Péntek Esti Gáz Next Friday 2000

Ha a Péntek Esti Gáz c. legújabb Ice Cube-filmet véletlenül pont péntek este néznéd meg, akkor utána a megszokottnál máris kissé reményteljesebben vághatsz neki a rendes péntek esti szórakozásnak, mivel kiindulhatsz abból, hogy annyira azért mégsem sülhetnek el balul a dolgok az életben, mint ahogy a filmben látható.

Craig a szomszéd lányról hallucinál ..Ice Cube úgy fog bevonulni a történelembe, mint aki hajlamos jó zenéket írni, és idióta, de szellemes és szórakoztató filmeket készíteni. A Péntek Esti Gáz (Next Friday) egy előző Ice Cube-film második része, ami meglepő módon a "Friday" cím alatt futott. A Friday-ben Craig Jones (Ice Cube) egy nagyvárosi gettósrác, aki végigevickél egy nagyon zűrös pénteken, nagyszájú haverja, Smokey (Chris Tucker) oldalán. Ennek az eseménydús hétköznapnak a bemutatása olyan humorosra sikerült, hogy a Friday nemcsak a mozikban ért el rekordbevételt (főként a film költségvetéséhez képest, ami 2.4 millió dollár volt, a jegybevételek pedig 28 millió dollárra rúgtak), hanem a videotékákban is elsöprő sikert aratott, mintegy két éven keresztül vezetve a Video Business 100-as eladási toplistát. Emellett Chris Tucker-nek ez volt az első filmje, amiben kiborító nagydumásként szerepel, a későbbi filmbeli megjelenései (az Ötödik Elemben, vagy a Pénz Beszél-ben) nagyban hagyatkoztak a Smokey-karakterre.

A sikerfilmek mindig folytatásra vannak ítélve: januárban az Ice Cube-stáb előrukkolt a Next Friday-jal, ami szintén meglepő hatást gyakorolt a közönségre. Ez a film már 9 és fél millió dollárból készült, ehhez képest 5 hónap alatt 57 milliót adtak ki az jegybevételek Amerikában, ami ismét nem egy rossz arány. Mit tudhatnak az Ice Cube-filmek, amitől ilyen kedvezően hatnak a nézőkre? Például a Next Friday-ban: a folyamatos komikumot, Debo ismét üldözi Craig-et ..ami azt jelenti, hogy kevésbé számít, hogy effektíve milyen történések folynak a vásznon, a szereplők annyira idétlenek, hogy már a megjelenésük, illetve bármilyen megmozdulásuk humor forrása lehet.

Ebben a filmben már nem szerepel Chris Tucker (akit hiányoltak is a Friday nézői), a főszereplő viszont ismét Ice Cube, továbbra is Craig szerepében, aki most éppen kertvárosi környezetben küzd a túlélésért. A film cselekményét nem lenne könnyű részletesen leírni, mivel igazából nem történik semmi különös, mindössze Craig belekukkant unokatestvére és nagybácsija vidéki hangulatú hétköznapjaiba, miközben régi (előző filmbeli) ellenfele, Debo (Ifj.Tommy "Tiny" Lister) elől menekül, akit hiába segített hűvösre a Friday-ban, most a Next Friday elején már ismét szabadlábon van, és Craig-et üldözi. Craig unokatestvére, Day-Day (Mike Epps) az egyik legszórakoztatóbb szereplője a filmnek, nem túl értelmes, de érzékeny lelkű srác, aki igyekszik hozni egy "kemény fekete srác"-formát, miközben kétségbeesetten menekül egy terhes lány, és annak 150 kilós nővére elől. Day-Day előadásai már elvinnék a filmet, és akkor még nem említettük az apját, Elroy bácsit, aki éppen egy lottó-nyeremény maradékaiból élvezi az életet, nimfomániás feleségével együtt. Craig egy kis nyugalomra vágyott, ezért menekült a kertvárosi rokonsághoz, de ez a péntek sem telik eseménytelenül, mivel a szomszédos olasz (ill. latino) családdal, pénzzel és kábítószerekkel kapcsolatban merülnek fel kisebb-nagyobb problémák. Egy halvány szerelmi szál is megjelenik a filmben, Craig beleszeret az olasz család női tagjába, de sajnos, a film végéig a fiataloknak nem sikerül létrehozniuk egy rendes kulturális közeledést a fekete és az olasz család között. Nem baj, mivel szerelem helyett vannak megoldandókultúrális közeledések .. idétlen bonyodalmak, amik megoldásában Craig már gyakorlott, úgyhogy végül az ő közreműködésével elsimulnak a gondok a kertvárosban is, de addig is mi, nézők még nagyon sokat fogunk nevetni.

Ice Cube nemcsak forgatókönyvíróként, hanem producerként és főszereplőként is dolgozott a filmben, a rendező pedig Steve Carr, akinek ez az első játékfilmje, mivel eddig videoklippek, illetve lemezborítók készítésével volt elfoglalva. (Ő készített például a Public Enemy-nek, a Beastie Boys-nak, illetve Notorius BIG-nek lemezborítókat.) A filmben rap zenéket és rhytm&blues-t hallhatunk, amikben Ice Cube, Aaliyah és az Eminem mellett nagyon sok neves zenész működött közre.

A Péntek Esti Gáz egy amolyan "egy napja az életemnek"-típusú film, amiben alvilági eredetű figurák élik a kertvárosi mindennapjaikat, és ha felmerülnek kulturális, pénzügyi vagy érzelmi problémák, akkor azokat számunkra újszerű módon oldják meg, és ez az, ami miatt egészen jó szórakozást nyújt a film, amit akár úgy is nevezhetünk, hogy "a feka Shop-Stop".

