A Wayans-fiúk

A Wayans-családon belül arányosan oszlottak el a színészi-nem színészi gének, az összesen tíz testvér közül öt lett színész, sorrendben: Keenen Ivory, Damon, Kim, Shawn és Marlon, négy fiú és egy lány.
A Wayans család .. (egyik fele)Míg a legtöbb színészcsaládban minden gyerek igyekszik saját, független filmkarriert befutni, addig a Wayans-éknál ez kicsit másképp van: ők szeretnek együtt dolgozni, és nagyon jó stílust is képviselnek egy csapatként. Ennek a legutóbbi bizonyítéka a Scary Movie, amit Keenen rendezett, Shawn és Marlon írta a forgatókönyvet, és játszotta a főbb szerepeket, ezenkívül még egy unokaöccsöt is beszerveztek a forgatásra, hogy ne a "legkisebbre", Marlonra maradjanak az apró-cseprő elintéznivaló ügyek, ahogy ez már egy rendes családban lenni szokott.

A Scary Movie nemKeenen Ivory Wayans a Scary Movie-t rendezi .. az első közös próbálkozása a család fiútagjainak, 1990-ben például Keenen Ivory Wayans csinált el hip-hop-stílusú TV-varieté sorozatott, "In Living Color" címmel, amiben hat Wayans-gyerek szerepelt, de már az 1988-as "I'm Gonna Git You Sucka" című, Keenen-rendezte vígjáték is kicsit családi vállalkozásnak minősül, mivel Keenen-en és Damon-on kívül (akik főszereplők voltak) megjelentek a "kisebbek" is mellékszerepekben, úgymint Kim bárénekesnőként, Nadia bárvendégként, Shawn és Marlon gyalogosként.

Ez a fajta családi szolidaritás, amit Keenen, a legidősebb színészfiú képvisel, ismerős lehet nekünk John Cusack nyomán, aki, ha csak teheti, nem forgat a nővére, Joan Cusack nélkül, és az egyetlen filmben, amiben ő volt a főproducer (a Grosse Point Blank-ben/ Otthon, Véres Otthon) a két nővére és a bátyja is szerepel.

Keenen Ivory Wayans egyike aA Különösen Veszélyes c. filmben .. legidősebb Wayans-fivéreknek, s miután ő futott be először a filmiparban, később igyekezett olyan filmekkel, vagy TV-show-val előhozakodni, amiben érvényesülhetett a többi testvére is, így jött létre a "Wayans Bros." márkanév, ami Hollywoodban már egy erőteljes, létező kategória, ha szórakoztatásról van szó.

Keenen 1958-ban született New York-ban, tanulmányait az alabamai Tuskegee Institute-ban folytatta, mindaddig, amíg végzős korában úgy nem döntött, hogy ott hagyja az iskolát, és teljes gőzzel a szórakoztatóiparba veti bele magát. Filmes kiugrásának a "I'm Gonna Git You Sucka"c. paródiafilm minősül, amit ő írt, rendezett, és főszerepelt benne. A hazai moziközönség az 1994-es "Szimatnak Szemét, Szemétnek Szimat" (A Low Down Dirty Shame) c. remek akció-komédia révén ismerhette meg a majdnem kétméter magas, tökéletes testalaktú fekete sztárt, aki egy Shame-nevű magánnyomozót játszik a filmben, aki szűkszavú, férfiasan kedves, és nagyon jól harcol. A filmet ő írta és rendezte, a filmbeli partnere (Peaches néven) pedig egy nehezen felejthető, nagyszájú és törékeny kislány, Jada Pinkett, aki a magánéletében Will Smith felesége, és két gyermekének anyja. A "Szimat-Szemét" sikeres film lett, Keenen pedig végleg jó helyzetet teremtett saját maga (és testvérei) filmiparbeli további érvényesüléséhez. A következő filmje (Don't Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in the Hood /Ne Légy Barom) ismét családi alkotás lett, hét Wayans szerepelt összesen a filmben, de ebben Keenen nem játszott olyan nagy szerepet; ez a film Shawné és Marloné, akik a főszereplők és írók is egyben. A film inkább idétlenül humoros lett, mint sikeres, de a Különösen Veszélyes ..két srác ezzel elkezdte a sajátos pályáját, aminek a teljes kifutása majd a "Scary Movie" lesz, és aminek a lényegét a gátlástalan parodizálásban, idétlenkedésben és erőteljes bolondozásban határozhatnánk meg.

Keenen közben jól működő akciófilmekben játszott, 1996-ban a "The Glimmer Man" (Tisztítótűz)-ben, Steven Seagal partnereként, a következő évben pedig a "Most Wanted" (Különösen veszélyes) c. filmben, Jon Voight ellenfeleként. Ez utóbbi rendkívül látványos és jó akciófilm lett (Keenen írta a forgatókönyvet), tovább növelve ezáltal a Wayans-név vonzerejét.

Annyira jól megy az idősebb Wayansnak, hogy 1997-ben elkezdődött egy személyes TV-sorozata, a "The Keenen Ivory Wayans Show", ami egy késő éjszakai beszélgetés, Wayans módra. A többi Wayans-fiú sem tétlenkedett, mióta pályára léptek.

