microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: kult -> művészet, pop, vizuális kultúra, kultúr-stratégia

2022-10-23

1956 ma: ruszkik haza!

a történelem ismétel minket


Miközben filmeket keresünk megtekintésre az ünnep átélése érdekében, kénytelenek vagyunk belegondolni pár dologba. Mert a forradalom (és szabadságharc) éltetése közben sokunkban olyan gondolatok fogalmazódnak meg, melyek eredetileg nem voltak alaptalanok, mint "de most már szabadok vagyunk, 1989 óta”. De ez tévedés.

Szóval, mondjuk ki, amíg lehet: ma nem vagyunk szabadok. Magyarország nem szabad. 2010-ben még szabadok voltunk, sőt, szabadabbak, mint 2009-ben, de akkor is csak szerencsésen távol kerültünk a Szovjet – bocs, Orosz – befolyástól. Bár 2004-2006 körül az akkori miniszterelnök nyilvánosan megköszönte a Szovjetuniónak, hogy felszabadították hazánkat. Amikor pedig 2006-ban a szovjet emlékműről leszedték a vöröscsillagot, és a Dunába dobták, Oroszországban az ottani széljobossok berágtak, és jóformán hadat üzentek Magyarországnak – Putyin óhajától nyilvánvalóan nem függetlenül.

illustration

De a lényeg: aki azt mondja ma, hogy Magyarország szabad, téved is, és vét is. Mert azt mondani, hogy szabad országban élünk, miközben invaziv elnyomás van, vétek a közösségünk ellen. olyan, mintha egy bűncselekmény áldozatának azt mondanánk, nem történt semmi.

Akik a baloldalon foglalnak helyet, tudják, hogy nem vagyunk szabadok, de nem hiszik, hogy ha most baloldali kormány lenne, a GY nevű karakterrel, akkor sem lenne kisebb a szovjet-orosz “befolyás”, sem pedig a hajlandóság az együttműködésre. de most Jobboldali kormány van, szóval, fókuszáljunk Magyarország kormányára pártok és oldalak helyett.

Magyarország kormánya idén lefújta az 1956-os ünnepségeket. És ez nem járvány, és nem terrorveszély. Ez Putyin Ukrajnai Inváziójának (PUI) a következménye. Mert mi, magyarok, fel vagyunk dühödve, és ezért nem engednek minket ünnepelni, nehogy kicsússzon a szánkon, hogy:

RUSZKIK, HAZA!

Micsoda mézédes íz!!! Micsoda felemelő érzés kimondani, amit azok a magyar egyetemisták kimondtak ott, a műegyetem budai rakparti központi épületében – a szegediek által elkezdett gyűlések folytatásaként.

RUSZKIK HAZA! (hagyjuk a vesszőt!)

Russians GO HOME!

1956 nemcsak forradalom volt, hanem szabadságharc! Vajna filmje tökéletes (tudom, ezzel a baloldal nem ért egyet, ma még, de a filmet kell nézni, és nem azt, amit a producer később csinált). Már produkciós koncepció szintjén is az volt: egy profi amerikai forgatókönyvíró, megtámogatva egy magyar forgatókönyvíróval, aki ’56-ról írt már zseniálisat – Bereményi Géza, Megáll az Idő.

A végeredmény tökéletes. Bár kissé felsorolásszerű az egész, meg el-játék-filmezett, az események részletei ott vannak, éspedig tű pontosan. És egy megemlékezés filmnél ez a lényeg.

A filmben tökéletes a Huszár Zsolt (karaktere) által megfogalmazott összegzés is: az amerikaiak csak használtak minket, vérontást akartak látni, hogy a világ kiábránduljon az illúzióból, hogy a Szovjet Birodalomban szabadság van.

Mégsincs teljesen igaza. Mert a forradalom, Nagy Imre kivégzésével együtt – BTW, miért tüntették el Nagy Imre Szobrát Orbánék??? – győzött. A Szovjet birodalom bomlásnak indult, mint egy hulla, és már csak a terror tartotta össze. Amint feloldották a terrort, a kádári megtorlások (és 1968) után, egy “enyhülés” jegyében, a birodalom összes pontján megjelentek a hullafoltok.

Szóval 1956, Magyarország forradalma nemcsak győzött, és nemcsak azért, mert a ruszkik elindultak haza – megkezdték a kivonulást, végre egy valódi “felszabadulást” megvalósítva –, hanem azért is, mert világ látta a magyarországi vérontást, a 4000+ tankot, az inváziót, és a brutális és aljas megtorlásokat, és többé senki nem hitte el a földgolyón, hogy a Szovjet birodalomban “szabadság van”. Mint ahogyan nem volt.

És ahogyan ma ismét nincs szabadság a néhai keleti blokkon belül, mert ismét dübörög a keleti “befolyás” – már a vakcinák idején látható volt, x millió magyar ember lett a kínai és orosz vakcinák kísérleti alanya. És ott a kínai egyetemváros, a város a városban. STB, STB, STB…

Mondjunk csak annyit: Éljen a magyar szabadság, éljen a magyar szabadságharc! Éljen 1948, és éljen 1956! és tegyük hozzá, éljen 1968! Éljen a Prágai Tavasz!

És mondjuk ki: RUSZKIK HAZA!!

 

 

-jepe-
2022-10-23

Címkék: