nyomtatóbarát verzió
 
Miért szeretjük annyira a  JÓ BARÁTOK-at?

A Friends című televíziós sorozat, ami nálunk a Jóbarátok név alatt fut, világszerte az egyik legnépszerűbb tv-műsor, emberek milliói követik hétről-hétre nagy élvezettel a hat fiatal humoros próbálkozásait a való élet mindennapjaiban, és nemcsak a nézők, hanem a kritikusok is értékelik a sorozat minőségi színvonalát: a Friends-et megjelenése óta 12-szer jelölték Emmy-díjra, a Golden Globe nominálásaiban minden éven szerepel, nem beszélve a színészekről, akik karrierjében fontos momentumként jelenik meg a Friends-beni szereplésük.
Ross és Monica - a tesókMit tudnak a Jóbarátok, amitől ennyire teljes siker az immáron hat éves működésük? 
Nézzük csak: van három lány és három fiú, mindnyájan a húszas éveik végén járnak, New York-ban élnek, nem jellemzi őket az erős családalapítási hajlam, leginkább függetlenek, életvidámak, és a maguk eredeti módján igyekeznek helyet találni maguknak a városban, a karrierjükben, az ismeretségi körükben, helyes kis csatákat vívnak az ellenkező neműekkel folytatott küzdelemben, szóval élik a mindennapjaikat, és ebbe mi, nézők betekintést kapunk hetente, röpke húsz perc erejéig. Azért tűnik röpkének ez az idő, mivel annyira valóságosak és humorosak a szereplők párbeszédei, és bolondozásai az élet dolgaival, hogy aki csak egyszer is látott egy epizódot, sajnálja, hogy olyan hamar vége van, és szeretné rögtön látni a folytatást. 
Ezzel a sorozattal kapcsolatban fel sem merül, hogy egy idegen világot próbál bemutatni az egészen más körülmények között és más életvilágban élő nézőknek( lsd. Dallas, Titkok és szerelmek, illetve az összes brazil és más dél-amerikai sorozat), a néző kora sem befolyásolja a pozitív befogadást: bárki a srácok egyikének érezheti magát, vagy legalábbis a  Central Perk (nem elírás) nevű kávézó egyik vendégének, aki élvezettel hallgatja a jóbarátok trécselését, egy finom kávé mellett, amit Rachel kiszolgálásában kap meg.
A sorozat szülei, Marta Kauffman és David Crane, egyetemista koruk óta barátok és munkatársak, akik az egyetem után New Yorkba költöztek, és off-broadway darabokon dolgoztak. A páros később kiegészült Kevin Bright-tal, és így hármasban elkezdték bombázni a tv-s producereket sitcom ötleteikkel, szám szerint hárommal, Monica és Rachelamiből egyre bizonyult vevőnek az NBC, a Friends like Us munkacíműre, amiből lett később a Friends." A Friends like Us" mellett még futottak az "Across the Hall", az "Insomnia Café", illetve a "Once upon a time in the in the West Village" címtervek, de végül a legegyszerűbbet és a legjobbat választották a készítők.
A szereplők válogatásánál arra koncentrált Ellie Kanner szereposztó-rendező és a három alkotó, hogy olyan színészeket találjanak, akik képesek  lazán és egyértelműen élettel megtölteni az igazán jól megírt karaktereket. Courtney Cox volt az első szereplő, akit megtaláltak, eredetileg Rachel szerepére, de Courtney meggyőzte a stábot, hogy ő túl neurotikus és visszafogott lenne Rachelként, így kapta végül Monica Geller szerepét, a profi séf lányét, aki West Village-ben él a legjobb barátnőjével, Rachellel.
A Rachel Green-karakter sikerült a legbeindultabb és leglátványosabb szerepre a lányok közül, és erre Jennifer Aniston bizonyult a legmegfelelőbbnek, ő az a lány, aki első látásra is elbűvölő, de a későbbi megnyilatkozásai tekintetében egyszerűen ellenállhatatlan, akit nők és férfiak egyaránt a Mr. Chandlerszívükbe zárnak bohókás stílusa miatt.
