James Bond - A világ nem elég
 
The World Is Not Enough (TWINE) 1999

Bond, James BondPierce Brosnan újra James Bond, és James Bond újra Pierce Brosnan.
A GoldenEye és A Holnap Markában után most éppen a harmadik alkalommal. A film fénysebességgel érte el a magyar mozikat, az USA-beli bemutatót követő egy héten belül már mi is kipróbálhattuk, mennyire sikerült jól az új Bond-film, és nincs okunk a panaszra.
Az Egyesült Államokban is szerették a legújabb Bond-opust, legalábbis a jegybevételek ezt mutatják, a bemutató hét végén 37.2 millió dollárt könyvelhettek el a jegyeladásból, amivel az MGM megdöntötte korábbi rekordját, amit a GoldenEye-jal tartott, 26 millióval. Úgy tűnik, egyre többen szimpatizálnak a James Bond-filmekkel, valószínűleg nálunk is hasonló sikere lesz a filmnek.
Sielés a Francia Alpokban
A 007-es ügynök akcióban: a mostani világméretű cselszövés az olaj körül forog, ha Bond nem állna mindig a helyzet magaslatán, bizony elég sok ember elpusztulhatna néhány ember kapzsisága, bosszúvágya, és egyéb emberi gyengesége miatt. A film, (Bond-szokás szerint), látványos akcióval kezdődik, és mire lecsillapodnak kissé az események, Bond már a Kaszpi-tengernél vállal őrző-védő szolgálatot a meggyilkolt milliomos, Sir Robert King lányánál, Elektránál. 
Elektra (Sophie Marceau), a film legsejtelmesebb szereplője, végig nem képes elnyerni a nézők feltétlen bizalmát, mégis szimpatikus, és mindig kinézünk belőle egy-két olyan lépést, ami összekuszálja Bond életét, és megnehezíti a munkáját. 
Elektrát még serdülőkorában elrabolta egy Renard nevű terrorista, az apja nem volt hajlandó váltságdíjat fizetni érte, és inkább az angol titkosszolgálat, az MI6 segítségét kérte, ezért a lány csak saját ügyessége és női praktikái révén szökhetett meg elrablóitól, úgy, hogy az elrablói szerelmesek lettek belé. Az un. Stockholm szindróma ennek éppen az ellenkezőjét jelenti, azt, hogy az elrabolt személy szeret bele elrablóiba, és elképzelni is szörnyű, mi lenne, ha Elektra valójában csak így szökhetett volna meg, hiszen ez azt jelentené, hogy nem is szökött meg soha, hanem csak megtört. 
Szépséges Sophie Marceau - a la Stockholm
Elektra még ki sem heverte ezt a sokkot, máris gyanítható, hogy Renard ölte meg Sir Kinget, és most Elektra következik... Persze az alapbeállítása a dolgoknak mindig bonyolódik, ez pedig leginkább a 007-es ügynökünknek köszönhető, akit most sem tud teljesen eltéríteni a küldetésétől még egy erős érzelmi szál sem. 
Bond éles szemével egyből felfedezi, hogy a happy-end Elektra szökésével kapcsolatban, amit mind Elektra apja, mind az MI-6 örömmel volt hajlandó elhinni, hamis, és hogy szegény lány a Stockholm szindróma áldozata. Ez azt jelenti, hogy a régi-régi elrablásából csak akkor tudna végre megszabadulni, ha ez az egykori elrabló megszűnne létezni. És hogyan veszel rá egy top-terroristát, hogy végezzen magával? Szerelemmel? Esetleg megkéred, hogy robbantson fel egy atombombát, úgy, hogy közben ő is az atom-tengeralattjáró fedélzetén tartózkodik? Valahogy így. És ezzel bosszút állsz a terroristán, és az egész világon is, amely annak idején, amikor túsz voltál magadra hagyott. 
Miss Karácsony - az aktuális cica
Minden Bond-filmben van egy Bond-cica, aki A Világ Nem Elég-ben történetesen egy atomfizikus bombázó, Dr. Christmas Jones, akit Denise Richards alakít, meggyőzve minket arról, hogy egy tökéletes alakú lánynak is helyén lehet az esze és a szíve, ha fontos dolgokról van szó. Miss Richards-t eddig nem sok filmben láthatta a magyar nézőközönség, csak a Csillagközi invázióban és a Vad vágyakban, viszont most nagyon boldog, hogy Bond-cica lehetett. Azt nyilatkozta, hogy csöppet sem bánja, ha így vonul be a nézők emlékezetébe, mert büszke erre a szerepére. Richards most 27 éves, és úgy tűnik, egyike a ritka ex-modell színésznőknek, akik tehetségesek.
 
