nyomtatóbarát verzió


 
Kellemes Karácsonyt (1)

a karácsonyi hangulat ..

Azt mondják, amikor az ember szerelmes, nem történik semmi különös, csak valami enzim termelődik a szervezetben, ez okozza a különös érzést. Ha ez így van, akkor tuti biztos, hogy létezik egy karácsony enzim is. Évente egyszer lehet aktiválni, és akkor beindul, elkezd fokozódni, fokozódni, majd végül eléri a csúcspontot, és ha minden jól megy, egy nagy flash keletkezik.
A dolog valamikor december elején kezdődik, beüt a hideg idő, elkezd látszani az emberek lehelete, az éttermekben pedig megjelennek a kicsi és zöld dekorációk. A hangulat neve: év végi zárás. Más néven finálé. Finálé és gazdagságérzet, az emberek belegondolnak, hogy mijük van, mi mindenük, és még inkább abba, hogy mi mindent "tudnak megengedni maguknak", és ezzel párhuzamosan beindul a vásárlási láz. A nappalok már annyira rövidek, hogy délután három után már simán szürkületről beszélhetünk. Sötétség borul a városra, és azzal együtt puha és meleg fények tömkelege. A lilliputiakat bezárta valaki egy szekrénybe, de röpke ijedtség után elkezdtek bulizni. Az egész december olyan lesz, mint amikor valaki úgy dönt, hogy ma mégsem megy be dolgozni, inkább otthon marad, a puha, meleg ágyikójában, legalább is lélekben.
Tél van, otthon, melegség, fények és hóesés uralják a terepet. A civilizáció győzedelmeskedik a természet felett. Nem kell valami pusztában, valami sátorban aludni, nem kell valami erdőben, térdig érő hóban nyulak után rohangálni, hogy legyen kajánk, nem kell a hegygerincen a hold havon tükröződő fényénél órákat gyalogolni a mínusz tízben, hogy az út végén láthatóak legyenek a város fényei. Minden it van kéznél, a luxus és a komfortérzet maga. Decemberben, illetve karácsony környékén azokká az emberekké válunk, akiket évközben irigyelni szoktunk. Délután (vagyis, mivel már négykor sötét van, este) ott ülünk egy kávézóban, és azt élvezzük, hogy az odakint elhaladó emberek a kirakaton keresztül minket látnak, mégpedig a legkellemesebb helyzetben, kávés, kakaós csésze fülével a kezünkben, egy szép garbójú, szép hajú lány társaságában, éppen mosolygás közben, mint valami csésze-reklámban. Vagy az autónkban ülünk, és élvezzük a meleget, és persze a zenét, és rácsodálkozunk a zebrán áthaladó emberi lényeken, hogy "jé, milyen népes bolygón lakunk, mennyi ember és mindenki megy valahova", majd továbbhajtunk, és nem annyira Garbage-ot, hanem inkább Moby-t hallgatunk, és olyan az út, mint egy űrsiklás.
Az egész december teljesen céltudatosan halad valami felé. Mint egy party. Szépen emelkedik a hangulat, a talajtól a plafonig. Ahogyan szex közben a légzés gyorsul fel, a december során a fogyasztás válik intenzívvé. Mintha eddig le lett volna lakatolva a pénztárcánk, mintha eddig mindaz, ami a miénk, nem is lett volna teljesen a miénk. De végre itt az idő.
A karácsonyi hangulat persze nem jön magától, dolgozni is kell rajta, figyelni kell az apró karácsonyi hangulatokat, és azokból összerakni. A legjobb hangulatelem természetesen a hóesés. A mi égövünkön akár úgy is gondolhatjuk, hogy a karácsony a havazás és a hótakaró ünnepe. Az emberek második legkéjesebb érzéséhez a havazás vezet. Arról van szó, hogy odakint hideg van, idebent pedig meleg. Odakint, a párás ablakon túl ömlik a hó, és nálunk, itt bent olyan meleg van, annyi felhalmozott energiánk van, hogy ez a kinti hó nem rendít meg minket, sőt, az egészben csak azt látjuk hogy szép fehér.
Még jobb persze kimenni, és hógolyózni, hóban gázolni, vagy hóban sétálni. Egyszerűen "can't beat the feeling". Aztán bejönni, és valami meleget inni, vagy enni, például friss sütit, aminek igen finom illata van. Gyertyákat, esetleg füstölőket gyújtogatni, iszonyat jó zenéket hallgatni, majd reggel ismét kimenni a ropogós, friss hóra. Még egy Budapestet is teljesen el tud kábítani a hóesés, hiába tüntetik el mindenhonnan a csúszásveszélyes anyagot szinte órák alatt, az élmény tényleg verhetetlen.
Ha már megvolt a havazás, senki nem panaszkodhat, mert bőven elegendő karácsonyi hangulatot halmozhatott fel, és abszolúte felkészült a finisre, a konkrét karácsonyra, huszonnegyedikére.