A harmadik lány-szerep Phoebe Buffay-é, Lisa Kudrow előadásában, aki az összes szereplő közül a legkevésbé jár a földön. Alternatív masszázzsal keresi a kenyerét, minden állatot szeret és véd, nála rendes válóok egy galamb lelövése. Ha valami transzcendens dolog merül fel a barátok beszélgetésében, akkor abban Phoebe az illetékes, otthonosan mozog ebben a világban, és mindenkit úgy fogad el, ahogy van. Amikor Joey bejelenti az egyik epizódban, hogy megtalálta a "kéz-ikertestvérét", senki sem tud megfelelően reagálni erre a hírre, Phoebe-nek viszont szeme sem rebben, sokkal több dolog merülhet fel fontosként, mintsem gondolnánk, ezt sugallja Phoebe személyisége.
Joey Tribbiani egy kezdő színész, aki mindenképp Al Pacino szeretne lenni, sármos fickó, a női nemmel harmonikus kapcsolatban, és a Monicáék lakásával szemben lakik barátjával, Chandlerrel. Ezt a szerepet Matt LeBlanc játssza, teljes meggyőződéssel. LeBlanc leginkább televíziós reklámokból ismert, szerepelt a Levi's, a Heintz Ketchup, és a Coca Cola reklámjaiban, de a nevét a Jóbarátok sorozat tette ismertté. Mielőtt megkapta volna a szerepet, épp le volt égve anyagilag, úgyhogy örült neki nagyon, talán ezért is annyira meggyőző Joeyként, aki folyamatosanRachel, Phoebe, és Chandler -éppen hülyülnek .. meghallgatásokra jár, kevés sikerrel, de a kicsi, párszavas szerepek is boldoggá teszik.
Matthew Perry kapta a Chandler Bing-karaktert, aki Joey barátja és lakótársa. Perry Ottawában született, és később Los Angelesbe költözött, hogy profi teniszjátékos lehessen. Chandler szerepe több olyan momentummal gazdagodott, amik Perryvel történtek meg, ráadásul a színész híres a bolondozásairól, úgyhogy a legjobb poénjai be szoktak kerülni a sorozat forgatókönyvébe. 
David Schwimmer játssza Ross Gellert, Monica bátyját, aki többet van Joey-éknál és Monicáék lakásában, mint otthon, amúgy paleontológus, és alapvetően romantikus. Amellett, hogy gyengéd érzelmi szálak fűzik Rachelhez, azontúl elvált férfi, akit a felesége egy nő miatt hagyott el. Életének ezt a kis fricskáját nehezen tudja megemészteni Ross, ráadásul a gyerekét nem ő, hanem a felesége és annak leszbikus szerelme nevelik, ez már sok Ross érzékeny lelkének. A sorozat csúcspontjait jelentik azok a jelenetek, ahol Ross megpróbál kapcsolatot létesíteni egy nővel, egy múlt századi úriember módjára viselkedik a nőkkel, ráadásul zavarban is van, hibát hibára halmoz, és a nézők megőrülnek érte, mit nem adnánk egy ilyen Rossért, ha az ismerőseink körében üdvözölhetnénk.
A Friends színészei egy nem mindennapi stábot alkotnak, külön-külön is jelenségek, de együtt valóban fiktív barátainkként vonulnak be a mindennapjainkba.
Jennifer Aniston február 11-én lesz 31 éves, édesapja, John Aniston is színész, sőt nagyapja is, aki Telly Savalas görög származású színész. Jennifer eredeti neve Anistonopolous, és kiskorában festett, elég ügyesen,Chandler, Rachel, Ross, Monica, Joey és Phoebe (fibi) mivel 11 éves korában kiállították egy képét a New York-i Metropolitan Museum-ban.
Jelen pillanatban Brad Pitt-tel áll szorosabb érzelmi viszonyban, bár az eljegyzésükről még titkolóznak. Jennifer általában különc és érdekes lányalakokat jelenít meg a filmjeiben, akik függetlenek és nagyon eredetiek. De ha 1994-ig semmit sem csinált volna, Rachel-ként akkor felejthetetlen maradna nagyon sok néző számára. 
