KÁVÉZZ!
 
Kandinsky étterem és kávéház
Találtunk egy helyet, ami már az első találkozásnál  belopja magát a szívedbe, és biztosra veheted, hogy direkt emiatt fel fogsz bukkanni néhányszor a Jászai Mari tér környékén. 
A Pozsonyi út legelején található a Kandinsky, ami étterem és kávézó egyben, és mindkettő műfajban kellemes meglepetésekkel szolgál. Étteremként már egy éve működik a hely, de idén januárban vette fel végleges formáját, a földszinten kávézó-üldögélő rész, a galérián hangulatos étterem. 
Terveznek még egy bárt is a legalsó szintre, ahol pianino-zene szólna, ha megnyílik majd, jó hely lesz az időt múlatni egy-két ital mellett.
 
A belső design a tulajdonosok ízlését dicséri, Kandinszkij-reprók a falakon, nádbútorok, kellemes fények, zöldek mindenfelé. Ha belépsz az ajtón, nem hagynak toporogni , míg felméred a terepet, javasolnak rögtön egy asztalt, aszerint, mit szeretnél, vagy dohányzol-e, szóval figyelmes a hely sok szempontból. Az igényesség egyrészt az italok választékosságán, másrészt az árakon tükröződik, igazából semmi sem drága, csak a röviditalok, amik 2cl-re kapták az áraikat, úgyhogy óvatosan a deciliter whiskyk berendelésénél. Egyébként a felszolgálók a vendégek előtt töltik ki az italokat, ami egyrészt figyelmes, másrészt korrekt kiszolgálási mód. Ha enni készülsz a helyen, hosszú olvasmányra készülj az étlappal, egy külön oldalt kaptak csak a Bailey’s-szel készült ételek, ami kicsit beindítja az ember fantáziáját. A főételek árai úgy 1000 forint körül lebzselnek, 1200-1300 forintból már nagyon finomat ehetsz., és még a desszertekről nem is beszéltünk. 
Az egyedüli hibát abban találtunk, hogy nem könnyű szabadulni a nádszékekből, lazán eltölthetsz egy délutánt is a kávézóban, ha elfeledkezel magadról kicsit. 

Nyitvatartás: minden nap 12-24-ig. 


 
M A R K Ó   K Ö N Y V S Z A L O N
Szerintem párizsi találmány egy kávézóban üldögélni, és közben könyveket olvasgatni, bizonyára ez egy nagyon jó hangulatú időtöltés, mint ahogy uszodába is sokan walkmannel járnak. Nos, ilyen kombinált szórakozáshoz  szolgáltat megfelelő környezetet a Markó Könyvszalon a Markó és a Balassi Bálint utca sarkán: beülhetsz egy könyvesboltba, ahol kávézhatsz, reggelizhetsz, és közben spontán lekaphatsz egy könyvet a polcról, és  akár ott helyben el is olvashatod.
A könyves-kávézó a Líra és Lant könyvkiadó kivitelezésében jött létre, ilyen típusú helyük csak ez az egy van a városban, de ez jól sikerült, és a tapasztalatok szerint az emberek szeretik könyvek társaságában elfogyasztani a reggelijüket, ebédjüket. A környéken dolgozók is gyakran megfordulnak itt, mivel naponta más menüt ehetnek, plusz szendvicsekben is erős a hely, ráadásul egyáltalán nem drágák sem az ételek, sem az innivalók. ( Kivételek a röviditalok, azok borzasztó árfekvésűek.)
A "Markó" két részre van osztva, mert gondoltak dohányos kávézókra, illetve nemdohányos olvasgatókra egyaránt, mondjuk, neked kell kiszúrnod, hogy hova is tartozol valójában. Egész nap válogathatsz a reggeli-összeállítások közül, finom a kontinentális-típus 240 ft-ért, ebédidőben minden nap más menüt ehetsz, de bármikor jól fog esni egy tejszínhabos capucchino egy sütivel, 280ft-ért. 
A hely  mindennap 8-22-ig tart nyitva, végülis este 10 után már nem is ér kávézni.


 

A Vian-t valójában nem kell bemutatni, tavaly augusztusban nyitott, a Liszt Ferenc téren, és annak ellenére, hogy -ha a Mediterrán-t, és az Undergrass-t két külön helynek vesszük- összesen 3 komoly hely mellé társult be ugyanazon a téren, ügyesen megszerezte a maga közönségét (harmadik hely az Inkognitó). Megjegyezzük, hogy elvileg a Pesti Est is beszáll, ugyanerre a térre, egy hatalmas létesítménnyel, ahogy azt lehet tudni, és akkor már nem is az lesz a kérdés nyári estéken, hogy hova menjen az ember (vagy emberek), hanem hogy melyikbe. 
A Kandinsky-hoz hasonlóan a Vian is elég komoly fejről kapta a nevét. Állítólag Boris Vian, a Tajtékos napok írója a filmművészetbe halt bele, mégpedig éppen ennek a művének a megfilmesítésébe, szívinfarktust kapott a premieren, annyira nem tetszett neki. Nos, erre nem kerülhetne sor, ha a Vian kávézóba tenne látogatást, a hely ugyanis nagyon baba. Bényei István volt a belsőépítész, és a külön ide tervezett bútorokért is ő a felelős. Korábbi munkája éppen a szomszédos Undergrass volt. Igen, a bútorok, a nem direkt olcsó, de humánus árak, a barátságos közönség, akiket az előző kettő idevonz, az egyszerre cool és elit kiszolgálás, a hatalmas tér (150 nm + terasz), a gazdag választék 
megteszik a hatásukat, és ez a hatás jó hatás. Sütik, finom ételek, kávé-különlegességek, sőt direkt a Vian részére szállított, ellenőrzött minőségű croissant-ok tesznek finom pontot az i-re. A leges-legdrágább kávé, a Vian-kávé 800 forint, a többi magasan alatta van (árban). Télen a kakaót, illetve forró csokit valóban forrón lehetett megkapni (ami nagyon ritka volt). 
Hatalmas ablakai vannak, és ugyanekkora terasza, és elég sok gondot fektettek még a Vian Café felirat betűtípusának a megválasztásába is, a befutó egy ritka szecessziós "font" lett, és egészen jól néz ki. Ha nem hiszed, járj utána! 
-lido-oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16