-monica-

KINIWELT

 

Galaktitkos Küldetés Galaxy Quest 1999

A Dreamworks szignál pecázó kisfiúja most mélyen belenyúlt a vízbe és jól elengedte a fantáziáját, de nem ment messzire. Sci-fi vígjátékot láthatunk, amely tréfát űz a sci-fi tévésorozatokból, ezen belül is a 70-es években készültekből.

a kapitány (bal oldalt) és a csapata ..Ennek a filmnek nem volt eredeti tévésorozata, amely alapján készült, amitől persze olcsóbb is, mert nem kell külön megfilmesítési jogokat megvenni, mégis az a történet lényege, hogy volt egyszer egy (fiktív) tévésorozat, a Galaxy Quest, a hetvenes évek végén. A sorozat szereplőinek autógramm-osztogatós, csatolt termék reklámozós, haknizós hétköznapjaiba pillanthatunk be a film elején. Mindenki kiégett, kulisszák mögötti hangulatban van, gyakorlatilag unják a saját rajongó táborukat is. A jelmezeket viselő rajongók közül azonban egy kis csapat odáig vetemedik, hogy vicces kéréssel forduljon a kapitányhoz, illetve a kapitányt alakító színészhez. Segíts nekünk megmenteni a bolygónkat. Természetesen igazi földönkívüliekről van szó, de hát ki gondolná. Ami ezt a kis csapatot illeti, ők egy kicsit fura kultúrából származnak, nem ismerik a vicc és a hazugság fogalmát, ezért is tekintették történelmi dokumentumoknak a földi éterből elcsípett televíziós adást, amire az egész civilizációjukat alapozták, így ami nekünk vicc, az nekik komoly. A legviccesebb rész az, amikor igazi idegenek ..a kapitányt odaviszik a hajóra, hogy tárgyaljon a főgonosszal, aki coca cola-ját hörpintgetve, másnapos fejjel erre azt reagálja, hogy lőjenek oda abból a kék turbó-izéből, amit a lelkes földönkívüliek meg is tesznek. Utána a kapitány jelzi, hogy haza kíván menni, és percek alatt otthon is találja magát. De ugyancsak percek múlva a kis csapat ismét megkeresi, hogy valami miatt nem jött be ez a tárgyalási módszer, és hogy további segítségre lenne szükségük. Ekkor a kapitány természetesen már az egész csapatát magával viszi. Gyakorlatilag nagyon vicces film, bár az is igaz, hogy amit kapunk az az, hogy moziban végig élvezhetünk egy enyhe 70-es évek stílusú sorozat-epizódot, de úgy látszik, ettől döglik a légy.

UIP-DUNA FILM
 

 

Agyatlan Apartman 1999.

Ez a film valóban rendkívül nevetséges és abszurd, elejétől a végéig. Attól kezdve, hogy valakik pénzt szántak az elkészítésére, egészen odáig, hogy az emberek megnézik. A színészi alakítások bemutatásától inkább eltekintünk, mert olyat nem láthattunk a filmben, a poénokat sem fogjuk lelőni, mert azok nincsenek benne, megpróbáljuk inkább elmesélni a történetet.

A helyszín egy lepukkant kastélyszálló, valahol Angliában, annak is a legszélén, egy atomerőmű tőszomszédságában. A tulajdonos egy erőszakos, bolond és sexmániás fazon, aki mindenkit utál, de legfőképp a vendégeket, akik ennek köszönhetően igen kevesen vannak. Mindenkit leugat, elküld a fenébe vagy megver.a két köcsög .. A segédje, egy ügyefogyott, kopasz, szemüveges figura, aki mindenhova követi. Ők tehát a "két köcsög". (Ez egyébként találó!) Egymást is agyba-főbe verik, valószínűleg nevettetés céljából.

A körülmények ellenére mégis van néhány vendég. Például egy látszólag normális, de amúgy perverz házaspár, két gyerekkel, nem beszélve a nyilvánosság elől menekülő pornószínésznőről aki épp most szökött meg az esküvőjéről. Van nászutas pár is, bár sok szerepük nincs, meg egy törzsvendég öregasszony, de rá sem érdemes túl sok szót vesztegetni.

A csúcspont egyébként az, amikor az összes vendég, kb. öt percen keresztül, sugárban hányja tele a szállót zöld löttyivel, a vacsorára elfogyasztott radioaktív hal hatásának köszönhetően. Az eddig leírtak alapján minden adott egy középszerű vígjátékhoz, de higgyétek el, ez a film sem a középszerűség, sem a vígjáték szintjét nem éri el. Hogy miért? Nyilván, mert van egy kis különbség aközött, hogy valaki horgászik, és aközött, hogy valaki ott áll egy parton, kezében egy horgászbottal, és bután néz ki a fejéből. Nem ugyanaz csinálni egy Vaczak Szállót, vagy egy buta filmet megpakolni olyan elemekkel, amik elvileg a Waczak Szállóra emlékeztethetnek. A humorhoz érzék kell, és nemcsak a befogadó, hanem az alkotók részéről is, az agyatlanságra pedig semmilyen mentség nincs, és nem is kínozzák egymást ..biztos, hogy gyógyítható, hacsak nem valami inplantátummal.

A befejezés viszont igazi happy end, mert ahogy megjelennek a betűk, a jegyszedők kinyitják az ajtót. Az alkotókat egyébként nem ismerjük, de ha így folytatják, nem is fogjuk. Egy azonban bizonyos: az Agyatlan apartman folytatását rajtuk kívül senki sem várja.A film a Vaczak-Szálló szánalmas utánzata, megtűzdelve néhány siralmasan ordenáré jelenettel.Ha mindenképp moziba akarsz menni, de tanácstalan vagy, hogy mit nézz meg, egy tuti tippünk máris van: EZT NE!

-Tivi-

FLAMEX

 

 oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18