cspv logo
cspv szám: 33 / 01 tartalom
keresés

hírek Videók 1. Videók 2. Videók 3. Videók 4. Az Utolsó Hárem Az Alagút Süti, Nem Süti Doktor Szöszi Kardhal Amerikai Pite 2. Nexxt - Frau Plastic Chicken Show Paszport Sötét Ablak Reménytelen Gyilkosok Nyári Vakáció Eredendő Bûn Mortal Analizis - Végzetes Hipnózis Négybalkezes Mielőtt Leszáll Az Éj Amerika Kedvencei Köszi a Csokit ! Anna Mouglalis Mélyvíz Halálos Iramban A Panamai Szabó Atlantisz - Az Elveszett Birodalom

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 20 00038
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2001-11-09

Négybalkéz

What's The Worst That Could Happen 2001.
Danny DeVito és Martin Lawrence közös filmbeli szereplése élből garantálhatna egy jól sikerült vígjátékot, sok nevetést, vicces karaktereket, remek poénokat, meg hasonlókat, mivel a népszerű komikusok egyesével is nagyon szórakoztatóak, hát még együtt milyen jók lehetnének… Ez az, ami nem derül ki a Négybalkezes c. filmből, mivel ebben a filmben egyik színész sem nyújtja a csúcsformáját, és a végeredmény is lehangoló.

Kavin Caffrey (Martin Lawrence) bejáratott tolvajként keresi a kenyerét, kifinomult stílusával könnyedén megszerzi a gazdag házak, a drága műkincsek lelőhelyének címét, aztán haverjával együtt kipakolja ezeket a házakat. Ez így menne tovább a maga útján, csakhogy a soros célpont, az éppen csőd szélén álló milliárdos, Max Fairbanks (Danny DeVito) háza problémás esetnek bizonyul, mivel a házigazda - a tervtől eltérően- épp otthon tartózkodik egy Playboy-nyuszival. Fairbanks elkapja a tolvajt, és miközben átadja Caffrey-t a rendőrségnek, kiszúr egy ezoterikus jelentésű gyűrűt Caffrey ujján, és azt állítja, hogy az is tőle való, vagyis ellopja a tolvaj gyűrűjét. Eddig a pontig -sőt, még ezután is egy darabig - még abban reménykedtünk, hogy egy sor humoros konfliktus fog felmerülni a két főszereplő között, a trailerre hagyatkozva arra számítottunk, hogy a DeVito és Lawrence egymást fogják sorozatosan meglopni, miközben mi remekül szórakozunk. Nem, nem így van, bármilyen meglepő, a film egésze ekörül a gyűrű körül szerveződik, ez a gyűrű a főszereplő, és hőseink csak azon igyekeznek, hogy megtartsák, illetve visszaszerezzék ezt az ékszert. A sztori szerint Caffrey az újdonsült barátnőjétől kapta a gyűrűt, aki az apjától kapta annak idején, szóval elég komoly indokot kerítenek a gyűrű-üldözés köré, miközben mi, nézők, majdnem elalszunk.

Danny DeVito olyan utálatos kis zsémbes embert alakít, mint amilyennek A Nagy Likvidátor c. balul sikerült vígjáték-félében láthattuk: zsarnoki, kiállhatatlan és csöppet sem humoros. Sokatmondó, hogy az amúgy producerként is sikeres színész neve ebben a filmben nem bukkan fel a producerek között, amellett, hogy a film nem szűkölködik ebben, az összesen 7 producerével. DeVito igazán nem erőltette meg magát Fairbanks szerepében, még csak meg sem próbált valami mulatságot kelteni a viselkedésével, az is előfordulhat, hogy félálomban csinálta végig a forgatást.

