LEVESBEN
Csapnivaló
Levesben
A Játékos
Big Picture

Adolpho (Steve Buscemi) eszik

Adolpho & Joe

Jennifer (Angelica) A hóesésben

Adolpho & Angelica egy Limóbó tetején
 

LEVESBEN
A levesben (In the soup) megintcsak egy borzasztóan aranyos film, szinte egy-az egyben ugyanazok jellemzõek rá, mint a Csapnivaló-ra. Érdekesség, hogy ez a film (is) színes, mert amikor moziban láttad, bizony fekete-fehérben ment mindig. A filmet bizonyára láttad is, tavaly, az új TV3 leadta vagy 4-szer, mert a hirtelen kialakult érdekes versenyhelyzetben az „igényes" kategóriát választotta, hogy le akarja stipi-stopizni. Ugyanúgy filmes „Cult" film. Levesben azt jelenti, „pácban". Steve ott ül a lepattant NY-i apartmanja konyhájában, porlevest fõz, és közben a tulajdon édesanyjával beszél telefonon, hogy le van égve, és el tudna fogadni egy kis pénz karira, és akkor a filmjét is rendesen be tudná fejezni. Steve mindenféle munkákat végez, és azzal bíztatja magát, hogy aki NY-ban megél, az a jég hátán is megél. Közben folyton a forgatókönyvére gondol, ami egy tipikus intellektuális és kezdõ forgatókönyv. Amikor elhívják egy tv-interjúra, mint fiatal filmrendezõt, nagyon megörül, hogy itt a nagy áttörés, de a százasból csak vagy harmincat kap meg, és .. , mivel a show címe „naked truth" , meztelenül kell ülnie a kamera elõtt. A lepattant tv-csatorna stábjában Jim Jarmush-t is ott látjuk, mint szereplõt, aki a nyolcvanas évek két nagy „turnover"-jét csinálta (olyan film, ami kicsi pénzbõl nagy bevételt produkál) Stranger than paradise (Florida a Paradicsom), és Down by Law (Törvénytõl sújtva). 

Szóval Steve Buscemi kap egy telefonhívást, egy maffiózó alaktól, „Joe"-tól, (Seymour Cassel). Joe meg akarja venni a forgatókönyvét, illetve pénzt akar adni a filmre. Adolpho (Steve) (megint) azt hiszi , hogy beütött az üzlet. És kétely és reménykedés között várja, hogy tényleg ölébe hullik a sült galamb, és kitûzik a forgatás napját végre. De ez csak egyre jobban  húzódik, és húzódik, mi nézõk pedig egyre jobban örülhetünk, mert szavakkal szinte leírhatatlan történések mennek végbe ezalatt a várakozás alatt, és a filmforgatás helyett. Meddig lehet ezt fokozni? 

Steve Buscemi ..
Ha megnéznéd, meg lennél lepve! Tökéletes vígjáték, csomó-csomó olyan dolog történik benne, amikre az ember általában úgygondol, mint a legeslegrosszab eshetõségekre.
A film rendelkezik  egy hóeséses jelenettel 

.. is,ami az emlékezetes hóeséses filmek közé sorolja egybõl. Rövid, összefoglaló jellegû „klipet" látunk a szereplõk életének mindennapjairól, a nagy filmes projekt alakulásáról, nagyon eltalált zene kíséretében. Látjuk a nagymenõ Joe-t, aki táncolni tanítja Adolpho-t, majd látjuk Adlpho-t, ahogy egy NY-i tetõn egy pici amatõr-kamerával filmezi a szomszéd lányt, Angelica-t (Jennifer Beals), a hóesésben. A jelenet annyira jó, és maga az egész film, hogy a Sundance fesztiválon meg is nyerte egybõl a zsûri nagydíját 92-ben. 
Jennifer, igen az a lány, akit a Flashdance c. nagyon régi film hõsnõjeként ismert meg a nagyvilág. Ez agy nagyon „buta" disco-film volt, egy Joe Eszterhas forgatókönyvbõl, Adrian Lyne (a mostani, illetve nevezzük úgy, 97-es  Lolita rendezõjétõl), 83-ban. Eközben a Yale-re járt, amerikai irodalmat tanult, és amikor férjhez ment, vajon ki lett a szerencsés? Alexandre Rockwell, igen a Levesben rendezõje. 
A levesben, a másik, komoly filmes „cult" film. De ha hiszitek, ha nem, van egy harmadik is! 
BIG PICTURE