cspv logo
cspv szám: 54 / 03 tartalom
keresés

cikk cím T3 -  produkciós infók cikk cím Sziget-Elvonás cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 02 00341
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2003-08-23

Terminator 3 - A Gépek Lázadása

T3 2003.

Tökéletlen másolat
1984-ben a Terminator még csak egy film volt a sok közül, 1991-ben viszont már minden idők egyik legjobb filmjét tisztelhettük a Terminator 2: Az Ítélet Napjában. Ez a második rész bekerült a tökéletes alapfilmek klubjába, méltán, hiszen bármikor is nézi meg az ember, és bárhanyadszorra, mindig a fotelbe gyökerezünk tőle, és elképedve látjuk, mennyire igazi élmény ez a film: a kidolgozott történetével, a különleges fényeivel és effektjeivel, a félelmetes higany-Terminátorával, a kis Edward Furlonggal, egyszóval mindennel, ami csak benne van.

A tökéletes filmek nem ismételhetőek, tudjuk, de azon sem csodálkozhatunk, ha ezt megpróbálják: íme, 12 év elteltével Schwarzi ismét felölti a bőrszerkóját, és felkapja a napszemüvegét, hogy ismételten elláthassa a John Connor-őrző-védő szolgálatot. De mindez azért persze kicsit másképp történik, mint annak idején.

A Terminator 3-at egy "kultfilm folytatásának" járó kitüntetett figyelemmel néztük, talán egy kicsit még nagyobb várakozással is, mint annak idején a Star Wars második trilógiájának a kezdőfilmjét, vagy a Matrix 2-t.

Élveztük is, izgultunk is rajta helyenként, a látványos akciók sem hiányoztak, Schwarzi is jó formáját nyújtotta, de végül mégis kissé üres érzéssel távoztunk a moziból, azzal a mentő-gondolattal, hogy mivel ez a film részletekbe menően "utánozza" a második részt, már nem lehet vele nagy baj.

Tudtuk előre, hogy Linda Hamilton (Sarah Connor) és Edward Furlong (John Connor) már nem lesznek benne ebben a filmben, mégis, végig nagyon hiányoltuk őket, főként, hogy a John Connor-karaktert átvevő manóarcú Nick Stahl csöppet sem nyerte el a tetszésünket.

A film indítása sokat sejtető és feszültséggel teli: a már 22 éves John Connor (Nick Stahl) ül egy hídon, egészen magányosan, és miközben a narrációja elmeséli az elmúlt 10 évét, egy sörösüveget ejt le a folyóba, tengernyi koponya közé. A jelenet szürke, melankolikus tónusa egyébként szinte az egész filmet át fogja hatni, egy kézen megszámolható a nappali, napsütésben játszódó jelenetek száma a filmben, többnyire zárt, sci-fis fémek között telik a filmidő. Ez a komorság persze némileg érthető, mert miközben 10 év telt el John és Sarah Connor (Linda Hamilton), illetve a T-100-as (Arnold Schwarzenegger) világmegmentő akciója óta, azóta John egyedül és névtelenül tengeti napjait, karrier, család és társadalmi kapcsolatok híján. Fél tőle, hogy ismét ráküldenek a jövőből (2029-ből, ahogy az előző filmekben is) egy gyilkos terminátort, hogy elpusztítsák őt, mielőtt még a gépekkel szembeni ellenállás parancsnokává válhatna.

Jogos a félelem, mivel Los Angeles egyik kirakatába megérkezik egy bombázó csaj (Kristanna Loken), aki ugyanolyan mereven tartja a fejét, és ugyanúgy alulról néz felfelé a leendő áldozatára, mint a Terminator 2-ben tette azt a higanyzsaru Robert Patrick. Megvan tehát a gonosz "termink", jöhet Schwarzi is, aki már a második rész óta jó terminátor (John átprogramozta a jövőben), bár ezúttal már nem T-100-asként, hanem T-101-es modellként fut. Az acélarcú T-101-es majdnem későn érkezik, mert addigra már a T-X (a bombázó csaj) nagy pusztítást végez Connor leendő harcostársai körében, és kicsin múlik, hogy Connor kamaszkori havernője (és szintén jövőbeli harcostársa), Kate Brewster (Claire Danes), és vele együtt maga John Connor nem hal bele a találkozásba.

Ettől fogva elkezdődik a mostanra már szokásossá vált kettős játék főhőseink számára: egyrészt záros időn belül megmenteni a világot az elhalasztott, de már megint küszöbön álló Ítélet Napjától, másrészt a jó terminátor segítségével lelassítani, megpróbálni leállítani, végső célként pedig kiiktatni a gyilkos termit. Ez a menet fog menni végig, miközben rengeteg hasonló elemet vélünk felfedezni a 2-ik és a 3-ik rész részleteiben. Mintha a mostani film alkotói nem akartak volna túl messzire eltávolodni az előző filmtől, és bár az nemcsak az elképesztő digitális trükkök, hanem James Cameron író-rendező fantáziájának, tehetségének és eredetiségének köszönhetően lett egy tökéletes film.

Így tehát ne lepődjünk meg, ha a T-X ugyanúgy mozog, sőt ugyanolyan folyékony fém-konstrukció (mimetikus polyaloid) is, mint a T2 higanyterminátora, pontosan ugyanúgy fut, és még a keze is egy fegyverben végződik, hasonlóan Robert Patrick gyilkos kezéhez. Schwarzi szinte ugyanazt a bőrszerkót viseli, mint a múltkor, sőt, ebben a filmben is megpróbál humoros és kedves lenni, annak ellenére, hogy gép, csak ezúttal ez nem megy neki olyan simán (a "kérd a kezemtől"-humor).

