cspv logo
cspv szám: 46 / 02 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 07 00225
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-12-05

Harry Potter és a Titkok Kamrája

Harry Potter and the Chamber of Secrets 2002.

Nagyobb, hosszabb ..
A kis Potter visszatért a filmvászonra, igaz, hogy majdnem egy évet kellett várnunk a folytatásra, de most már nincs több sírás rívás, mert a kiskorú varázsló és barátai több, mint két és fél órán keresztül szórakoztatnak minket.

A Harry Potter és a Bölcsek Köve egy új vonalat indított el a filmek világában, kitágította a gyerekfilmek körét, és egy a felnőttek számára is izgalmas és érdekes történettel (és mesevilággal) állt elő, nem véletlenül lett annyira népszerű film, hogy tavaly karácsony környékén szinte az egész világ Potter-lázban égett. Egy könyvsorozat második darabjának lenni ugyanannyira nehéz lehet, mint a megfilmesített formájának a bőrében lenni, így lehet ez a Harry Potter és a Titkok Kamrájával is, amit J.K.Rowling a Harry Potter és a Bölcsek Köve után, és a Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (egyenes fordításban Harry Potter és az Azkaban Foglya) c. könyve előtt írt.

A film mindent megpróbált, hogy elérje a Bölcsek Köve színvonalát, és egy folyamatosságot biztosítson a Potter-adaptációk között, de ez minden igyekezete ellenére sem jött össze neki. Pedig a rendező ugyanaz volt (Chris Columbus, a családi-romantikus filmek nagy ismerője), a főbb színészek is megegyeztek, és még a stílusjegyek is hasonlóak voltak a 2 film között, ami azt jelenti, hogy majdnem egyforma hangulatot nyújtottak, de most már felbukkant egy újdonság is: a Harry Potter és a Titkok Kamrája félelmetes lett. Már a története is nehezebben követhető, mert ezúttal elég bonyolultan áll össze a kép a sötét erők Roxfortbeli felbukkanása körül.

Harry Potter (Daniel Radcliffe) a nyár elteltével készül vissza a Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Szakiskolába, de mint rendesen, most is minden ellene van, kezdve a nevelőszüleitől, folytatva egy Dobby nevű kismanóval, aki egy nagy veszélyre hivatkozva meg akarja akadályozni Harry visszatérését az iskolájába. (Nem tudjuk, hogy Dobby szerepel-e a könyvben, de a filmen annyira mesterkélt, annyira számítógépesformát öltött, hogy meg is lepődtünk rajta, mit keres a filmben.) Végülis Ron, Harry őscimborája (Rupert Grint) sikeresen kimenti hősünket a családi fészekből, és elindulhatnak a varázslatok. Roxfort szerencsére nem sokat változott a Bölcsek Köve óta, ha valamiben, akkor az iskola elvarázsolt hangulatának a bemutatásában tudott folytonosságot tartani a Harry Potter és a Titkok Kamrája az előző filmhez viszonyítva. Ismerős arcokkal találkozhatunk az iskolában, felbukkan Hermione (Emma Watson), akiről most kiderül, hogy varázsló szempontból problémás a származása ("sárvérűnek" csúfolják), ami egy ilyen toleráns iskolában nem lenne gond, ha a Roxfort falai közt felbukkanó gonosz elem nem pont a hasonló származású tanulókat venné célba…

Ki másra is várna a rejtély megfejtése, és az iskola feletti veszély elűzése, mint Harry Potter-re, aki ismét képességei csúcsán van, kedves, ügyes, nagyon okos, és mindenekelőtt kitartóan hű barát? A fentieken kívül Harrynek még egy eddig ismeretlen adottsága is felbukkan (tud a kígyók nyelvén beszélni), ami viszont zavarba ejti minden szimpatizánsát, sőt, még velünk is el tudja hitetni egy darabig, hogy főhősünket egyszerűen megszállta egy gonosz szellem. Ha már a gonosz erőknél tartunk, a film bővelkedik az olyan jelenetekben, amitől még egy felnőttben is hajlamos meghűlni a vér. Kisebb-nagyobb kígyók, kisebb-nagyobb pókok veszik ki a részüket az ijesztgetésünkben, hogy a vérrel festett falfeliratokat, vagy a meghalt diáklány állandóan jelenlevő szellemét ne is említsük. Tényleg riasztó jelenetek fordulnak elő a filmben, főként ahhoz képest, hogy alapjáratban egy gyerekfilmről van szó, ami ugyan misztikus és varázslatos színekben játszik, de ezzel együtt is meglehetősen félelmetes. A cselekmény bonyolódik, a történet egyre misztikusabb fordulatokat vesz, mindaddig, míg végül Harry barátunk végére nem jár a dolgoknak, és el nem simulnak a feszültségek. (De addig mi még legalább egyszer elveszítjük a történet fonalát).

A normális heppiend ellenére a Harry Potter és a Titkok Kamrája eltávolodni látszik a kalandos-könnyed gyerekfilm sémától. Amellett, hogy a gyerekszínészei -még mindig - fantasztikusak, és bármikor tud meleg hangulatú, gyertyafényes és mesés képeket elénk varázsolni, ebben a Harry Potter- filmben kevesebb spontenaitást, és több ijesztgetést találtunk, mint vártuk volna. Persze az élvezhetősége mellett szól az, hogy a film elegendően hosszú, és a végére a néző akár még a kígyós jeleneteket is elfelejtheti - ha nagyon erősen akarja.

-lido-
2002-12-05
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12