Űrcowboyok
Space Cowboys 2000

Az Űrcowboyok cím arra utal, hogy az amerikai filmgyártás ismét nem nyugszik addig, míg évente legalább két űrutazással kapcsolatos filmet nem indítanak útjára, nem lehet tudni, vajon mit esznek a producerek ezeken a forgatókönyveken, de idén már végigszenvedhettük a Mars Mentőakció c. filmet, ahol a Tim Robbins-alakította főhőst kidobták az űrbe, aki így önfeláldozásával megmentette az akciót és a legénységet, és tessék, most itt van az Űrcowboyok, amiben négy kiöregedett pilóta indul élete első űr-küldetésére, helyreállítani egy eltévedt műholdat.

A film producer-rendezője Clint Eastwood. Az idén 70 éves filmsztárnak szám szerint ez a 22. filmje, amit ő rendezett, többek között neki köszönhető a csodás "Szív Hídjai" (The Bridges of Madison County), az unalmas "Tökéletes Világ" (A Perfect World), a feledhető "Államérdek" (Absolute Power), az erőltetett "Éjfél a Jó és a Rossz Kertjében" (Midnight in the Garden of Good and Evil), és a tavalyi év terméseként "Az Igazság Napja" (True Crime).

Clint  kint .. a zűrben ..
Clint Eastwood
tehát -az eddigiek alapján- nem válogat teljesen biztos kézzel a megrendezendő filmek közül, gyaníthatóan az Űrcowboyok két dolognak köszönheti a születését: egyrészt az űrhajós filmek iránti erős amerikai elkötelezettségnek (és annak a hitnek, hogy a világ több pontján imádni fogják a nézők, ahogy amerikai űrhajósnak öltözött színészek megint megmentik a világot - vagy minimum az USA-t), illetve a szereposztás nyújtotta lehetőségeknek, miszerint Eastwood-dal együtt négy idősebb színésznek nyújt "jutalomjátékot" a film, ráadásul egy férfias-hősies filmben játszhatnak ők négyen egyszerre főszerepet. Ez a négy színész:
Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland és James Garner, egy olyan -a valóságban is létezett- berepülő pilótákból álló elitcsapatot játszanak (a Daedalus-csoportot), akik bár az ötvenes években megdöntöttek minden határt a repülés terén, és felmerészkedtek egyszerű repülőgépeikkel a sztratoszféra alsó határáig, mégis, amikor az USA felküldte az űrbe az első űrhajóját, akkor egy majom volt az utasa, nem pedig a tapasztalt pilóták.
a csoport ..
Ezt a botrányos NASA-lépést próbálja jóvátenni a film, úgyhogy mivel a filmfikció szerint valahol az űrben egy fontos orosz (csakis orosz lehet) műhold letért a pályájáról, és csakis ezek a kiszolgált pilóták ismerhetik egy ilyen régi konstrukció működését, így hát mégis ki kell lőni a Daedalusokat az űrbe, hadd javítsák meg az Ikon műholdat, lesz, ami lesz.

INTERCOM

cowboyok .. bevetés előtt ..
Miután kitisztult a kép,
és tudjuk, mit várhatunk a filmtől, onnantól a jól kimélyített mederben haladnak az események: egyesével rá kell venni a volt tagokat, hogy váltsák most valóra régi álmukat (az űrrepülést), ez a rábeszélés igazából csak Hawk Hawkins (Tommy Lee Jones) esetében nehézkes, mivel mindig is ő volt a főriválisa Frank Corvinnak (Clint Eastwood), de aztán végül sikerül összeállítani a csapatot, s kiderül az is, hogy ugyanolyan kemény fickók a pilóták, mint kb.40 évvel ezelőtt voltak. A profik elindulnak, és innentől már csak a visszatérők létszámán aggódhatunk, mivel az űrhajós-filmekben mindig kevesebben jönnek vissza a küldetésből, mint ahányan elindultak (lsd. Armageddon), ez valamiféle dramaturgiai megszokás a forgatókönyvíróktól. Most sem lesz ez másképp, de nyugtasson meg minket, hogy ismét egy hősies önfeláldozás eredményeként veszítünk el egy embert, mint a Mars Mentőakcióban; végülis az űrhajós-filmek semmi másról nem szólnak, mint hogy egy ember élete semmiség, ha egy egész bolygót kell megmenteni az ő helytállása révén. Nem áruljuk el, ki jut Tim Robbins sorsára (lsd. Mars Mentőakció), de szomorú fordulat lesz, azt garantáljuk.

Az Űrcowboyokban kevés női szereplő van, igazából csak egy, Sara Holland (Marcia Gay Harden), aki a NASA-nál dolgozik, ő a felelős a Daedalus-akcióért, és annyira bájos, hogy Hawk (Tommy Lee Jones) is egyből beleszeret. Ms. Holland a legjobban megírt karakter a filmben, az eléggé egzakt munkája mellett ő a legéletteltelibb személyiség, de valószínűleg attól is lett ennyire szimpatikus Sara Holland, mert Marcia Gay Harden egy remek színésznő.

Marcia most 41 éves (max. 28-nak néz ki), és eddig olyan filmekben láthattuk, mint a Karambol (Crush), Az Elvált Nők Klubja (The First Wives' Club), vagy a Gyilkos Donor (Desperate Measures).

A film főszereplői mind kiváló színészek, úgyhogy az alakításokkal nincs is semmi baj, inkább azzal, hogy a történet leginkább Frank Corvin kapitányra koncentrálódik, tehát Hawk-nak (Tommy Lee Jones) meg kell elégednie az örökös ellenlábas-barát szerepkörével, Jerry O'Neil-nek (Donald Sutherland) az idős szoknyavadász, Tank Sullivan-nek (James Garner) pedig a kiegyensúlyozott profi technikus kevésbé árnyalt karakterével.

Nagyon jó lenne, ha egyszer egy olyan űrutazásos filmmel találkozhatnánk, amiben nincsenek évtizedes sémák, mint például a repülésírányítók folyamatos stresszes rágózása, illetve az apró sikerek utáni vastaps az irányítóközpontban, de már azért is hálásak lennénk, ha nem kellene mindig végignéznünk, ahogy a kiválasztott űrhajósok az indítóállomásig a hozzátartozók aggodalmas és büszke pillantásaitól kisérve vonulnak, a megszokott piros űrruhájukban. Valószínűleg Clint Eastwoodnak nem állt szándékában egy formai újítást bevezetni az Űrcowboyok-ban, de ettől függetlenül egy közepesen szórakoztató és izgalmas filmet sikerült létrehoznia, amire - a jegybevételi adatok alapján - az USA-ban sem tolonganak ezrével az emberek, mivel bár 4 és fél hét alatt behozta a film az árát (65 millió dollárt), ez a 2805 darab vetítőhelyet figyelembevéve, mérsékelt sikernek könyvelhető el.

- lucas -

 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27