Sivatagi Cápák
Three Kings (1999)

A Warner Bros. úgy gondolta, hogy ideje korrigálni a filmipar azon hiányosságát, hogy ezidáig egyetlen film sem készült az 1991-es Öböl-háborúról, úgyhogy belevágtak, és elkészítették a Three Kings (Három király) c. filmet, ami a magyar forgalmazásban a sokkal hangzatosabb "Sivatagi cápák" címet kapta. 
A három király elnevezés egy erőltetett bibliai utalás a Jézus születését hírülvivő három királyra, akik közül az egyik egy "szerecsen" (sötétbőrű) király volt, nos, ezért a film reklámjaiban is csak három főszereplőt mutatnak, bár négyen vannak, és az egyik szereplő biztos, ami biztos alapon egy fekete színész, Ice Cube.
1990-ben Irak elfoglalta Kuvaitot, miután megvádolta Kuvaitot és az Egyesült Arab 
Mark Wahlberg a levegőben
Emirátusokat, hogy a világ olajpiacain túlságosan vezető szerepet töltenek be, és Kuvaitról azt állította, hogy ellopta a Rumaila-i olajmezőket. George Bush amerikai elnök először gazdasági szankciókat vezetett be Irak ellen, majd a "Sivatagi Vihar" hadművelet keretében bevetette az amerikai hadsereg tengerészgyalogosait Irak ellen, és bombázni kezdte az országot, a hivatalos politikai verzió szerint így próbálta megmenteni Kuvait lakosságát, gazdagságát, olajforrásait. Az Öböl-háború eseményei a médiák nyilvánossága előtt zajlottak nagyrészt, viszont ez is egy olyan háború lett, aminek okait csak a legfelsőbb politikai és katonai vezetők ismerték, a benne szereplő amerikai katonák "csak tették a dolgukat", és a többezer civil lakos elpusztításával pedig nem számolt el egyik oldal sem.
Ennek a háborúnak a végnapjaiban játszódik a Sivatagi cápák, négy amerikai katona talál egy titkos térképet egy iraki katonánál, ami a Kuvaitból elrabolt aranyrudak rejtekhelyét jelöli meg, amit Saddam Husszein lopott el, és most az amerikai katonák kísérlik meg ezeket feltűnés nélkül hazavinni. Vicces filmalaptörténet, csak az a kérdés, vajon hogy lesznek hősök a tolvajokból, merthogy a végén azzá kell válniuk, ez nem is lehet kérdés egy rendes katonai filmben, főképp amerikai kiszerelésben. 
A négy katona: Archie Gates kapitány, George Clooney szereplésében, aki a rangidős tiszt a tolvajcsapatban, a karaktert mintha direkt Clooney-ra írták volna, Gates a személyiséggel telített katona, aki nem szeret engedelmeskedni, jól reagál váratlan helyzetekben, laza, de erős erkölcsi tartással rendelkezik. Clooney ebben a filmben kicsit pihenteti a fő erősségét, a kölykös, alulról indított, kicsit félszeg pillantást, amit a Mint a kámforban és a Szép kis napban is gyakorolt, de úgy vette, hogy egy katonai filmben inkább az erőteljesebb férfias színészi elemeit hangsúlyozza, úgyhogy inkább cinikusan vigyorog, összeszorítja a száját, és alapvetően nagyon cool és belevaló amerikai katonát alakít, ahogyan kell. 
Mark Wahlberg játssza Troy Barlow őrmestert, aki nem hivatásos katona, és nagyon rohanna már haza a Detroit-i feleségéhez, és a nemrég született kislányához, de előtte még bevállalja ezt az utolsó magánakciót, hátha a dicsőségen kívül valamit még haza is tud majd vinni Irakból. 
Clooney - menekíti a menekülteket - középen Amir
A film készítőire nagy hatást gyakorolhatott a Ryan Közlegény Megmentése, néhány jelenetnél megpróbáltak hasonló látvány-és hanghatást imitálni, mint ahogy az a Ryan első húsz percében láthattuk ( "fehérítő szűrés"-technika, amikor előhíváskor egy ezüstös réteg marad a negatívon, és ettől archív felvételnek tűnik az anyag, a golyók becsapódásainak követése a hang által is, ami igen hatásos megoldás), és valószínűleg Mark Wahlberg kiválasztása is valahonnan innen eredhet, mivel igen nagyon hasonlít a Ryan-ben szereplő Matt Damonra. 
Ice Cube-ot láthatjuk Elgin őrmester szerepében, aki a civil életben hordár, most pedig fizetett katonai szabadságát tölti Irakban. 
 
