nyomtatóbarát verzió
 
 
Árvák hercege The Cider House Rules (1999)

Az Árvák hercege annyira kellemes hatású filmcím, mint amennyire a film is az, a magyar fordítót valószínűleg romantikus pontjain találta el a Lasse Hallström filmje, mivel az eredeti cím, a The Cider House Rules sokkal kimértebb, és kevésbé fejezi ki a film hangulatát.
Charlize Theron (Candy) - mint egy cukorka, olyan édes ...Az Árvák hercege egy Hollywood-i művészfilm, egy nagyon intellektuális könyv adaptációja, cserébe gyönyörű képekkel, és annyiban egy jól sikerült Hollywood-i termék, hogy a néző nem veszíti el az érdeklődését a röpke 129 perc alatt. 
Homer Wells egy 18 éves srác, aki egy árvaházban nevelkedett, az ott praktizáló orvos, Dr. Wilbur Larch gondoskodása mellett. Dr. Larch intézete a teherbe esett nők menedéke, mivel a doktor egyrészt illegálisan abortuszokat végez, másrészt a nem kívánt gyerekeket születésük után az árvaház neveli fel. 
Nem túl hálás téma az abortusz-kérdés egy filmben, de szerencsére az Árvák hercege nem indít el egy moralizálós vonalat a szülni-nem szülni kérdésről, hanem a hely puszta adottságaként állítja be az abortuszt, illetve meghagyja ezt a Dr. Larch-karakter személyes kérdésének. 
A Wells-fiú remekül érzi magát az árvaházban, a doktor megtanította mindenre, amit egy szülész-orvosnak tudnia kell, kivéve az abortuszt, mivel Homer azt ellenzi.
Az árvaháznak családias és meleg hangulata van, és látható, hogy az ott élő gyerekek jobb nevelést és több szeretetet kapnak, mint azok, akiket örökbe fogad egy család, de persze a doktor és a két nevelő-asszisztens hölgy mindig igyekeznek rendes otthont találni a gyerekeknek. Egyik nap egy szimpatikus pár érkezik az intézetbe, a lány, Candy el akarja vetetni a gyerekét, és a szerelme kiséri el (Wally), aki pilóta és épp a háborúba készül ( 1942-ben vagyunk).Wally nagyon kedves srác, látszik, hogy mennyire szereti Candyt, és mennyire igyekszik gondoskodni róla. Wally és Homer összebarátkoznak, és Homer hirtelen úgy határoz, hogy velük tart, úgyhogy a film színhelyt vált, Maine-be kerülünk, ahol Wally családja az "almaiparban utazik", és ettől kezdve Homer itt dolgozik almaszedőként. Rövid idő után Wallynak be kell vonulnia, Candy pedig saját bevallása szerint nem bír egyedül lenni hosszú távon...
Wally és Homer - a haverok ...A szerelmi bonyodalmak mellé még becsatlakozik egy mutáns történetszál, amit jobb lett volna kihagyni a forgatókönyvből, Mr. Rose, az almaszedők főnöke furcsa kapcsolatban áll a lányával, aminek egy újabb egyáltalán nem kívánt terhesség lesz a vége.
Az Árvák hercege John Irving bestseller-regényéből készült, az ő regénye volt a "Garp szerint a világ" c. híres könyv, de sokan úgy tartják, hogy a "The Cider House Rules" az eddigi legjobb regénye. 
Az adaptációt segítette, hogy ebben az esetben Irving dolgozta át saját regényét, de még így is 13 év kellett ahhoz, hogy vászonra kerüljön a történet.A regény megjelenése után Irving Philip Borsos rendezővel közösen kezdte el írni a forgatókönyvet, de Borsos nemsokára meghalt, úgyhogy évekig pihent a projekt. A producer, Richard Gladstein és Irving nehezen találtak a történet stílusának megfelelő rendezőt, végül Lasse Hallström svéd rendezőt kérték fel, aki először elutasította a felkérést, majd pár év múlva, a forgatókönyv finomítása után elvállalta a munkát. Ő nem mert javításokat javasolni a forgatókönyvön, túlságosan nagy irodalmi műnek tartotta ehhez a regényt.
a gyerekek a tavasz első napját ünneplik ..Az Árvák hercegének nem is az alaptörténet a fő erőssége, hanem a színészek kiemelkedő és kiegyensúlyozott teljesítménye, a csodás operatőri munka, illetve az erőteljes rendezői koncepció.
Ahogy halad előre a film és Homer kikerül a világba, valahogy biztosak lehetünk abban, hogy a következő történések nem lesznek előre kiszámíthatóak (nagyrészt), viszont valami érdekes lelki játékot fogunk átélni Homer szemszögén keresztül.Irving regényei amúgy a főhős lelki gazdagodására és a tapasztalati fejlődésére szakosodtak, ebben a történetben is az a megindító, ahogy Homer reagál a számára teljesen új és idegen világ furcsaságaira, a reakciói azt mutatják, hogy bár tapasztalatlan, azért  belül már ért mindent előre, olyan erős lelki biztonságot hordoz, ami segíti a későbbi helyes döntéseiben.
Homer szimpatikus karakterét egy még szimpatikusabb fiatal szinész játssza, Tobey Maguire, aki most 24 éves, még nem túlságosan ismert a neve a Hollywood-i filmes körökben, viszont annál tehetségesebb. Maguire eredetileg egy másik szerepet kapott volna a filmben, a tizenéves Buster szerepét, de a film előkészületei olyan sokáig tartottak, hogy közben belenőtt Homer szerepébe, Bustert pedig végül Kieran Culkin játssza. Maguire első szerepét az "Ez a fiúk sorsa" (This boy's life) c. filmben kapta 1992-ben, Robert DeNiro és Leonardo DiCaprio partnereként, ez a film azért is lett emlékezetes számára, mert a forgatás alatt megismerkedett Leoval, akivel azóta is nagyon jó barátok.
