KICSIKÉM
Austin Powers – The Spy Who Shagged Me (1999)

Kicsoda ez a Mike Myers, és hogy kerül ide? Hogy bukkant fel az Austin Powers mánia, és hogyan lett egyszeriben kult? 
Szinte azt is mondhatnánk, hogy a semmiből bukkant elő. Olyan kultikus hullámokat lovagolt meg, mint a James Bond és a 60-as 70-es évek kémfilmjei, és mára már szinte bevett szokás, hogy 2-évenként megnézzük az új Bond filmet, és az új Austin Powers-t. Paródiákban nincs igazán hiány a bolygónkon, rengeteg vicces film és paródia verzió készül,  legtöbbjük mégis elég pici nyomot hagy csak az emberben, és amik rögzülnek, azok a Nagyon Különleges Ügyosztály, Az Airplane, Leslie Nielsen, Monty Python, ja, és a fantasztikus Jim Carrey, plusz még külön a Haláli Fegyver. Panaszra nincs okunk, a piac nagyon erős, és ezért van, hogy tényleg csak a legjobbak maradnak meg a fejünkben. 
Sir Austin Powers ebbe a kemény piacba csapódott be 97-ben, és a szerény költségvetés ellenére, (17 millió) egészen jól teljesített, első hétvégén 9.5 milliót, májustól szeptember végéig viszont már 54 millió felett produkált bevételt, de ez még nem minden. Azért nem minden, mert az emberek, hogy úgy mondjuk, "mi", szóval .. megszerettük Austin-t .., ez az igazság, elfoglalta a helyét a kultúránkban, és a második rész, vagyis a mostani  már 54 millióval indított az első hétvégén, és a minden idők legjobb bevételei között is nagyon jó kis helyet foglal el, már 205 milliónál tart a 33 milliós költségvetésű filmecske. 
A Kicsikém már egy sokkal megalapozottabb talajra érkezhetett mint pioneer elődje. Egyrészt, aki az idióta stílusa miatt nem kedvelte volna Mike Myers-t, annak volt szerencséje az 54-ben nyújtott alakítása nyomán alaposan megkedvelni. (Az 54 után a legtöbb néző azt emelte ki, hogy Mike Myers milyen jó volt benne.)
Dr. Genya - a 'legjobb főgonosz' (a hamisíthatatlan Dr. Genya pózban)
Másrészről képernyőinken egész nyáron Madonna villódzott a William Orbit-tal közösen írt számban, a "Beautiful Stranger" c. szám klipjében, aminek az elején az üzenet érkezését jelző hangszignálra, Michael York (Basil Exposition) tanácsára, hogy "But Austin, whatever happens don't fall in love", és a klip végén arra a hangra, amit Myers bocsát ki Madonna cirógatásának hatására abszolút nehezen felejthetőek. 
Felicity okos is - CIA ügynök ..
És akkor eljön a nap, amelyik olyan, mint a többi, megint éppen moziba mész, csak most éppen a Kicsikém –re vetődsz be, és máris nem ugyanolyan nap, mint a többi. A filmet talán a "szórakozás idióta humorokon"  szlogennel lehet legegyszerűbben leírni, és akárhogyan is, de ez mindig bíztatóan hangzik. Az év legtöbb napján tökéletes filmeket szeretnél látni, és persze ez csak az esetek kis százalékában jön össze, így egészen jó ötletnek tűnik megnézni egy direkt tökéletlen boldogságot, és ha már itt tartunk, nem is lehet csalódni benne. 
Austin és Felicity -egyikük jobban néz ki, mint a másik ... (Felicity)
Mike Myers apukája imádta a Peter Sellers filmeket, amely vonzalom a kicsi Myers-re is rendesen átragadt, szóval helyszín a 70-es évek! Az az idő, amikor a lányokat bébinek nevezték, amikor vadul dúlt a szex, (tegyük hozzá, hogy óvszer nélkül), amikor nyálas csávók folyatták a nyálukat a szexi pipik után, sőt, magukat  egyenesen szex-szimbólumként kezelték, és a lányoktól várták el, hogy rájuk nyomuljanak, egyszóval a primitív kor, amiből nézve a mostani cool periódus már nagyon bonyolultnak tűnik, és amely primitív korban szőrös-mellű Austin barátunk úgy élt, mint idióta hal az idióta vízben. 
Helyszín a hetvenes évek, de a film elején éppen 99-ben játszódik. Austint felébresztik az újabb hibernációjából, és megint itt van, él és virul. Ámde Dr. Genya is ugyanígy előkerül, és máris nekilát, hogy ostoba terveket szőjön mint ügyeletes főgonosz, jobb keze kisujjának a szája sarkához illesztésével (a Dr. Genya póz), és kaján röhögéssel megküldve. 
 
