ránézésre meglepő átmenet kenguru, kutya, őz és kicsi sárkány között. Magyar neve szalonagár, de ha engedünk a név hangulatának, könnyen tévhitbe eshetünk a whippetet illetően. A whippet ugyanis, bár kisebb, mint az agár, melynek közeli rokona, korántsem szalonokba való díszpinty (akkor már inkább az olasz agárra illene ez az elnevezés, ami sokkal kisebb a whippetnél, és tényleg annyira törékeny- legalábbis látszólag- hogy az ember fél megfogni).  

Egyes elfogult whippetrajongók elmélete szerint a whippeteket már az ókorban, a görög időktől fogva tenyésztették, más megfigyelők ókelta ábrázolásokon vélik felismerni a whippetek jellegzetes nyúlánk alakját. A legvalószínűbb mégis az, hogy a whippetet a viktoriánus Angliában tenyésztették ki, azért, hogy a szegényebb sorsú angol polgárok, akik nem bírták anyagilag a nagyétkű vadászagarak ellátását, se maradjanak ki az agárvadászat nemes hagyományából. Ezeket a vadászatokat később humanitárius szempontokból mellőzni kezdték, bevezették viszont helyette az agárversenyeket, melyek során a (szakkifejezéssel) "nyúlűzési hajlamtól" hajtott kutyák egy jóindulatúan műnyúlnak nevezett rongycsomót kergetnek 40-50 km/h sebességet is elérve.

Ha úgy dönt valaki, hogy ezentúl whippettel él (amit csak javasolni tudunk), tisztában kell lennie vele, hogy merész döntést hozott. Bár a whippetek lenyűgözően okosak, meghatóan kedvesek, és igazán csinosak, erős személyiségük miatt nem mindig könnyű velük.
Aludni például ágyban szeretnek, és nincs olyan durvalelkű favágó a világon, aki ne lágyulna el egy idő után, és ne engedné be a reszkető kis jószágot akár a takaró alá is. Ugyanakkor ne sajnáljuk a csőbe húzott gazdát se, mert kevés finomabb dolog létezik, mint whippettel aludni: selymes, meleg, illatos, és majdhogynem dorombol.

A lakásban magára hagyott whippet a gazda távozása fölött érzett első mélabúját legyőzve felfedező útra indul a lakásban. Ennek során előszeretettel ugrik fel a frigó tetejére, eszi ki - hosszú orrát a terítő alá dugva - a jó előre elkészített karácsonyi sütit, ügyelve arra is, hogy a terítőt visszaigazítsa, és így a háziasszony csak az ünnep estéjén vegye észre a turpisságot, és belehempereg a szemetes generózusan szétteregetett tartalmába (állítólag itt bukik ki a terrier-vér, akiknél fajtajellegzetesség a szagálca, melyhez mindenfajta büdös, ragacsos utcai nyákot szívesen használnak fel).
Ha lokális népszerűségre vágyunk, sétáltassuk rendszeresen whippetünket a környéken. Amikor szemmel követhetetlen vágtába kezd, az utolsó pillanatban könnyed eleganciával kerülve ki a tereptárgyakat, vagy kedvenc labdáját a magasba (úgy értem, bármilyen magasba) emelve ugráltatjuk egy kicsit, biztos, hogy zajos sikert aratunk.

A whippetek sajnos túl helyesek ahhoz, hogy az elgiccsesítést megúszhatták volna.
A neten egy sor különböző on-line shop várja gazdag kínálattal a rajongókat: szilfid barátunkra nem csak háromféle modell közül választhatunk kabátkát, de kandallódíszül használható "Vadászó-", "Pihenő whippet"-et illetve "Whippetcsalád"-ot ábrázoló művészi bronz-, vagy porcelánszobrocskák, továbbá többféle, egyenként 18 karátos aranyból készült brosstűk, még továbbá zászlók, ablakba tehető díszítmények, falinaptárak, egéralátétek is megtalálhatóak. És  megszeppent kis növendék-whippeteket ábrázoló olajfestmény azzal a címmel hogy: "Nem mi voltunk", holott a vak is látja, hogy ők voltak.
 
Ha pedig kertes házzal áldott meg minket a sors, legjobb, ha rögtön egész whippetfalkát szerzünk be, a kapura pedig (szintén on-line rendelhető) "Én lefutom innen a kerítésig 3 mp alatt, HÁT TE?", vagy "Itt a Whippet Security Co. őrködik" feliratú vicces táblát biggyesztünk.
Mindenesetre semmiképp se ne vessük meg mindezért a sok sallangért a gazdákat,  inkább értsük meg, hogy a whippet valódi szenvedély. Az a veszély szerencsére nem fenyeget, hogy kedvesünk féltékenységi tébolyba esik whippetünk miatt, nem mintha nem foglalkoznánk többet a karcsú jószággal, mint vele, hanem mert hamarosan őt is menthetetlenül rabul ejti a whippet varázsa.
A whippetőrült civilek is jelentős számban képviseltetik magukat a neten:
Főleg Amerikában számtalan whippet-club működik, vannak whippet-levlisták, sőt egy whippet fedőnevű orosz versenyző is hasítja az információtengert whippet@chat.ru elérhetőségen.
Sok whippet saját oldallal is rendelkezik, például a Phanster néven is ismert Phantom’s World Wide Whippet page névadója, akinek vendégkönyvét igazán érdemes megnézni. A Flo nevű whippet számos barátját is bemutatja a neten, nézzük meg például azt a képet, ahol Jessica új blézerét mutatja meg Ladynek, vagy adózzunk elismeréssel a mikulássapkába öltöztetett Roodie-nak. Van még oldala Olli-nak, Lacynek, Pumi-nak, Pharoah-nak, szegény Walternak, isten nyugosztalja, Merlinnek és Elektrának.
De a legizgalmasabb mégis az az oldal, ahol arra az evidens és nyilván már mindenkiben felmerült kérdésre kaphatunk választ, hogy Hogy nézne ki a világ, ha a whippetek kedvenc festője Andy Warhol lenne?. Vagy még inkább: Mi lett volna, ha Warhol meglátta volna a whippetekben a popbálványt?
A whippet amúgy is sztárnak születik: hosszú lábain elegánsan lépdel, és kiváló érzékkel tartja ki a kívánt pózokat, ha fotózzák. Megfelel az elvnek, hogy "sose lehetsz elég vékony (és elég gazdag)", ráadásul hosszabb a lába, mint Naomi Cambellé, nem olyan hisztis, mint Kim Basinger, és sokkal okosabb, mint...., na mindegy, irtó okos, na. 

-Engra Wing-

 
oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16