Martin Lawrence sok filmben bizonyította már kivételes vígjáték-képességeit, de a Négybalkezesben ő is csalódást csalódásra halmozott. Amilyen humoros és eredeti volt a Bad Boys-ban - Will Smith partnereként-, a Nekem 8-ban - Tim Robbins mellett -, vagy az Állj, Vagy Jövök-ben, annyira vértelen bohóckodást művelt a Négybalkezesben. Még a Nekem 8-ban kifejlesztett, és az Állj, Vagy Jövök-ben csúcsra járatott vidám táncra perdülései és komikus mozgásai sem működtek ebben a filmben, valahogy az volt az érzésünk ezzel kapcsolatban, mintha a forgatókönyv szorosan előírta volna ezeket a humoros betéteket, de amúgy nem lenne valódi helyük a filmben, és így a végeredmény puszta erőltetésnek tűnt.

Turman, az egyik producer így nyilatkozott Lawrence-ről: "Martin nagyon szimpatikus és elbűvölő fickó. Hihetetlenül tehetséges, és valósággal lubickol ebben a szerepben."

A történetben hangsúlyos szerepet kapnak a női hozzátartozók, ami jogos is, mivel végül Caffrey barátnője (Amber) és Fairbanks felesége (Lutetia) együtt fogják megoldani a férfiak közt állóháborúvá merevedő konfliktust. A női főszereplők színészként is próbálják rendbe hozni a férfi-színészek mulasztásait, az Ambert játszó Carmen Ejogo természetes és könnyed játéka, Nora Dunn (Lutetia) kimért humora több jelenetet is átsegít a nehézségeken. Van még egy mellékszereplő, akiről muszáj említést tennünk, ez a Alex Tardio névre hallgató nyomozó (William Fichtner). A forgatókönyv -valamilyen rejtélyes okokból- abban látta a humor forrását, ha a nyomozótisztet nőies, homoszexuális, vagy még inkább transzvesztita-szerű alakot ölt, ami a filmben úgy jelenik meg, hogy William Fichtner babaszínű ruhákban mászkál, selypít és riszálja a fenekét, miközben odavan a kistermetű fehér kutyákért. Ehhez hasonlót az HBO-n vetített Testvérbosszú (The Boondock Saints) c. filmben láthattunk legutóbb, ahol Willem Dafoe - szintén profi nyomozóként- erősen homoszexuális viselkedést öltött, és egyszer még női prostituáltnak is beöltözött a filmben.

Ezután a Négybalkezes Tardio-ja már nem volt eredeti, de még csak érthető, vagy vicces figura sem. William Fichtner eredetileg egy másik szerepet kapott volna a filmben, de állítása szerint ő ragaszkodott hozzá, hogy ő játssza Tardio-t. "Szerintem ez az ürge piszok jó a szakmájában - mondta a karakteréről a színész-, mert más magyarázat nem lehet arra, miért tűrik meg a testületnél." Fichtnert ezelőtt nagyon jó szerepekben láttuk jól játszani, ő volt a Szemtől Szemben-ben a gonosz és rosszfej Van Zant, akit Robert de Niro hamar lelőtt, a Go (Nyomás)-ban a szerencsétlen termékügynök, A Halál Napjában (Strange Days) pedig a legnegatívabb szereplő, a gyilkos rendőr. Fichtner sokoldalú -és tehetséges színész-, kár, hogy Tardio-ként ezt nem tudta bebizonyítani.

A Négybalkezes egy jó kis vígjáték lehetett volna, és nehéz megmondani, hogy vajon mi miatt nem lett az (a forgatókönyv biztos, hogy ludas ebben, de mi a rendezésre is gyanakszunk), a cselekményre és a színészi játékokra leginkább az "erőltetett" kifejezés illik, úgyhogy nem lett a kedvenc filmünk. Mint ahogy valószínűleg az USA-beli mozibajárók is hasonlóképp vannak ezzel, mivel a film augusztusig - vagyis egy hónap alatt- még nem hozta be a ráfordított 45 millió dollárt sem.

-olasz-

2001-11-09
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28