nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: hírek
    / /  beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás
Kedd reggel, a vásárcsarnok előtt bazi nagy gödör keletkezett az úttesten. A kár nemcsak anyagilag, de logisztikailag is jelentős. A beszakadás oka a tegnap esti óriási esőzés.
2015 - 08 - 18

Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat
A Pápa nyakában egy barikával fotóztatta magát - a klasszikus jó pásztor beállításban, ezerrel mosolyogva - és elítélte a GMO-kat (a Genetikailag Módosított Organizmusok gyártását, forgalmazását).
2015 - 08 - 14

kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét
Boris Johnson-nak elnézést kellett kérnie, amiért a bringája csomagtartóján vitte feleségét a városban. A főpolgármestert a "Nemzeti Biciklis Jótékonyság" nevű kerékpáros szervezet kritizálta e tettéért. Pedig COOL!!
2015 - 07 - 28

ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :)
Minden idők egyik legklasszikusabb időutazós filmje immár maga is idő-trippé vált. 30 évesek lettünk. Mindenki, aki látta, aki ezzel a filmmel a fejében élt (akárhány évet is), immár egy 30 éves film boldog élmény-tulajdonosa. Érdemes megbecsülni :)
2015 - 07 - 03

Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia
Ma Nemes Jeles László filmje, a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban.
2015 - 05 - 23

"remek" hír a Föld Napján: Norvégia a fjordba önti a hulladékot
Az aktivisták nagyon kemény ellenállást ígérnek, polgári engedetlenséget ideértve, ha zöld utat kap az őrült terv, miszerint millió tonnányi bányászati hulladékot zúdítanak a fjordba (Norvégia szigetekkel, sziklákkal tarkított öböl partvidékén a tengerbe).
2015 - 04 - 22

Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában
Leonard Nimoy hosszan tartó tüdőbetegség végső stádiumában 83 évesen elhunyt Los Angeles-i otthonában. A színész tavaly jelentette be, hogy krónikus tüdőbetegségben szenved.
2015 - 02 - 27

Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27
A tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27. és március 27. között több mint ötven, nagyközönségnek és diákoknak szóló program várja a francia nyelvű kultúra iránt érdeklődőket. A Budapesten és országszerte több városban is jelentkező rendezvénysorozat a francia nyelv és a frankofón országok kulturális sokszínűségét hirdeti művészeti és oktatási programokon keresztül.
2015 - 02 - 22

Enyedi Ildikó újra mozifilmet rendez
A Filmalap 420 millió forint gyártási támogatást szavazott meg az Enyedi Ildikó rendezésében készülő Testről és lélekről című filmtervnek. A szerelmi melodráma négyévszakos forgatása a tervek szerint koratavasszal kezdődik, és a film 2016 elején kerülhet a mozikba.
2015 - 01 - 27

te is izgultál, hogy mi lesz a TOLDI c. filmmel? Nos, megvan a döntés...
A Nemzeti Filmalap nem tárgyal tovább Pálfy György rendezővel a Toldi c. film finanszírozásáról, amit Arany János azonos című műve alapján Pálfy írt, és rendezett is volna.
2014 - 10 - 16

lesz újra Twin Peaks! hurrá? örülünk a hírnek?
Immár hivatalos a hír, hogy 2016-ban visszajön a Twin Peaks, értsd, új részekkel, szóval folytatódik - ott, ahol az egész kezdődött, az ABC tévécsatornán - adta hírül az Indiewire tegnap, október 6-án (2014:)).
2014 - 10 - 07

Tökéletesen egészséges - Anca Damian román rendezőnő “családi" filmje
Anca Damian a filmneweurope.com híradása szerint belekezdett a negyedik játékfilmjébe, aminek az lesz a címe, hogy: Perfect sănătos, vagyis In Perfect Health. A román rendezőnő részben önéletrajzi filmje édesapjának, az ismert bírónak a haláláról szól, illetve az ezzel kapcsolatos magánnyomozásról.
2014 - 08 - 11

Július elsején kezdődik az idei VOLT fesztivál
Kedden kezdődik és 5 napig tart a mostani, immáron 22. VOLT fesztivál, az egyik legnagyobb szabású nem-Budapesten rendezett fesztivál. A VOLT-ot is a Sziget kft. rendezi, ami a gyakorlatban minőségi programot és szervezést jelent.
2014 - 07 - 01

A Hátrahagyottak - Az HBO legújabb sorozata
Június 30-án került képernyőre a Hátrahagyottak c. saját gyártású HBO-sorozat első epizódja. Szintén ezen a napon jelent meg az azonos című könyv (Tom Perrotta író munkája) is a Geopen Kiadótól.
2014 - 07 - 02

Gondolj Rám - Kern András legújabb filmje
Első hallásra izgalmas drámának ígérkezik Kern András következő filmje, a Gondolj Rám. Kern társ-forgatókönyvíróként, rendezőként és főszereplőként vesz részt a projektben. A film forgatása a napokban indul, a kész mű jövő februárjában lesz látható.
2014 - 06 - 15

Margó - irodalmi fesztivál június 11-től
Egy igazi kulturális hosszú hétvége, irodalom, zene és film: ezt kínálja a Margónak elnevezett fesztivál, ami június 11-én kezdődik Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
2014 - 06 - 11

5 év letöltendő Iránban - Mahnaz Mohammadi filmrendezőlány ma bevonult az iráni börtönbe
Az iráni filmrendezőlány, Mahnaz Mohammadi ma bevonult az Evin börtönbe, hogy megkezdje 5 évnyi letöltendő börtönbüntetését.
2014 - 06 - 09

