microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: urban / enviro -> városkoncepció, öko, környezet

2019-12-20

Ausztrál klíma Budapesten, kellemes a december – de mit jelent ez?

20 fok dec 20-án, évtizedvége


Gyönyörű idő van, mint Ausztráliában, bár ott sem olyan már, mint régebben, hiszen ott is rekord meleg van, csak ott, mondjuk, decemberben konkrétan nyár van, nem úgy, mint nálunk, ahol télnek kellene lennie. Ma egy gördeszkás srác félmeztelenül gördeszkázott a Közgáz mögötti placcon, az emberek sapka és kabát nélkül mászkálnak. De mit tudunk csinálni egy elromlott klímával? Semmit :) Szóval, ‟naugye”. Inkább élvezzük! Ezzel együtt, jó volna tudni, mit jelent ez… a felmelegedésnek ez a foka…

illustration

A meleg időjárásnak, s az elvarázsolt klímának – az elmúlt pár száz évben Budapest magasságában havazni szokott, meg hideg szokott lenni télen – egyszerű a jelentése. Mindez azt jelenti, a ‟globális felmelegedés” (egy régi kifejezés, amit még a klímaváltozás előtt használtak a médiában) dübörög, és sosem látott mértéket öltött.

Persze mindig, minden beszélgetésben felbukkannak olyan hozzászólók, akik szerint nem történik semmi rendkívüli, ezért tegyük hozzá, hogy nem millió évekről beszélünk, hanem csak az elmúlt pár száz, pár ezer évről. Szóval, a mostani helyzet rendkívüli. Ez azt is jelenti, hogy nem rendes, nincs egyáltalán rendben, ami történik.

További probléma, hogy szó sincs arról, hogy vége lenne a felmelegedésnek. Az, hogy ez rekord, nem azt jelenti, hogy itt a vége, kijöttünk a turbulenciából, tapsolunk egyet a pilótáknak, és repülünk tovább… Tavaly is rekord volt, és tavaly előtt is. Jövőre is az lesz…

:: :: 20 fok december 20-án? mit jelent ez?

E hőség egyik ‟jelentése” az, hogy fokozódik a globális felmelegedés. Vannak azonban közvetett jelentései is e helyzetnek. Például az, hogy soha senki nem fogja megállítani, de még csak lassítani, mérsékelni sem. Miért? Mert eddig, sem az elmúlt 10-15 évben, sem az 1970-es évek, sem az 1980-as évek óta, nem történt irányváltás a civilizáció működésében, még mindig a kitermelés és a haszon és a hatalom az uralkodó koncepció, mondhatni az ‟exploitáció”, minden szinten.

illustration

Kihasználás, kitermelés, és nem a megőrzés, sem nem a fenntarthatóság – ami azért egy szép szlogen volt az elmúlt 10 év során. Semmiféle irányváltás nem történt, sem nem sikerült a CO2 kibocsájtás felett bármiféle kontrollt szerezni (amiről tudni lehetett, évtizedek óta, hogy egyik fő oka a globális felmelegedésnek, és persze csak mostanában derült ki, hogy bazi nagy cégek a '70-es évektől folyamatosan fizettek újságírókat, újságokat, hogy a CO2 kibocsájtás, azaz, az autóval való közlekedés ne legyen összekötve a közelgő katasztrófával).

Az, hogy 2014-ben a szeptemberi globális AVAAZ tüntetésen a klímaváltozás ellen nemcsak Budapesten de Párizsban is (és ki tudja, mg hol) azt skandálták a tüntetők, hogy ‟stop the climate change!”, meg azt, hogy ‟what do we want? stop the climate change! and when do we want this? now!”, szinte értelmezhetetlenül bizarr jelenség, lévén, hogy a klímaváltozás megállítása SOSEM volt egy valóságos opció.

:: :: és akkor, most hogy?

Ha nem lehet semmit sem tenni, akkor mit várunk? Gyakorlatilag kifutottunk az összes időből… Mi az, amit tenni kellene? Miről beszélünk?

