microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia

2020-12-28

Az orosz vakcina érkezése győztes orosz bevonulás, ma úgy, mint anno Berlinben

"az oltási könyve mindenkinek a legfontosabb irata lesz"


Ez egy vélemény cikk, ami az orosz oltóanyag minőségével kapcsolatban semmiféle kételyt nem támaszt. Viszont felhívja a figyelmet egy ellátóhálózatra való rácsatlakozás történelmi horderejére…

illustration

A nácizmus által megfertőződött '40-es évekbeli Németország elfoglalása a világ számára a háború végét, és a győzelmet jelentette. Mai szemmel nem nehéz elképzelni, hogy a mai tudósítók akkor hogyan tudósítottak volna. Éljen! És ott jönnek az orosz testvéreink, éljen! Kitűzték a Szovjet zászlót! Éljen! És kevés szó esett volna arról, hogy ez a célvonalnál való szereplés mit hoz majd a jövőben. Azt, hogy Európát 2 részre osztották fel, keletre és nyugatra. Magát Berlint pedig három zónára.

(ez egy vélemény cikk...)

Most, hogy a vakcina szállítmányok érkeznek az országokba, s világszerte kezdődik az oltás, hasonló győzelmi pillanatokat élhetünk át. Magyarország azonban különleges hely most. Nem olyan, mit bármely európai ország. S nem olyan, mint bármelyik ország a világon. Magyarország helyzete ma olyan speciális, mint Berliné volt 1945-ben.

Az, hogy 1 nappal az EU által biztosított nyugati oltóanyag (Pfizer-BioNTech) beadásának kezdete után ma a hírekben ott van, hogy az oroszok már a spájzban vannak – egy poénos mondat, amin sok magyar ma még nevet – körülbelül ahhoz hasonlítható, mint amikor a Reichstag-ra kitűzték a Szovjetunió zászlóját. Ez győztes befutóként való szereplés egy versenyben, ami révén ez a győztes később kéri a szeletét a tortából.

Hogy miért tárgyal a magyar kormány az oroszokkal, amikor az EU az első percben megrendelte a vakcinát az EU polgárai számára, rejtély, azaz, mégsem az. Ami Oroszország érdeke, az a magyar kormány érdeke is lehet ugyanis. Nyilván lobbiznak az oroszok a magyar kormánynál.

Oroszország rengeteg vakcinát gyárt, de saját számára. Magyarország azonban remek lehetőség, hogy bejuttassa Európába. Ha például Orbánék kitalálnák, hogy a nemzeti érdek azt kívánja, hogy Magyarország keleti része (vagy bármilyen más módon megállapított egyik fele) orosz vakcina oltást kapjon, akkor az orosz vakcinagyártók bejutottak volna az EU-ba. És ami most történik, az nem egy verseny vége, hanem egy évtizedeken át meghatározó járvány elleni védekezés, és egy nagy gazdasági újrarendeződés új korszakának kezdeti első pillanata.

Magyarország egy kapu az EU-ba. Tudja ezt Oroszország és Kína is. És tudják Orbánék is, a kapuőrök, akikből simán válhat vámszedő (lásd, már felvettek Magyarország számára EU-n kívülről egy GIGA kölcsönt, ami 30 év gazdasági függőség).

(ez egy vélemény cikk...)

A járványnak nincs vége. Ez a kezdet. Aki orosz vakcinát kap, az következő körben (fél év múlva?) is orosz vakcinát fog kapni (legalább is, a logika ezt diktálja). A nyugati országok pedig esetleg preferálhatják a Pfizer-BioNTech vakcinával beoltott utazókat. Nemcsak idén, de akár 10 év múlva is. És valószínű (ez egy vélemény cikk), hogy jobban jár az, aki a nyugathoz tatozik majd, azaz, azt az oltást fogja kapni, amit a többi EU polgár, és nem valahonnan máshonnan, az EU-n kívülről érkező oltások előfizetőjévé válik, esetleg egész életében.

Aki a bölcsőt ringatja, a világokat igazgatja. Aki a vakcinát szállítja most, a vakcinát fogja szállítani még 20-30 év múlva is. És aki az ő vakcinájára van regisztrálva, gyakorlatilag egy másik állomány, egy másik kultúra, egy másik populáció tagja. Emlékezzünk a cinikus kormányszóvivő egyik totál korrekt mondatára: az oltási könyve mindenkinek a legfontosabb irata lesz mostantól… Kvázi, mint egy új útlevél tehetjük hozzá...

(ez egy vélemény cikk...)

Az első vakcina beadása egy hosszú barátság, függőség, hovatartozás kezdete. Gondoljunk a Reichstag-ra 1945-ben.
(A cikkben szereplő fotót
Yevgeny Khaldei készítette.)

ez egy vélemény cikk...

PS:
bejelentették, hogy fel kell készülni a vakcina lopásokra...

és félelmetes belegondolni, mi lenne, ha (EZ MEREDEK FIKCIÓ, egy horror-forgatókönyv, ami a valósághoz csak 1 ezrelékben kapcsolódik) ellopnának pár tízezer vakcinát Magyarországon....
és emiatt az orosz vakcina jelentené az egyetlen esélyt...
ismétlem, ez egy a valóság talajától elrugaszkodott forgatókönyv...

 

-jepe-
2020-12-28

Címkék: vakcina, Oroszország, Reichstag, 1945