cspv logo
cspv szám: 78 / 05 tartalom
keresés

Narco Ezt kapd ki! Elszabott Frigy Anyád Napja Fantasztikus Négyes Mezítlábas Szerelem

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 06 00774
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2005-08-10

Fantasztikus Négyes

Fantastic Four 2005.

Egy rendes képregény
Amit jó előre lehetett tudni erről a filmről, az az volt, hogy az amerikai közönség imádta, és a bemutató hetében már rekordszámú amerikai mozinéző váltott rá jegyet. Ez persze nem is csoda, tekintve, hogy egy képregény-filmről van szó, aminek köztudottan nagy kultusza van a tengerentúlon, a tinik odavannak érte, tehát az ilyen filmek producerei általában nyugodtan alszanak. Az FF jócskán behozta az árát, de vajon tényleg comics-zabálónak kell ahhoz lennünk, hogy jól szórakozzunk rajta?

A válasz: igen is, meg nem is. Igen, mert ez a film tényleg egy rendes, normális képregény-feldolgozás, se nem több, se nem kevesebb, minden egyes jelenetén átsüt a műfaj mással össze nem keverhető stílusa. Tehát aki egyáltalán nem kedveli a képregényeket, illetve az ezekből készült filmeket (csodalényeket, különleges képességeket, csúcs-gonosz szereplőket, és formás csajszi karaktereket), azoknak ez a film nem lesz egy valódi élmény.

Nem, mert a Fantastic Four szerencsére nem csinál nagy ügyet magából, nem akar másnak látszani, mint ami, vagyis egy vígjátéki képregény-filmnek. Inkább humoros akar lenni, mint emlékezetes, és ez tulajdonképpen össze is jön neki. Nagy kár, hogy valamiért leszinkronizálták a filmet, és emiatt Stohl András szokásos virgonckodó hangját kell nagy tételben hallgatnunk, Chris Evans (Fáklya) magyar hangjaként. Ez több, mint zavaró, de hát mit tegyünk, a beindult fiatal srác karaktereket gyakran festi alá Stohl.Szóval ezek az adottságaink: 4 főszereplő, plusz egy főgonosz (Julian McMahont meglátva egyből tudtuk, ki fogja játszani a negatív szereplőt), egy darab, két mondatban elmesélhető cselekmény, és megannyi számítógépes trükk. Van még egy kozmikus vihar, és egy kísérlet, és ezek találkozásaképp a 4 főhős átváltozik: a bombázó Jessica Alba-ból Láthatatlan Lány lesz, aki persze egyszer úgy vetkőzik le, hogy éppen nem is láthatatlan, Ioan Gruffudd, a kiejthetetlen nevű dr. Reedből nyúlós testű Mr. Fantastic válik, a már említett Chris Evans (aki a Mobilban egyszerűen remek volt) öngyulladós fáklya-ember lesz, a mackós Michael Chiklis, alias Ben Grimm asztronauta pedig egy fül-nélküli, túl-gyúrt téglaemberré válik. Ők négyen érdekesen néznek ki, de nem mondhatnánk, hogy olyan sok tettet hajtanak végre a film során, egy közúti balesetben való mentési akciójuk lesz a fő megmozdulásuk a 2 órányi filmidő alatt, amúgy csak kisebb gegekre telik a különleges képességeikből.

A történet tényleg nagyon egyszerű, az eredeti képregény valószínűleg megelégedett azzal a ténnyel, hogy normális űrhajósokból csodalények tudtak válni, és ezt a film sem tudta tovább bonyolítani. Pedig jó lett volna, mert így nem tudunk mást tenni, mintsem azon drukkolni, vajon kit szed fel a csajozógép Fáklya, tényleg összejön-e a volt szerelmespár (Sue és Reed) megint, vagy sem, és hogy a kőembert végleg hagyta-e el a felesége, vagy később megkedveli őt az új külsejében is. Ha nem működnek a szakmai-tudományos dolgok, hát akkor jöjjön a magánélet terepe, bár azt nem állítanánk, hogy ez képes kitölteni egy 2 órás filmet.

Igazi izgalomban sincs részünk, hiszen egy ilyen filmben biztosan nem hal meg egyetlen főszereplő sem, sőt, még a főgonosz sem képes "bemurdelni", csak hogy az utolsó képkockák már előre vetíthessék a szükségszerű második részt. Nincs tehát izgalom, kevés az akció, de van helyette romantika nagy mennyiségben, és trükkök, ahogy az kell. Ja, és persze humoros helyzetek, ha már egyszer vígjátékról van szó. Mindent egybevéve nem nagyon értjük, mi volt ez a felfokozott FF-őrület a tengerentúlon, számunkra ez egyszer simán megnézhető, szórakoztató film, ami a barátságról szól, és arról, hogy néha jó dolog különbözni más emberektől, és nem a külső számít, hanem a kölcsönös szimpátia, és így tovább...

-finito-
2005-08-10
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7