Sokszínű nyári programok a Goethe Intézetben
A budapesti Goethe Intézet a tőle megszokott magas színvonalon tervezi a május-júniusi programját. Lesznek Habermas-előadások, interaktív matematikai kiállítás, e-kölcsönzés, a Holokauszt budapesti áldozataira megemlékező "botlatókövek" képzőművészeti projekt, Goethe Jazz koncertsorozat, újságírói workshop és még több minden, ami a Ráday utca 58 szám alá csábíthatja a kultúrabarátokat.
2014 - 05 - 30

Gourmet - gasztrofesztivál a Millenárison
A Sziget Iroda által szervezett Gourmet fesztivál idén negyedszer kínál gasztronómiai hétvégét az érdeklődőknek a május 30 és június elseje között megtartandó fesztiválon. A helyszín a bevált Millenáris, az idei év fő témája pedig: a rakott krumpli.
2014 - 05 - 29

Konferencia-sorozat az Unióról a Francia Intézetben
Április 23-án kezdődik az a 4 alkalmas konferencia-sorozat, amit a Francia Intézet a közelgő Európai Parlamenti választások alkalmából szervez. Az EP-választások és Magyarország 10 éves uniós tagsága kapcsán a vitaesteken az Unió helyzetét, jövőjét járják körbe a résztvevők, beleértve a volt szocialista országok Uniós tagságának mérlegét is.
2014 - 04 - 22

Sziget fesztivál - Woodstock-hangulatban
A Sziget minden évben előjön valamilyen újdonsággal, fantáziadús újítással - most sincs másképp: a 22. Sziget Fesztivál ismét kivételesen jónak igérkezik. A szervezők ezúttal egy héttel korábbi időpontra tették a fesztivál kezdetét (augusztus 11 és 18. között lesz), hogy így több sztár tudjanak leszervezni, igazodva az akkor zajló többi nemzetközi fesztiválokhoz.
2014 - 04 - 17

A 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál
Idén április 4 és 12. között rendezik meg a soron következő Titanic-ot, 5 helyszínen: az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón. A nyitófilm a Kálvária c. angol-ír dráma, John Michael McDonagh filmje.
2014 - 04 - 03

a kormány meghekkelte a Frankofón Filmnapokat
A politika (az éppen uralkodó párt) és a kultúra átfedései mindig kínosak, rossz volt nézni azt is, ahogyan Gyurcsány rárepült egy Robert Capa kiállítás-megnyitóra, és láttunk már kampányidőszakban támogatott Titanic filmfesztivált is, de ami most van, az minden korábbit felülmúlja - ezért tartjuk fontosnak, hogy na hagyjuk szó nélkül.
2014 - 02 - 28

Norvég Filmfesztivál-hétvége az Örökmozgóban
Február 27 és március 2 között egy norvég filmes hétvégét szervez a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum, aminek a keretében az elmúlt 5 év norvég filmjeiből láthatunk 7 játékfilmet.
2014 - 02 - 26

Frankofón Filmnapok és Frankofón Fesztivál február 28-tól
Francia mozifilmeket nézni több napon keresztül, mindig is jó időtöltésnek bizonyult, ezt bizonyítja a korábbi Francia Filmnapok, illetve a mostani Frankofón Filmnapok sikere. Február 28-án a 4. Frankofón Filmnapok kezdődik a budapesti Uránia Filmszínházban, és március 9-ig majdnem 40 francia nyelvű, a francia kultúrához köthető országból származó filmet nézhetünk meg.
2014 - 02 - 24

Gourmet Fesztivál - a szokásos minőségben
A Gourmet Fesztivál, amit a Sziget Szervezőiroda hozott létre, idén május 30 és június elseje között várja a gasztromániákusokat a Millenárisba.
2014 - 02 - 12

Jancsó emlékvetítés az Örökmozgóban
A Magyar Nemzeti Digitális Filmarchívum és a Filmintézet két filmje levetítésével emlékezik meg a napokban elhunyt Jancsó Miklósról.
2014 - 02 - 08

a legszuperebb szombati program a Szuper-8-ban
Mit csinálunk szombaton? Ez itt a kérdés! A szabadidő kreatív eltöltése sokkal nagyobb kihívás, mint gondolnánk. Valódi filozófiai tétje van a dolognak. Az alábbiakban azt vezetjük le - gyorsított tempóban - hogy miért az egyik legeslegjobb választás a Budapest Bike Maffia ételkihordás akciójában részt venni ...
2014 - 02 - 08

Indiai Filmfesztivál a Puskin moziban
Február 7 és 12 között az idén 100 éves indiai filmgyártás tiszteletére az Indiai Kulturális Központ Indiai Filmfesztivált rendez a saját központjában, illetve a Puskin moziban.
2014 - 02 - 07

Cinema Totál Berlinben - nemi egyenjogúság a filmkultúrában
A Berlinale-ra ráépített filmszakmai programsorozat, kísérő rendezvény nevében a "Total" arra utal, hogy "totál kép", a mozi, a film, a videó, az audio-vizuális kultúra egészéről. A Cinema Totál egyik különlegessége, hogy a berlini Collegium Hungaricum e nagy jelentőségű kultúr-projektje, bár nemzetközi, a magyar kultúrát abszolút fókuszban tartja, s így egyfajta reprezentatív kultúr-külképviseleti szerepet tölt be.
2014 - 01 - 31

még korábbi hírek ..