cspv logo
cspv szám: 59 / 04 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím re: Apám Beájulna cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 21 00552
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2004-02-04

József És Testvérei

Jelenetek Egy Parasztbibliából 2004.

Hirtelen halál
Jeles András eme filmjére már a tavalyi filmszemlén is vevők lettünk volna, de a Tamarához hasonlóan erre a filmre is plusz egy évet kellett még várni. Szemben azonban azzal a kellemes meglepetéssel, amit a Tamara okozott, a József És Testvérei az idei leghidegebb zuhanyt jelentette számunkra.

Jeles András a 80-as évek legnagyobb rendezője számunkra, Bódy Gábor mellett. Filmjeit, mint az Álombrigádot, vagy az Angyali Üdvözletet, illetve az ugyancsak 10 pontos Kis Valentino-t, hazánk igazi Cinema Verite-s filmjét imádjuk. Semmihez sem hasonlítható módon tökéletes színházi rendezéseit, a Mosoly Birodalmát, vagy a videóra átdolgozott Szélvihart is igazi, aranyba foglalható csúcsteljesítményeket szeretjük. Ezzel együtt a nézőtérre minden különösebb extra várakozás nélkül ültünk be, tudván, hogy a 80-as évek legalább egy egész történelmi korral korábban volt, mint az, ami ma van, hiszen akkor még a "modern" volt, azóta meg már a posztmodern is lement.

Egyáltalán nem valami régi Jeles Andrást kerestünk a vásznon, hanem csak valakit, valakinek a sugárzását a vásznon keresztül, amiért akár két órát is végigunatkoztunk volna, ha kell. Mármint akkor is végig néztük volna a filmet, ha unalmas, abban a reményben, hogy Jeles András tudja, mit csinál, és a végére úgyis helyre tesz majd mindent, amit kell. Egyébként láthatóan kicsit úgy gondoltunk rá, mint valami szuperhősre.

A film ehhez képest kicsit furán kezdődött, kicsit "ellenségesen". Kiderült, hogy tényleg jeleneteket fogunk látni egy parasztbibliából, ami nem volt jó hír, mert a felsorolásszerű dolgok (mint jelenetek) nem ugyanazt jelentik, mint amit egy történet. A másik "ellenséges" töltetű dolog az volt, hogy a B- cselekményszál zöld szemét a várhatónál kicsit tovább voltunk kénytelenek bámulni. Ekkor az lett az érzésünk, hogy olyan házba tévedtünk, ahol nem látják szívesen a látogatókat, ami, hogy úgy mondjuk, kissé ellentétes az "entertainment" fogalmával.

Mégis, úgy tűnt, ezek a gyönyörű zöldes fényű felvételek még rejtenek valamit, valamit, ami akár egy egész filmélményt is létrehozhat. Kellően fantáziadús, feszültséggel teli jeleneteket láthattunk, valahányszor az A-szálat képviselő árnyjátékszerű parasztbiblia-részletektől visszatértünk ide, a zöld fényű angyali tekintet cselekményéhez. A parasztbibliai részek egyébként akármennyire is jól mutattak, a sötét alakok, sziluettek a világító hátterek előtt akármennyire is a "szép kép" benyomását tették ránk, kicsit unalmasak voltak, mint egy bekapcsolva felejtett rádió.

Akárhogyan is, nagyon hamar elérkeztük egy jelenethez, amely után egyszerűen ott kellett hagynunk a filmet. Egy férfi szereplő egy női szereplőt szadizott. A nő meztelen volt, és folyamatosan alázták. Vannak dolgok, amiket az ember nem hajlandó megnézni. Azért, mert moziban ülünk, azért nem az van, hogy akármi jön, mi ott ülünk, mint a buta birkák. Félreértés ne essék, nem valamiféle prüdériáról van szó, tehát nem a meztelenség, vagy a szexualitás látványát utasítjuk vissza, hanem az üres, önmagáért való, "indokolatlan" erőszakot ..

Így végül azt mondjuk, sajnos, nem láttuk ezt a filmet, viszont azt már nem tesszük hozzá, hogy "de biztosan jó".

-jepe-
2004-02-04
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28