Courtney Cox 1964-ben született, és nagyon hamar keresett manöken lett belőle. A People Magazin 1995-ös " A Föld 50 legszebb embere" c. kiadásának a címlapján szerepelt, és rengeteg film és tv-s produkció fűződik a nevéhez, például a Scream ( Sikoly) c. horrorfilm sorozatos darabjai, ahol férjével, David Arquette-tel együtt szerepel. David egy alkalommal megjelent a Jó Barátokban is, Phoebe egyik ismerőseként, valószínűleg itt kezdődött a kapcsolatuk Courtney-vel. 
Lisa Kudrow 1963-ban született egy világhírű agyspecialista lányaként. Lisa is szerzett egy diplomát, amelyben a fő tárgya a biológia volt, viszont a bátyja egyik színész ismerőse eltérítette végül a kutatói pályától, és Cynthia Szigeti improvizációs iskolájában képezte magát, később pedig tagja lett a Los Angelesben elismert The Groundlings nevű improvizációs csoportnak. Oktat, előad, filmekben szerepel, és férjével, egy francia reklámszakemberrel, illetve gyerekével Los Angeles-ben él. 
Lisának idővel kezdett Monica, Rachel s Phoebeelege lenni abból, hogy mindenhol Phoebe-vel azonosítják az emberek, és" olyan lassan beszélnek hozzám, mintha 10 éves lennék", de ezen nem csodálkozhatunk, Phoebe-t senki más nem tudta volna ilyen speciálisan életrehívni, mint azt Kudrow tette.
Matt LeBlanc Massachussettsből költözött New Yorkba, hogy szerencsét próbáljon a színészi pályán, de tisztában volt vele, hogy ő is csak egyike a sok próbálkozónak, úgyhogy nem fűzött nagy reményeket a befutásához, viszont a casting szakemberek ezt másképp gondolták, úgyhogy kapott egy főszerepet az "Ed" c. filmben, és a reklámmunkákon kívül több tv-s produkcióban is szerepelt.
Schwimmer állítólag nem nézett LeBlanc-ra túl jó szemmel, amikor először találkoztak a Friends előkészületeinél, amolyan " mama-kedvence" srácnak látta, és első látásra utálta. LeBlanc az életben is erősen vonzódik a nőkhöz, nemcsak Joeyként, állítólag Jennifer Anistonnal is történt egy kis szerelmi afférja a forgatás alatt. Imád autóversenyezni, száguldozni a Grand Prix-n.
Matthew Perry 1969-ben született , és Ottawából 15 éves korában költözött édesapjához Los Angelesbe, ahol az iskolai szerepléseken túl teniszjátékosként élte életét. A "Boys will be boys" c. tv-sorozat fedezte fel őt a közönségnek, de a színészkedésen kívül forgatókönyveket is szeret írni, első írását, a Maxwell's house-t el is adta a Universal Televisionnak, most pedig egy saját darabját készíti az ABC-nél, a címe: The Shrink. Perry rövid ideig járt Julia Roberts-szel, abban az időben, amikor Julia vendégszerepelt a Friendsben, a szakítóok állítólag a nem visszacsavart fogkrém volt Perry számára. David Schwimmer 1966 novemberében született, és szintén Los Angelesben nőtt fel. Járt rendes színészképzésre, a Northwestern-i egyetemen B.S. fokozatú diplomát szerzett színházi ismeretből. Monica és ChandlerEzután megalapította a Chicago's Lookingglass Theatre Company nevű társulatot, ahol hasonlókorú rendezők, színészek, designerek tevékenykedtek együtt egy újfajta kreatív művészet szellemében. Schwimmer a Miramax stúdióval egy többmilliós szerződést kötött, a filmekben való színészi szereplésekre, illetve bizonyos filmek rendezésére.
David - Rosshoz hasonlóan- családi beállítottságú, szeretne gyerekeket nevelni, rendes jövőt biztosítani leendő gyermekeinek.
A fenti életpályák is mutatják, hogy nem átlagos színészekből áll össze a Friends stábja, a sorozat az indulása óta mindig a Top 10 listán szerepel a televíziós sorozatok között, a színészek nem kívánják elhagyni a közeljövőben a sorozatot, sőt, sokat jelent számukra, illetve a karrierjük számára a Friends-beli szereplésük, a nézők pedig hétről hétre figyelhetik a televízió-műsort, nehogy lemaradjanak a tv világának a legkellemesebb húsz perceiről, amikor a Jóbarátok csak úgy elvannak egymás között. 

-LL-


oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22