így volt kiírva a transzparensen). Azaz, a maszk használat NEM CSAK az egyének felelőssége, hanem kormányzati feladat is, sőt, legelőször is az.

a tesztelés valódi mutatója: tests / 1 million pop (tesztek száma / 1m lakos)

A másik fontos tényező, úgy tűnik, a tesztelés. Ezzel kapcsolatban pedig “érdekes” megfigyelést tehet, aki a worldometer táblázatait böngészi. A tesztelést mi, átlagemberek úgy ismerjük, hogy “milyen sok tesztet végeztek!”, vagy hogy “például Magyarországon már 400 ezer tesztelést végeztek!”… de a kérdés az, hogy vajon örülünk-e, Vincent? Nos, nem okvetlenül…

A tesztelések számát ugyanis nem úgy kell nézni, hogy mennyire teszik ránk nagy számok benyomását, hanem egzakt módon, éspedig a lakosság arányában, azaz, 1 millió lakosra levetítve. A worldometeren az egyik mező a táblázatban éppen ez: “tests / 1 million pop… azaz, az 1 millió lakosra jutó tesztek száma.

Ha megnézzük, hogy ez a szám mennyi, érdekes felfedezést tehetünk. Amerikában például 224 ezer… Brazíliában 67 ezer… oké, lássunk kiemelve néhány országot:



USA – 224 000

Oroszország – 265 000

Kolumbia – 57 000

Észak Afrika – 64 000

Mexikó – 11 000

Franciaország – 130 000

Németország – 147 000

Ukrajna – 38 000

Svédország – 111 000

Lengyelország – 75 000

Ausztria – 140 000

Csehország – 90 000

Izland – 656 000

Dánia – 468 000

Norvégia – 143 000

Bulgária – 63 000

Szlovákia – 65 000

Kuba – 37 000

Spanyolország – 213 000

----------------------------------------

ezek után Magyarország vajon hol helyezkedik el?

200 ezer felett? 120-150 ezer között? 80-90 ezer? vagy… 60 ezer körül, mint Bulgária és Szlovákia?

Nos, Magyarország ma (szept 7) 49,859 ezer tesztet végzett / 1 millió lakos. Ebben az 50 ezerben pedig benne van a kormánytagokon és velük kapcsolatban lévő személyeken végzett napi rendszeres tesztek száma is… tehát, ha ez csak napi 100 teszt, akkor is, az elmúlt 100 napban ez 10 ezer teszt, amit ebből az 50 ezerből “nyugodtan” kivonhatunk.

A fenti listából Kubát, Ukrajnát és Mexikót sikerült leelőznünk. Ráadásul, a kormány tagjait rendszeresen (naponta) ellenőrzik, és nem lehet tudni, ez hány tesztet jelent naponta.

Félreértés ne essék, amíg 30 alatt volt a napi megbetegedések száma, addig az 1000-2000 teszt tökéletesnek tűnt, még laikus szemmel is, hiszen 30 ember kontaktjait végigkutatni akár 66 tesztet jelenthet / új fertőzött.

De abból a 1000-2000 tesztből is valamennyit (100? 300? 500?) rendszeresen a kormány tagjai számára készítettek, tehát a 66-nál kevesebb jutott egy új fertőzött kontaktjaira. DE… még így sem panaszkodtunk, mivel a 30 alatti szám NAGYON SZÉP, igazán megnyugtató eredmény volt.

a hullámvasút effekt

Magyarország a szerencsések közé tartozott, és nyugodtan lehetett azt mondani, hogy a kormányzat jól végezte a dolgát. Azóta viszont, persze, ez szubjektív vélemény, illetve benyomás, úgy tűnik, mindenki elengedte magát, a lakosok is, akik nyaraltak, esküvőztek, gólyatáboroztak (a világ legantifeministább rituáléja), koncerteztek, buliztak, Balatonoztak, Horvátországoztak, és most már nem az a helyzet, mint egy hónappal ezelőtt. Sőt, a helyzet sokkal durvább, a számokat illetően, mint áprilisban volt – a legmagasabb napi megbetegedés szám akkor 210 volt, most pedig már akár holnap meghaladhatja a 600-at. De már napok óta 400 felett van.

Ma, amikor a számok rakétaként szöknek a magasba, és már nincs olyan megye, ahol ne lennének új esetek naponta, a 7-8000 napi teszt jóval kevesebb, mint amit ugyanannyi teszt áprilisban ért volna, vagy amennyit 1000-2000 teszt ért júliusban.

Az egyesült államok katasztrofális helyzetben volt, de sikerült kontrollt szerezniük a járvány felett – nem tudom, lehet-e ilyet állítani egyáltalán, de egy nagyon rossz helyzetből úgy jöttek ki, hogy keményen dolgoztak a siker érdekében – Magyarország viszont, mint eleve kis népességű ország, a szerencsések között volt, és eddig még nem kellett megbirkóznunk katasztrofális helyzetekkel.

Ez a siker azonban hátrány, mivel enyhül a komolyság, a tudatosság, és a járvány-morál. Az emberek könnyen átmennek önző idióták tömegeibe, lásd karácsonyi bevásárlás egy amerikai szupermarketben, egy fekete pénteken. Csökken a járvány-morál, a felelősségérzet, és nő a fegyelmezetlenség. És ez van most. Egy lecsökkent éberségű, elpuhult, elbizakodott társadalom van kitéve most egy láthatatlan ellenségnek, egy vírusnak, ami meglehetősen hatékonyan terjed. Ez stratégiailag olyan helyzet, mint egy középkori váré, ahol a kapukat nyitva hagyták, mert már rég nem láttak ellenséget, és vidáman buliznak, ünneplik az erőt és a fiatalságot, észre sem véve, illetve nem foglalkozva a ténnyel, hogy ünneplés közben egymást fertőzik meg.

Ha mi, emberek, akik erről beszélgetünk, mostantól a tesztek számát az egymillió lakosra eső tesztek számával mérjük, és így beszélgetünk a tesztekről, akkor a kormány holtbiztosan hozzányúl a tartalékaihoz (Magyarország tartalékaihoz), és emeli a tesztek számát, hogy a kelet-európai kaszthoz felnőve (60-90 ezer), esetleg akár a nyugat-európai tesztelési szintet is elérjük… Szóval, ébresztő, Magyarország! Hajrá, Magyarország! Zárkózzunk fel először is!

 

-jepe-
2020-09-07

Címkék: összefogás, Magyarország, járvány, második hullám, november, gólyatábor, tesztek száma