Persze, az időjárás nem mindig ennyire jó fej, meg el nino is belejátszik. A december havi hóadagunknak azonban mindenképp meg kell lennie. Akár a CNN időjárás jelentéseinek képkockáiból, akár moziban, (Grincs, Segítség, Apa Lettem), vagy HBO-on, vagy videón, de meg kell, hogy legyen.
Havas filmek, két évvel ezelőtti Let It Snow c. cikkünket csak ismételni tudjuk, hiszen a Die Hard 1 és 2 a havazásos filmek két csúcsa. Az Utánunk a Tűzözön is jöhet, hiszen van benne korcsolyázás is, és a bombát szállító kamion, ahogy keresztülhalad a kisvároson, olyan, mint a Coca-Cola kamionos reklámja. A Levesben c. filmet még viccből sem vennénk le a listáról, és mindenek előtt a Mint a Kámfort szeretnénk pozíciójában nagyon gyorsan megerősíteni, hiszen ez a film teljes egészében el van jegyezve a havazással. Amikor George Clooney és Jennifer Lopez összejönnek, és odakint esik a hó, az akkora plusz, hogy a fal a adja a másikat, tényleg fejedelmi hó-dózis.
Idén hozzátennénk még egy pár filmet, mozikban hármat, Grincs (gyerekeknek abszolút ajánlott), Segítség, Apa Lettem, valamint a South Park.
Videón további filmek fészkelik be magukat a karácsonyi hangulatot árasztó filmek közé, akár olyanok is, melyekben viszonylag kevés vagy teljesen nulla havazás található. A Szerelem Hullámhosszán mindenképp helyet kér magának, ahogy ott találkoznak az Mint a KámforEmpire State Building tetején, talán még a hó is esik. Ezt a találkozót Meg Ryan a Sors Útjaiból "nézte ki", így azt a filmet is mindenképp ajánlatosnak tartjuk, a végén egyébként, amikor Annette Bening ott ül az ágyon, abszolút karácsony van, karácsonyabb már nem is lehetne. A következő fura jelöltünk a Tiszta Románc akar lenni, nem igazán karácsony, van benne egy aranyos kis téli jelenet, amikor Dennis Hopper lakásánál mászkálnak, és Patricia Arquette cigánykerekezik, hideg, havas januárnak tűnik, de nem amiatt karácsonyi ez a film, hanem a tökéletessége miatt.
További remek jelölt az Éjszaka a Földön Jim Jarmush-tól, a finn jelenet, a hóval amúgy is a film kiemelkedő része, hát még kari, illetve a karira való felkészülés idején. Direkt karácsonyi menü Bergman Varázsfuvolája, szinte már nem is a "gyorsító" időszakban, hanem konkrétan karácsony kitörése után szokták vetíteni a tévék, de mi videón akármikor kivehetjük, nem igaz? Nagyon jó ez a film, Mozart operája svéd nyelven, bizarr gondolat, de nagyon jól hangzik. Maga a nyitány már tökéletes, a nézők arcait mutatja, egyszerűen isteni, különösen az a kislány, aki azóta már biztos anyuka. Már itt kiderül, hogy egy kedvesre, illetve karácsonyira lebutított feldolgozásról van szó. A főszereplő nem is Tamínó és Pamína, hanem Papagínó és Papagína, ez utóbbi mellesleg egyszerűen bombázóan néz ki. A legjobb jelenet az, amikor Papagína éppen drámázik, és akkor a három fiú megjelenik, és mivel svéd adaptáció, az egész jelent totál hóban játszódik, és a három kissrác hógolyóval dobálja meg a szomorú nőt, hogy térjen észhez. Nagyon jó.
Üdítően havas tud lenni az eddigi legjobb James Bond, a Holnap Markában. A film elején, az oroszországi akció mintegy lórúgásként lendít a karácsonyi hangulatunk megszerzésében.
Akármilyen sok havas és finom karácsonyi filmet megnézhetünk, akár a magunk erejéből, akár valamely műsorszolgáltató jó- vagy valamilyen voltából, mindezek nem fognak felérni mennyiségben a karácsonyi hangulat fő adagolóival, a reklámokkal. A karácsony összes motívumát megkapjuk, szinte csak az illatokat nem.

folyt ...


oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20