A következő jelentős filmje egy rövidfilm volt, a Duke of Groove, amit Oscarra is jelöltek. A következő években játszott zárkózott kamaszt a The Ice Storm  c. filmben, autóstoppost a Félelem és reszketés Las Vegasban-ban, kapott egy kétperces szerepet Woody Allan Agyament Harry-ében, az 1998-as Pleasentville-ben pedig az abszolut főszerep az övé. Ez a film 40 milliós költségvetésű, jelentős alkotás volt, és így sokat lendített Tobey karrierjén, most pedig itt van az Árvák hercege, amit 7 Oscar-díjra jelöltek, és már kapott 2 Golden Globe díjat, úgyhogy úgy tűnik, sínen van a fiú.
Homerként nagyon átgondolt alakítást nyújtott, kevés hangsúlyt szentelt a karakter egyértelmű naivságának, ugyanakkor remekül bemutatta azt a fiút, aki bár nem sokat látott a világból, de az otthonától távol töltött 15 hónap alatt( a regényben ez 15 év) mindent megértett és helyére rendezett magában, ami a felnőttkorához szükséges tudás.
Az árva gyerekeknek mindig csak a King Kong-ot vetítik ..A filmben a szépséget két tényező hordozza: a Maine-ben játszódó jelenetek képei, Oliver Stapleton operatőrnek köszönhetően, illetve Charlize Theron, Candy szerepében. 
Az Árvák  hercegéből leginkább a lenyűgöző képek fognak megmaradni a nézők emlékezetében, nem véletlenül jelölték Oscarra a "Best Picture" kategóriában is. Stapleton a mesés Maine-i természetes fényekre és szinekre úgy reagált, hogy direkt tompítani próbálta ezeket, nehogy véletlenül egy musicalszerű színorgia kerüljön a vászonra, úgyhogy inkább ellenfényben forgattak, borúsabb fényeknél,és kerülték a tiszta kék ég látványát.Ezzel együtt annyira szépre sikerültek Wally házának  és almatelepének a képei, hogy ezt már csak Charlize Theron pulóverei tudják feledtetni.
Candy egy nagyon vonzó és sebezhető fiatal lány, akit persze mélyen érint a nem kívánt terhessége, de nagyon sokat jelent számára, hogy egy olyan férfi van mellette, mint Wally, akit őszintén szeret.
Aztán Wally bevonul, és Candy vonzódni kezd Homerhez, mert már ő van mellette, és az ő szemével ismét szépnek láthatja magát. Az Art Director olyan melegszinű pulcsikat tervezett Theronra, amik az őszi táj színeivel együtt elképesztő látványt nyújtanak.(Az Art Director,David Gropman is kapott egy Oscar-jelölést).Charlize Theron pedig ismét hozta a rendes formáját, ő az a színésznő, akinek az első szerepe,a Két nap a völgyben Helga Svelgen-e után már nem volt kétséges, hogy a kivételes szépsége páratlan tehetséggel jár együtt.
Michael Caine-t láthatjuk Dr. Larch szerepében, nagyon megnyugtató Caine-t végre ismét pozitív szerepben látni, annyi bérgyilkosos alakítás után. A rendező és a producer a Larch és Homer közti kapcsolatot kívánták előtérbe helyezni, illetve az ők és az árvák közti meghitt viszonyt. Ezek a legfehőtlenebb pillanatok a filmben ...A forgatókönyv-regényíró Irving a forgatás után így nyilatkozott Caine alakításáról: "Számomra ezentúl Michael jelenti Dr. Larchot." Caine tényleg nem hibázott egy szemet sem a doktor megformálásában, tőle egyszerűen el tudtuk hinni, hogy jót tesz a nőkkel, ha -az 1942-es időben-elvállalja az abortuszukat, és azt, hogy minden egyes árva sorsáért felelősnek érzi magát.A karrierjével kapcsolatos időnként felmerülő frusztráltságát kábítószerrel próbálja oldani, de Caine tálalásában ez sem egy gyengeségnek tűnik, hanem a helyzethez adekvát egyéni döntésnek.
Mindenképp meg kell említenünk a gyerekek ügyes alakításait, Hallström eddigi összes filmjében (egy kivételével) mindegyikben szerepeltek gyerekek, érezhetően szót tud velük érteni, mivel a filmbeli árvák minden szentimentális-túlérzelmes felhang nélkül jelennek meg a filmben, a stáb a gyerekszereplőket a forgatási helyszinen, Új-Angliában válogatta az ott lakó gyerekek közül.Kivétel persze Kieran Culkin, a Culkin-família soros szinészpalántája, ő is hasonlóan tehetséges gyerekszinész, mint a bátyja volt.
A film eredeti címe az almaszedők házában felfüggesztett szabályokra utal, kissé erőltetett formában, mivel a jelentése a film végére az lesz: adódnak olyan helyzetek az életben, amikor már nem lehetnek érvényesek a korábbi szabályok, és a helyzet szereplőinek kell egy újat felállítani, ami jobban illeszkedik hozzájuk, illetve a szituációjukhoz.Ez John Irving üzenete, közvetlenül Mr.Rose (az almaszedők vezetője) bűne után, miután teherbe ejtette a lányát. Mindenkinek javaslom az Árvák hercegének megtekintését, mert ha ki tudjuk kapcsolni a súlyos vérfertőzéses mellékszálat a filmből (viszont ezt muszáj),akkor egy nagyon kellemes két órát kapunk ajándékba,és valószinűsíthetően csak a Jackie Chan-rajongók fogják unalmasnak tartani

-linocska-

UIP-DUNA FILM

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22