Carla új élete
The other sister - 1998
Attól tartok, kisebbségben lehetnek, akik úgy érzik, ha törik, ha szakad, mindenképp meg akarják nézni egy 70 körüli IQ-val rendelkező fiatal lány történetét, kíváncsiak rá, vajon hogyan  mozog közöttünk egy ilyen kortársunk, kikkel barátkozik, hogyan szórakozik, miegymás..
Ha fenn áll, amitől tartok, nagy kár, mert a Carla új élete egy nagyon-nagyon jó kis film, és tényleg bolondság lenne kihagyni csupán a periférikus témája miatt. Persze ezt nem így gondolnám, ha nem Juliette Lewis játszaná a főszerepet, de ő Carla, és engem most már végleg meggyőzött a színészi őstehetségéről. A legtöbb mozilátogatónak Juliette Lewis nevéről vagy arcáról az Alkonyattól pirkadatig, vagy a Született gyilkosok c. filmek ugranak be, talán még a Kalifornia- A halál nem utazik egyedül, vagy még jobb esetben a Strange Days, mint főszerepek. Ezekben a filmekben mind hibátlanul kitalált karaktereket játszott, és tényleg tökéletesen. A Carla viszont egy jutalomjáték a számára, ha létezik ilyen a filmek világában is. Azért hívom így, mert egyrészt nem kis feladat egy szellemileg visszamaradott lányt megjeleníteni, másrészt nagyon apró dolgokon el tud csúszni egy ilyen szerep. Juliette könnyedén vette az akadályokat, nem lett sem szánakozó, sem túl érzelmes, sem pozitíven diszkrimináló a film. Carla egy egyszerű lány, akit viszont nagyon lehet szeretni, és éppen azért izgalmas személyiség, mert másképp működik, mint a többi lány, mindenből csak az eredetit látja, a dolgok és az érzelmek valahogy egy-az-egyben adódnak számára, a film éppen ezért nagyon felszabadító. 
Carla anyját Diane Keaton játsza, aki nehezen viseli nem átlagos lánya önállósulási törekvéseit. Keatonnak kedvére való volt Elizabeth szerepe, élvezte, hogy nemcsak egy gondoskodó, hanem egyben egy önző anyát is be kell mutatnia, aki élből kevesebbet nézne ki a lányából, mint oka lenne rá, viszont a film során megbarátkozik azzal a tudattal, hogy ő három érdekes, bár nem hétköznapi lány mamája, és semmi különös kihívás nem adódik számára ebből a helyzetből. 
Carla szerelmes is lesz, és a legkedvesebb jelenetek következnek ezután. Egy hasonlóan "fogyatékos" fiúba szeret bele, s együtt próbálják tisztázni a világ azon dolgait, amik általában az emberek számára magától értetődőek.
Ez az igazi erőssége a filmnek, a srácok naivitását mint egy speckó nézőpontot mutatja be. Garry Marshall (Pretty Woman, Vasmacska kölykei) amúgy is biztos kézzel bánik az érzelmekkel. 
 
INTERCOM
A fiatalok

Az a rendező, akit szívesen buzdítanánk még több munkára, még kicsit rossz vígjátékot sem adott ki a kezéből. 
Carla szerelmét, Danny-t Giovanni Ribisi játsza, aki a források szerint a Ryan közlegény megmentése c. filmben Tom Hanks oldalán tűnt fel, fájó, de nem emlékszem rá, itt viszont nagyon jó, remekül alakítja a fiú verzióját a Carla-karakternek, megtoldva a srácos magabiztossággal és felelősségtudattal. Külön-külön mindketten sebezhetőek, de amikor együtt vannak, mintha nem lennének előttük igazi akadályok. Lewis és  Ribisi sok időt töltött felkészülésképp egy Különleges Gyerekeket Segítő Alapítványnál, megismerkedtek több szellemi fogyatékos fiatallal, a filmben páran szerepelnek is velük. 
Juliette pedig állítólag kétéves unokahúgát is tanulmányozta, a filmben végig olyan gyermeki tisztaság tükröződik az arcán, ami jobban megérteti velünk a 24 éves Carla személyiségét. 

Anya és lánya
Egy valóban kedves és jó filmmel van dolgunk a Carla új élete személyében. Eredeti címe, hogy "The Other Sister",  arra utal, hogy Carla egy kis kakukktojás még a családjában, meg persze azon kívül is, de ő is remekül be tudja rendezni az életét, ha lehetőséget kap rá, és szerintem remek időtöltés egy ilyen másfajta szemszögből is szemügyre venni a dolgokat. Ha beülsz megnézni a Carlát, sokminden történhet veled, de az az egy biztos, hogy nem fogsz csalódni.
 


-lido-

 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20