Nos, a kárenyhítés, kármentés, aka ‟damage control”, abszolút adja magát minden helyzetben. Soha semmilyen katasztrófa előtt nem ül senki ölbe tett kézzel, hanem készül arra, ami történni fog. Amikor pedig történik, közben is, minden értelmes közösség folyamatosan dolgozik a károk enyhítésén. Sajnos, a fogyasztói társadalmakban szó sincs semmiféle közösségről… Ahogyan a klímaváltozás, dübörög az elidegenedettség is, és persze a hamis valóságpercepció.

illustration

Amint beüt egy újabb válság hullám – a 2015-ös migrációs válság után egy következő – a legsúlyosabb probléma nyilván az lesz, hogy a társadalmi rendszer világszerte a kapitalizmus, ami azt jelenti, hogy akikre szüksége van egy kapitalista (profit termelő) vállalkozásnak, az kap pénzt, kap életet, kap ennivalót, de a többiek nem. Így a társadalmak nem gondoskodnak magukról, illetve polgáraikról, hanem kiszolgáltatják őket a kapitalista vállalkozásoknak, és azok gondoskodnak róluk, azok adnak nekik pénzt, megélhetést, ennivalót, meg mindent, mármint azoknak, akikre még szükség van. Aki azonban nem hasznos egy ilyen vállalkozás számára sem, az ki van dobva mindenből, mindenhonnan. A kapitalista cégek profitot termelnek, a kapitalizmus pedig felesleges emberek tömegeit. Egy klímakatasztrófa idején az elképzelhető legdurvább stratégiai hiba, amit egy társadalom elkövethet az, hogy a kapitalizmusra bízza polgárainak túlélését.

 

:: :: és Greta? mit tehet értünk Greta?

Kövessük Greta-t! Ez jó ötlet, még akkor is, ha lehetetlen kivitelezése, hiszen hogyan csatlakozik valaki Greta-hoz? Mondjuk, megírja a média, bemondják a tévékben, hogy Pénteken is klímasztrájk lesz. Nem, nem a felnőttek sztrájkolnak, sőt, nem is az egyetemisták, és nem is a gimisek, hanem az áltiskolások. Óriási hatású sztrájk, nyilván, de nem a hatásával van csak baj, hanem azzal, hogy egy felnőtt nem csatlakozhat a kicsik tüntijéhez, ahogyan felnőttek, de még egyetemisták sem csatlakozhatnak gimisek tüntijeihez. Ki van ez találva. Nem csoda, hogy a média (ami ti. a hatalom médiuma) vevő Greta-ra, hiszen a lehető legbiztosabb módja bármiféle tüntetéssorozat kivédésnek az, ha kisgyerekek tüntetnek az adott ügyben :)

illustration

Grétát követni annyit jelent, hogy követni a Facebook-on, és megvenni a könyvét, mert írt egy könyvet is… nem vesztegeti az idejét az ifjú Nobel Díj jelölt :)

:: :: további kellemes decembert! *%♡ *_ * ˇ:)

Itt, ennek az évtizednek a végén minden kissé fura, nemcsak a klíma van elvarázsolva, az emberek viselkedése is. A valóság eléggé … virtuálissá vált, ami azt illeti. 

illustration

Legpontosabban Baudrillard leírása illik arra, ami van, ő úgy nevezte a jelenséget, ‟hiperrealitás”, ami kb. annyit tesz, hogy egy virtuális valóságot használunk a valódi helyett, a valódi le lett fedve és el lett takarva a virtuálissal, ahogyan egy asztalt lefed és eltakar egy asztalterítő, olyannyira, hogy a valódi többé nem is hozzáférhető, és mint ilyen, nem is biztos, hogy létezik :)

További kellemes decembert kívánunk mindenkinek :) Aztán pedig boldog új évtizedet! * * *

 

-jepe-
2019-12-20

Címkék: klímaváltozás, klíma, felmelegedés, évtized vége, 2020