A legkisebb fiú, Marlon, miután felbukkant a Keenen-féle "In Living Color"-ban, 1992-ben bátyjával, Damonnal dolgozott együtt a "Mo' Money" c. vígjátékban, majd Tupac Shakur "Above The Rim" c. komoly hangvételű filmjében játszott egy kisebb szerepet, ezután viszont felismerte a családi gének erejét, és társult bátyjával, Shawn-nal, a már említett "Ne Légy Barom" c. film kapcsán. Remek együttműködésüket a Warner Bros. Stúdió azzal hálálta meg, hogy lehetővé tette a két srácnak egy saját TV-sorozat beindítását, ez a
"The Wayans Bros." c. sorozat, ami 1995-től 1999-ig tartott, (balról jobbra) Shawn  és Marlon a Scary Movie-ban ..megfelelő nézettséggel, mivel a nézők általában szerették a Wayans-féle idétlenkedéseket. Marlonnak volt még két - a családtól független - filmje, a The Sixth Man/A Hatodik Ember, és a Senseless, mindkettő jól sikerült film lett, sőt, eredetileg Marlont választották a Batman és Robin c. -harmatgyenge- Batman-epizód Robinjának a szerepére, de végül a Warner Bros. úgy döntött, hogy mégsem akar fekete Robint a filmben, így lett Chris O'Donnell a Robin végül.

Marlon, aki a legfiatalabb gyerek a családban a maga 28 évével, meg van győződve arról, hogy az erőteljes családi háttér elől kár lenne kitérni, inkább ki kell használniuk a testvéreknek a közös adottságaikat. "Ha valaki, akkor a családom az, aki mindig mögöttem lesz..." nyilatkozta Marlon.

Shawn, aki csak egy évvel idősebb Marlonnál, szintén pozitívan nyilatkozik a sok Wayans-színészről: " Amúgy imádok a testvéreimmel dolgozni, olyan érzés, mintha simán csak otthon volnék, viszont jóval több pénzt kapok érte..." Shawnt egyébként Sw.1-nek szokták becézni, ami még a "In Living Color"-sorozatban ragadt rá. Shawn pályafutásának kezdete szintén Keenenhez kötődik, a bátyja filmjében, a I'm Gonna Get You Sucka-ban jelent meg először filmvásznon, majd csatlakozott a "In Living Color"-stábhoz, ezután pedig Marlonnal kezdett el együtt Shawn és Marlon az idei MTV  Video Music Awards-on ..dolgozni társíróként, társproducerként és társ-főszereplőként. Ez a forma bevált a "Ne Légy Barom"-nál is, úgyhogy a Scary Movie is ebben a felállásban készült el. A Scary Movie-nak tervezik a folytatását is jövőre, ezenkívül az Open Mic c. -elvileg idén készített-filmben Shawn magát fogja alakítani, ami egy színésznél elég nagy szám, hát még egy ennyire erőteljes vígjátéki figuránál, mint ő.

Shawn nemcsak a filmírói tevékenységében tudja hasznosítani a humoros beszólásait, mostanában jelentetett meg egy gyűjteményt egy mondatos poénokból, a címe: 150 Ways to Tell if You're Ghetto. A könyv hatalmas sikert aratott az USA-ban.

Keenen után Damon a második legidősebb színészgyerek a családban, most 40 éves, és négy gyermek boldog papája, bár feleségétől, Lisa Wayanstől épp augusztusban vált el. Ő hasonlít leginkább a jó kinézetű Keenen bátyjára, a nem gyakorlott Wayans-nézők néha el is tudják véteni őket. Damon mindegyik családi produkcióban benne volt, Kim - az egyetlen lány ..de emellett sok "független" filmje is volt, mint például a "Roxanne" (1987), a "The Last Boy Scout" (1991), a "Bulletproof" (1996), vagy a "The Great White Hype" c. 1996-os, könnyed hangvételű alkotás. Az 1994-ben született Blankman c. filmben nemcsak főszereplőként, de executive producerként és társíróként is közreműködött.

Kim, az egyetlen lány a színészgyerekek között, 1961-ben született, és a Wesleyan University-n végezte tanulmányait. Filmes karrierje nem haladt olyan simán, mint fivéreinek, bár a családi összetartás felé is rendesen működik. Kisebb szerepek, leginkább TV-játékok azok, amelyekben feltűnik, jövőre pedig egy "Juwanna Mann" c. filmben fog játszani.

A Wayans-család a nagy létszám ellenére egy összetartó és baráti csapat, amiben a színészgyerekek nagyon szeretnek egymással dolgozni, és ha egyszerre több testvér is hozáadja a készülő produkcióhoz a tehetségét és eredetiségét, akkor olyan meghökkentő paródia kerül ki a kezük közül, mint a "Scary Movie", amit, ha megnéz az ember, el tudja képzelni, hogy milyen pompás hangulat uralkodhat egy közös nagycsaládi vacsorán a Wayans-házban. Nagyon úgy tűnik, hogy ebben a színészfamíliában nem sok változott a kreatív és humoros együttműködésben azóta, mióta Shawn és Marlon kisfiúként egy közös show-t akartak csinálni, és alig várták haza a bátyjukat, Keenent Los Angelesből, hogy végre előadhassák neki a műsorukat, és kikérdezzék a véleményét. Szimpatikus színészcsalád, a jó testalkatúak és széparcúak, illetve a vicces személyiségek találkozása egy körön belül.

-lyl-oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27