Most is láthatunk egy látványos autós üldözést, ami persze többet mutat ennél a kifejezésnél, mert míg a T2-ben - a film egyik csúcspontjaként - kismotor/nagymotor/tartálykocsis kamion üldözés folyt több izgalmas percen keresztül, addig itt egy őrült nagy daruskocsis tarol le mindent, üldözve Connorék autóját, ezúttal a film fő akció-csúcspontjaként. A történet filmeken átívelő konzekvenciájának köszönhetően most is a Skynet a fő ellenség, ami ezúttal egy világméretű számítógépes vírust bocsájt útjára, hogy az ellene lépni akaró katonai vezetés, Robert Brewsterrel, Kate apjával az élén, óvatlanul felszabadítsa a gépeket, elhozva ezzel az Ítélet Napját a Földre. John Connornak, Kate-nek és T-101-esnek ezt kell megakadályozniuk, miközben a T-X szinte mindig előttük jár. (Jó lenne, ha egyszer, csak a változatosság kedvéért, nem pont a gonoszt terminátor lenne a frissebb fejlesztésű gép, nagyobb harci képességekkel, mint a jó Schwarzi, aki ezúttal is bevallja, hogy az ellenfele erősebb nála).

A T-X felbukkanásaival mindig előjön az izgalom is, bár számunkra nem tűnik olyan nagy számnak, hogy ezúttal nem egy férfi, hanem egy modellszépségű és -alkatú lány nyírja ki sorba az embereket.

A történet és a szereplőink szinte gépies kiszámítottsággal haladnak előre, hogy a végére eljussunk egy titkos katonai bázishoz, amit elvileg csak fel kell robbantaniuk Connoréknak ahhoz, hogy elkerüljék a világ végét. Itt felbukkan egy-két nagyobb csavar, amit semmi mással nem tudunk magyarázni, csak azzal, hogy a film alkotói át szeretnék kötni a T3-at egy még nem létező T4-be, és ennek érdekében nem zárták le igazán a filmet (vagy ha félreértjük, és ezzel zárták le, amivel, akkor még rosszabb a helyzet). Szó mi szó, csöppet sem vagyunk kibékülve a végkifejlettel, sőt az utolsó kb. félórával sem, ami úgy tűnik, mintha a forgatást (rendezést, vágást) valaki sürgette volna hátulról, a díszletek mögül, és nem lett volna elég idő, pénz és energia a rendes befejezéshez.

De nemcsak a film vége szegte kedvünket, hanem a főszereplő színész is, nevezetesen Nick Stahl, akit mi még személy szerint semmilyen filmben nem láttunk ezelőtt (Kísérleti Patkányok, Az Arcnélküli Ember, A Hálószobában). A manóarcú főszereplőnk szinte semmilyen alakítást nem nyújtott John Connorként, nem éreztünk meg abból semmit, amit Edward Furlong annak idején annyira hibátlanul megformált. Ami kár, mert John Connor nemcsak a világ folyamatos megmentője (elvileg), hanem a Terminátor-filmek főhőse is, aki kiskorától talpraesett, érzékeny és kedves, és akit különleges kapcsolat fűz a T-100-as, illetve T-101-es modellekhez, vagyis Schwarzeneggerhez. Ezekből szinte semmi nem jött le, úgyhogy borzasztóan nagy vesztesége a filmnek, hogy Furlong kimaradt belőle (ha hihetünk a pletykáknak, a drogproblémái miatt), és még nagyobb kár, hogy helyette nem sikerült mást találni, csak ezt a nulla-kifejezőkészségű Stahl-fiút. Hiába tesz-vesz körülötte Claire Danes (Drogosztag, Nyomorultak, Börtönpalota, Halálkanyar) és persze Schwarzi, ketten sem tudják feldobni azt, ami főszereplőnk folytonosan kihagy.

A filmet Jonathan Mostow rendezte, akitől eddig csak olyan felejthető darabokat láthattunk, mint A Félelem Országútján (Breakdown, Kurt Russellel a főszerepben), vagy a U-571 c. tengeralattjárós film (Matthew McConaughey-val, Harvey Keitellel, és nem utolsósorban Jon Bon Jovival a fedélzetén). Nem tudjuk, miért esett épp Mostow-ra a választás Hollywood összes rendezője közül, mindenesetre szerintünk a közepesnél kicsit jobban oldotta meg ezt a feladatot.

Összességében tehát nagyon jó hír, hogy elkészült a Terminátor-filmek harmadik része is, és hogy ismét részesei lehettünk a világvédő John Connor-akciónak, de az is igaz, hogy ilyen előzményekkel, mint a T2, mi egy sokkal "elengedettebb", kevésbé merev, inkább a mindenféle (az emberek közötti, John Connor és a T-101 közötti) kapcsolatokra, mintsem a digitális trükkökre koncentráló folytatást vártunk volna. Ezért gondoljuk azt, hogy ez a film kissé "lélektelen" az előzőhöz képest, és ez nem arra utal, hogy ezúttal a gépek öntudatukra ébrednek a történetben.

Mindenesetre a film utolsó percei alapján biztosak vagyunk benne, hogy lesz még további folytatás is, sőt, szerintünk valamelyik fiókban már ott is lapul a Terminator 4 forgatókönyv-tervezete. Most már csak annak drukkolunk, hogy abban a filmben már ismét Edward Furlong legyen John Connor, ha lehetséges, ja, és persze Schwarzenegger se maradjon ki a játékból, politikai karrier ide vagy oda.

-ming li-
2003-08-23
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15