cspv logo
cspv szám: 33 / 01 tartalom
keresés

hírek Videók 1. Videók 2. Videók 3. Videók 4. Az Utolsó Hárem Az Alagút Süti, Nem Süti Doktor Szöszi Kardhal Amerikai Pite 2. Nexxt - Frau Plastic Chicken Show Paszport Sötét Ablak Reménytelen Gyilkosok Nyári Vakáció Eredendő Bûn Mortal Analizis - Végzetes Hipnózis Négybalkezes Mielőtt Leszáll Az Éj Amerika Kedvencei Köszi a Csokit ! Anna Mouglalis Mélyvíz Halálos Iramban A Panamai Szabó Atlantisz - Az Elveszett Birodalom

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 12 00057
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2001-12-05

Amerikai Pite 2.

American Pie 2. 2001.
Mintha csak tegnap lett volna, amikor megnéztük az "Am Pie" 1-et, a Pitét, mert akkoriban, 99-ben még csak így gondoltunk rá, hogy "a Pite", és nem mint Pite 1. Két év alatt jó sok minden megváltozott, jó sok víz lefolyt a Csendes Óceánon is, de "a Pitét" azóta sem túrta ki semmilyen más film a helyéről.

Először is vessünk egy pillantást, mi az "a hely", amit "a Pite" magáénak mondhat, hogy tudjuk, miről beszélünk. '99 decemberére 101 millió dollár bevételt csinált, ami a 11 milliós költségvetéshez képest eszeveszett sok, de még a 80 milliós filmek is büszkék lehetnek ekkora bevételre (nem is említve, hogy erre még rájön a külföldi, meg a videó-bevétel). Itt most a bevételt próbáljuk meg átváltani nézőkre, és tekintsük úgy, hogy "a Pitét" bizony jó sokan megnézték, saját akaratukból. Ezt a hatalmas néző-mennyiséget azóta sem vette el tőle más tini-film, de mégsem ez az, ami miatt a helye érintetlen maradt.

A hely, a pozíció, amit elfoglalt, a kultúrában, illetve azon belül is a fejünkben van. Ide költözött be a Pite 1, hogy elfoglalja, betöltse "a tini-film" helyét. Nem tartottuk egy jó filmnek, azt írtuk, "A Pite igaziból nem filmélményt ad, hanem valami olyasmit, mintha másfél órán keresztül szex-vicceket hallgattál volna". Ezzel együtt a sikerét el lehet ismerni, megdolgozott érte.

A Pite 2. esete jóval egyszerűbb, szinte már csak azt kell eldöntenünk, jobb, vagy rosszabb, mint az előző, és akkor máris "mindent" elmondtunk. Hát bizony jobb.

Sikeresnek ugyanolyan sikeres, 30 millióból készült, és mostanra olyan 144 milliót hozott a konyhára, de tényleg nem ez a lényeg. Azért tartjuk jobbnak, mert jó. Általában a második részeket hajlamosak elhanyagolni, mondván, hogy "úgyis megnézik". Ennek nagyon nem vagyunk a hívei. Legnegatívabb példák a Blair Witch Project 2. és a Taxi 2. Mindkettőt eléggé összecsapták. A film végén azt mondod, "mi van?", és az nem jó. A Pite 2. ezzel szemben tök normális, és ez megérdemli a díjazást. Barátainkkal gyakran beszélünk a Moszkva Térről, és gyakran merül fel egyfajta vádként, hogy "de nincs is abban a filmben semmi különös", amire mindig azt érveljük, hogy de van, nagyon is. A Moszkva Tér-ben az a különös, hogy nem csalódás, és így az emberek a mozi után nem azt adják tovább, hogy "á, ez is szar volt", hanem azt, hogy jó, tök jó volt, érdemes megnézni". Ezen felül, azt, amit vállalt, azt mind teljesítette is. Nincs benne hiba, ami különösen a magyar filmek között iszonyat ritka, és így különleges, kiemelkedő tulajdonságnak számít. Valahol ilyen a Pite 2. is. Gyakorlatilag egy rendesen megszerkesztett második rész.

A srácok most az első egyetemi évük után vannak, lényegében egy évvel később, és minden ott folytatódik, ahol abbahagytuk. Az összes szereplő megvan, és a film során mindenki elmondja, hogy mi minden történt vele egy év alatt. Ennek során megtanuljuk, hogy ha egy lány azt mondja, hogy 1 pasival feküdt le, akkor az 3-at jelent, a 3-as szorzó törvénye értelmében. Ugyanígy, ha egy pasi azt mondja, 1 csajjal feküdt le, akkor az 1/3-adot, vagyis majdnem nullát jelent, a pasikra vonatkozó 3-as szorzó törvénye értelmében. A folytatás nemcsak fizikailag, de érzelmileg is sikerült, tehát mindenkinek ugyanaz a szíve is, nemcsak az esze. Akárhogyan is egyszerű filmnek tartjuk, ez a motívum mindenképp értékes benne, mert jó dolog azt látni, hogy mi történik egy párral egy év múlva, egy év szakítás, vagy 1 év telefonkontaktus után. A kép pedig, amit a film fest eléggé normálisan tükrözi a valóságot, és nem bánjuk, hogy pont egy ilyen tulajdonsággal rendelkező filmet bírnak a fiatalok. Ezen a valóságos képen azt értjük, hogy egy-egy karakter tényleg úgy viselkedik, ahogyan az életben az olyan arcok szoktak.

A film további előnyeként említhetjük, hogy előrelépett a fenékkel kapcsolatos kötelező, gusztustalan poénok terén (lásd akkori cikkünk a Cool Túra kapcsán). A Pite 1. még úttörő volt ezen a téren, mint emlékezetes, a film végén, a feliratok alatt Jason Biggs (James) egy próbafülkében gusztustalan anális poénokat enged el szupermodellekkel, amiben az a durva, hogy a filmben nem is szerepeltek, de a film kampányában igen (akár a trailerben, akár mint a nézők szájról szájra továbbadott "beharangozói" formájában). Akkoriban ezek a poénok elengedhetetlenek voltak, és ez a film tényleg úttörő volt. Ebben a részben azonban a durva anális poénok gyakorlatilag megszűntek, kihaltak, mint a dínók, és mi nem győzünk örülni. Egyetlen egy ilyesmi van, de az is kellőképpen enyhe, szóval le a kalappal, ez nem semmi fejlődés, igazán kellemesen csalódtunk.

Ilyen hát ez a Pite 2., a poén- és helyzetgyűjtemény, mely inspirációs alapját képezi és fogja képezni fiatalok egymás közti érintkezésének, és mint ilyen, a kultúra legszervesebb része. Okés film, teljesen rendben van.

-jepe-

2001-12-05
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28