cspv logo
cspv szám: 68 / 04 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím Dealer / 1 Dealer / 2 Dealer / 3 cikk cím cikk cím Sequels - Film-klónok támadása cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 12 00643
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2004-10-07

Feketék Fehéren

White Chicks 2004.

Idétlen bigékben
Az ember úgy van vele, hogy tök elég volt már az idióta Wayans- vígjátékokból, amiben fekák poénkodnak, s ha éppenséggel nem jön össze valóban viccesre az adott poén, akkor letolják a gatyájukat és szellentenek hozzá egyet, vagy bármilyen más erőltetett mutatványt vetnek be, hogy a végén kicsikarják belőlünk a kényszeredett nevetést. Erre a filmre már jó előre úgy gondoltunk, mint egy súlyos fenyegetésre, ehhez képest forró zuhanyként ért minket a meglepi, hogy ez egy egy igazán jó vígjáték.

A történet nagyon egyszerű, arról van szó, hogy meg kell védeni két borzasztó nőszemélyt, akikkel egyetlen percet is eltölteni borzasztó kín. Fekete férfi rendőr főszereplőink így amellett a megoldás mellett döntenek, hogy jól leszólják a fehér nőket, akiknek két apró karcolás keletkezett az arcán. Egészen pontosan sebhelyes-arcúaknak nevezik őket, ami miatt a súlyos fehér szőke nők máris szobafogságra ítélik magukat. Itt kezdünk el gyanakodni, hogy azért van valami izgis ebben a filmben.

Az egész film gyakorlatilag egy egyszerű helyzetkomikumra épül, minden jelenet arról szól, hogy miközben mindenki azt hiszi, két ostoba és gügye fehér nővel áll szemben, ehelyett azonban két dögös és dörzsölt feka srác idétlenkedik előttük. Tényleg primitív ötletnek tűnik, például a Gagyi Mamit és mutációit (ahol egy feka zsaru adja ki magát idős néninek) legszívesebben valahogy meg nem történtté tennénk, ám ez a Feketék Fehéren igazán jó érzékkel bányássza ki, termeli ki, hozza a felszínre az összes remek humort, ami csak benne rejlik ebben az egyszerű ötletben, és ezért is lesz nagyon kellemes a film.

A srácok, illetve a két mű-nő egy lúzer lánycsapat élére kerülnek, együtt lógnak, meg minden, és ki kell állniuk a tök rosszfej, gazdag és sovány lányokkal szemben. A filmnek feledhetetlenül szép része az, amikor egy diszkóban tánc-párbajt vívnak a mi csajaink és a negatív nők. Első körben bizony a két sovány és dúsgazdag csaj van nyerésben, és ez nagyon jó. Látjuk a mi lányainkat, akiknek tök nulla önbizalmuk van, és minden tekintetben iszonyat bénán viselkednek, például odamennek menőnek számító srácokhoz, hogy kvázi randit kérjenek tőlük -szóval innen kell szépíteni. Ez a lúzerség egyébként gyönyörűen van beállítva, hiszen kedveljük azokat, akik lúzerek, azonosulunk velük, és amíg más filmekben az ilyen béna nőket csak azért mutogatnák, hogy a közönség, mint valami szekta egyöntetűen kinevesse őket (mintha az egész világon nem is léteznének pufókás, vagy önbizalom-hiányos csajok), addig itt a lúzerséget a mi oldalunkon látjuk, és ez nagyon-nagyon aranyos dolog. A három lány közül, akikkel a két srác együtt lóg, a "fő lány" tényleg pufók, olyan kb., mint mondjuk Pink. Látjuk, ahogy táncol, és ez még annál is rosszabb, ahogy kinéz, de (és ettől profi a film) ezzel együtt a lány abszolúte izgalmas és vonzó. Viszont a kis csapat abszolút vesztésre van ítélve.

Hogy ugyanennél a jelenetnél maradjunk, ezután a három lányunk visszavonulása után jönnek be a "fehér csajok" a képbe, ekkor lépnek a parkettre. Nos, amit nyomnak, az elképesztően jó, a csúcsponton azt látjuk, hogy szinkron brékelnek, tényleg le a kalappal, ráadásul mindez nem puszta mutatvány, hanem a film drámai cselekményének előrehaladása, megvalósulása is. Teljesen vesztes helyzetből törtek fel, és nem is akármilyen jól.

A film nagyon kellemes, és ez egy vígjátékkal kapcsolatban majdnem minden, ami elmondható. Ezentúl azonban érdemes felfigyelni a Wayans-zsenire, zseniségre. Volt egyszer egy műfaj, úgy hívták, hogy tinihorror, tagjai valának a Sikoly-epizódok, a Tudom, Mit Tettél Tavaly Nyáron, plusz a csodálatos Blair Witch 1. Ezek miatt a filmek miatt az emberek hetente készítettek új tini-horrorokat, minden létező dolgot igénybevettek, amivel csak el lehet takarni egy sorozatgyilkos arcát (a Sikoly mintájára), még vívómaszkot is. De ezek a filmek nagyrészt nagyon rosszak voltak. Ekkor jöttek a Wayans-tesók, és megcsinálták az első tini-horror paródiát, a Scary Movie-1-et, ami nemcsak tarolt, de az egész műfajt is átdobta egy csúnya nagy holtponton, ami ebben az esetben azt jelentette, hogy átsegítették a csúcsponton, és egyúttal szépen ki is tessékelték a pályáról a tinihorror filmeket.

Mindezt nem azért tudták megtenni, mert jól le-stipi-stopiztak egy ötletet, hanem azért, mert ebbe a filmbe sikerült belevinniük mindent, amit az emberek ezekkel a tini-horror filmekkel kapcsolatban éreztek, gondoltak. A Scary Movie 1. nem puszta paródiája volt a népszerű tini-horroroknak, hanem remek, hangsúlyozzuk, tényleg remek (nem úgy, mint a második rész) összefoglalása volt az egész műfajnak.

A Feketék Fehéren ebben a tekintetben abszolút hasonlít a Scary Movie 1-re, mert úgy tűnik, valahol összefoglalása a sikongatós csajvígjátékoknak, és közben a parttalan poénkodós feka-vígjátékoknak is. Jól sikerült alkotás, az ember nevetve, vigyorogva távozik, ami e film részéről figyelemreméltó teljesítmény.

-jepe-
2004-10-07
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18