 KINOWELT


The Spy Who Shagged Me (a  ' shag ' kefélést jelent)
Dr. Genya rájött, hogy mi a probléma, miért nem győzheti le Austin-t (vagyis tanult az első részből), az a baj, hogy Austin tele van vitalitással, ezért sikerül neki minden, és ez a valami, ami a vitalitást tartalmazza megfogható, akár ki is szippantható, mint valami velő,  "monyo"-nak nevezik. Vagyis Dr. Genya épít egy időgépet, visszamegy 69-be, amikor Austin épp hibernálva (mint féltve őrzött kiállítási tárgy) lebeg a buborékok között, és megszerzi Austin monyó-ját. (Szép kis projekt.)
Az elrablás műveletét egy Kövér Disznó nevű kövér disznó hajtja végre, akit szintén maga Myers alakít, így máris összesen 3 Myers figurát látunk egy filmben, hiszen Dr. Genya is ő maga. 
Üdülésképpen a sok akció közben egy kis tánc
Megnyugtatásképpen : Dr. Genya egynyolcados kicsinyítését, Miniségem-et már nem ő játssza, ugyanakkor a cseles időutazások révén plusz még egy Austin figura is színrelép. 
A film legjobb elemei közé a film során több ízben felbukkanó montázs-részek, (nevezhetnénk mini klipeknek is), amik a hetvenes évek stílusát profin reprodukálják, valamit a csajok, és elsősorban Heather Graham, akit a Bowfinger-ből már igen megkedveltünk totál idióta stílusáért, és bombázó alakjáért és vidám és egyszerű természetéért. Heather Graham, aki a 99-es MTV Movie Awards-on bekonferálta a "legjobb gonosz" kategóriáját, amit Mike Myers nyert meg. Heather Graham annyira jó, hogy a Bosszúból Jeles szédületes Marisa Goughlan-je jut eszünkbe róla és viszont. Elizabeth Hurley sem utolsó, a Kedvenc Marslakóm idióta tévés csaját olyan jól csinálta, hogy a különlegesen "idióta", "élénk" karakterek megformálásában szintén helyi rekordot döntött, na és az Austin Powers 1-ben sem volt semmi. 
A film eleje egy (szintén nagyon vidám) montázzsal kezdődik,  Vanessa Kensington (Liz Hurley) és Sir Austin Powers éppen nászútjukat ünneplik. Austin melle nagyon szőrös, és a videó távirányítójával játszik. Ahogy így bele-beleteker valami kaziba, különös dologra lesz figyelmes, kedvese, Vanessa ugyanúgy tekeredik, ahogy a videókazi, néha pedig ugrik is, mint egy CD. 
Vanesa és Austin - a film elején
Austin egyből rájön mi a helyzet, kedvese is csak egy Dr. Genya által a nyakára küldött robotnő, aki a melleiből tüzet képes nyitni. Ahogy Austin ráeszmél a dologra, Vanessa rendesen tüzet is nyit, de aztán –mint annyi robotcsaj az első részben – ő is felrobban. Az első részben a bombázó robotcsajok azért robbantak fel, mert Austin rájött, hogy mi az ellenszerük. Ezek a robotnők arra vannak kiképezve, hogy a férfiak elcsábuljanak, (tátva maradjon a szájuk, hipnózisba essenek, stb.), de Austinnak az az ötlete támad, hogy inkább ő csábítja el őket, szexi testének ringatásával, és még sztriptízzel is, ha kell. Ezért robbanhatott fel Vanessa is, mert nem tudott ellenállni az Austin-i szexuális power-nek. Austin rövid és erőltetett pityergésbe kezd, de közben rájön, hogy kedvese felrobbant teste azt jelenti, hogy ő ismét ffffaaacccéééérrr!!!!! És ismét örül és kezdődhet a film. Jó szórakozást …
Felicity nari dresszben
PS: Van benne pár igazán morbid humor, melyek Kövér Disznóval vannak összefüggésben. Egy bombát kel ugyanis a testébe juttatni, mégpedig a végbelén keresztül, és nem másnak, mint a gyönyörű Felicity Shagwell-nek, akinek ahhoz, hogy ilyen intimitásba kerüljön Kövér Disznóval, bizony le kell vele feküdnie, amit még elképzelni is förtelmes, még hetekkel a film megtekintése után is. A másik túl-morbid dolog az, hogy Kövér Disznó megszabadul a bombától és jeladótól, mégpedig egy toiletten, és mintát vesznek abból, ami a bombával együtt a wc-csészébe került, és Austin a főhadiszálláson kávé helyett ezt a trutyit issza, és persze hozzáteszi, hogy "szar íze van". Maga a tény, hogy ezt a két dolgot túl morbidnak tartjuk, (pedig csak az összes idiotizmus meghosszabbításával van dolgunk) azt jelenti, hogy mi, nézők Austin-t és Felicity-t nem sima eldobhatós karakterekként kezeljük, hanem igenis szimpátiát érzünk irántuk. Már most azon izgulunk, hogy bárcsak a harmadik rész ne úgy kezdődne, hogy Felicity felrobban …
-skót-
 
 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22