UIP-DUNA FILM 


Sophie Marceau is kellemes meglepetés a filmben, még mindig egy kicsit újszerű, ha amerikai filmben szerepel. Bár maga mögött tudhatja a Rettenthetetlen női főszerepét, az Anna Kareninát, és még pár tengerentúli darabot, azért ő mégiscsak francia színésznő, aki néha részt vesz Hollywood-i produkciók- ban. 
A szépséges Sophie
Valószínűleg sikeres Elektraként még több forgatókönyv közül válogathat majd, merthogy nagyon tudatosan válogatja meg a szerepeit a 33 éves színésznő, az biztos. "Legközelebb" a Szentivánéji álom Hippolytájaként találkozhatunk vele a mozikban. 
Bond és Miss Karácsony
A Világ Nem Elég hasonlóan filozofikus cím, mint A Holnap Markában volt, ez James Bond családi mottója, a filmből kiderül ennek a mondatnak a jelentése: Bond egyrészt egy nem megvesztegethető ügynök, másrészt ő annyira rendben van saját magával és a világával, hogy a többi ember számára fontos dolgok neki gyakran kicsinységek, és fordítva, őt a sikeres küldetése és a szabadsága teszi boldoggá, ami viszont mások számára nem mond sokat.
A pénzből robban ki az egész ügy ..
Pierce Brosnan nagyon szeretnivaló a filmben, mondhatnánk azt is, hogy már egy rutinos James Bond-róka, de nem erről van szó: egyre komolyabb a titkos ügynök szerepében, mintha egyre jobban tetszene neki ez a karakter, elegáns, szigorú néha, könnyed és persze humoros, de leginkább okos. A nézők többsége Sean Connery-vel azonosítja Bondot, de ezzel a filmmel, és az előző kettővel már Brosnan is megkaphatná az örökös Bond-címet, ahogy ő nyilatkozott: "lassan belenövök a szerepbe..."
Karácsony és Bond - tapadnak

Pierce úgy látja, hogy egyelőre még megelőzi őt a Bond-karakter, de eljön majd a nap, amikor a Brosnan-alak fogja megelőzni a Bondot, vagyis akkor már ő jut eszünkbe a 007-es ügynök kapcsán és nem fordítva. Brosnan szeret James Bond-filmekben szerepelni, különös figyelemmel próbálja kialakítani a csak rá jellemző Bond-figurát és hangot, ezzel együtt A Világ Nem Elég jobban megizzasztotta, mint az eddigi Bond-filmjei bármikor. 
Bond ereszkedik
James Bond az angol királyság titkos ügynöke, ehhez képest az őt játszó színészek közül csak egy valóban angol: a sor Sean Conneryvel kezdődik, aki 7-szer volt Bond, ő például skót nemzetiségű, 69-ben George Lazenby volt Bond, aki ausztrál származású, Roger Moore következett, az egyetlen angol Bond, Timothy Dalton követte, aki walesi születésű, s végül Pierce Brosnan, aki ír eredetű. 
A világ nem elég filmzenéjét A Holnap markában után ismét David Arnold szerezte, a főcímdalt pedig a Garbage előadásában hallhatjuk, ami noha nem annyira jó, mint a tavalyelőtti Sheryl Crow, de bőven megállja a helyét. 
Két szereplőre kell még felhívnunk a figyelmet az új James Bond-filmben, a Monneypenny-t alakító Samantha Bondra, és John Cleese-re, aki Q asszisztensét illetve utódját (R), játssza. Monneypenny szerepe szerint Bond állandó titkárnője, akivel plátói vonzalomban él Bond, helyette mindig inkább a Bond-cicákkal keveredik romantikus kalandba, mégis érezhetően Monneypenny lesz Bondunk igazi társa. Ezt a csábítást Samantha Bond olyan bájosan mutatta be a maga 2 perces megjelenésében, hogy egyből megkapta a legszimpatikusabb női szereplő díját a Csapnivaló nem hivatalos díjkiosztássásán. John Cleese pedig olyan vicces, amilyen lenni szokott, de a Párosban a városban főszerepével szemben, ahol láthatóan gyötrődött ebben a humoros személyiség- köntösben, most elemében érezhette magát, mert felüdülésszerű volt az ügyetlenkedése, és tényleg szórakoztató.
A Világ Nem Elég az egyik legsikerültebb Bond-epizód, a pálmát Pierce Brosnan viszi a filmben, és bár voltak kiszámítható fordulatok a cselekményben, azért a forgatókönyvírókat is elismerés illeti a rendező, Michael Apted mellett. 
A film megnézése után mindenkinek ajánlunk egy eredeti Bond-koktélt: Vodka-martinit, persze felrázva, és nem keverve.

-Li-

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19