INTERCOM 

Az arany és a királyok, tényleg ellopják? -Vagy mégis jófejek?
Nagyon komoly fickó, fő erőssége, hogy néha keresztény kijelentésekkel szórakoztatja társait, ő is feddhetetlen amerikai katona, aki most éppen rablóakcióra készül. 
Ők a három királyok, de velük tart még egy ostoba kiskatona is, Conrad Vig közlegény, aki érzékeny lelkű, de legtöbbször nem érti meg a feladatok értelmét. Vig szerepében azt a Spike Jonze-t láthatjuk, akinek rendezésében március végén láthatjuk a Being John Malkovich c. filmet, ami Jonze első játékfilmje, és a tengerentúlon már nagyon kedvező fogadtatásban részesült. Jonze egyébként leginkább videoclip-és reklámfilm rendezőként ismert, számtalan MTV Movie Awards Díjat nyert klipjeivel, mint például a Beastie Boys számára készített "Sabotage" c. klippel.
Nos, e fenti négy katona elszökik az egységétől az aranyrudak megszerzéséért, és most az következne, hogy innen kezdődnek a bonyodalmak, de nem, mert a film megtréfál minket, és semmiféle különösebb bonyodalmat nem tár elénk. David Russel forgatókönyvíró-rendező beleásta magát az Öböl-háború dokumentumaiba, és céljai szerint a film nézői kicsit árnyaltabb képet kapnak az ottani eseményekről. Ezek a plusz árnyalatok nem jelennek meg egyértelműen, igen, Bár Bush arra bíztatta az irakiakat, hogy lázadjanak fel Husszein ellen, később nem támogatta őket, és így a saját katonaságuk mészárolta le az iraki felkelőket, míg ebbe az amerikaiak már nem avatkozhattak bele, igen, ezt megtudjuk a filmből, de itt kezd a film átmenni egy történelmi képeskönyvbe észrevétlenül. Hosszú perceken keresztül figyeljük az iraki civileket, akik a felettük zajló háború igazi vesztesei, a szimpatikus felkelővezért, Amirt, ahogy tört angolsággal próbálja tolmácsolni az amerikaiaknak a történéseket, ezek nem izgalmas, de nem is igazán megrázó jelenetek, hanem inkább unalmasak, és egzotikus töltelékként szerepelnek az amerikaiak akciójában. 
Mark Wahlberg - nem kiköpött Matt Damon?
A Sivatagi cápák tízpercenként a nézők együttérzésére apellál, de hogy biztosra menjen, megpróbál humoros képeket becsempészni a filmbe, ha már humoros jeleneteket nem tud. Szívesen alkalmazza a feliratokat a kimerevített képek felett, ahogy ezt a stílust már nagyon rég elindította a Trainspotting, épít a Vig karakter által beépített béna figura komikusságára, és így az egész filmből egy nagyon nevetséges katonai film-utánzat lett, ami elkészültéig még nem tudta rendesen behatárolni saját stílusát. 
A producerek úgy találták, hogy a Russel történetében az az izgalmas, ahogy a négy katona szembesül az inváziós helyszínen élő emberekkel, és ahogyan rájönnek, hogy "a fegyvert mindig egy másik ember tarja a kezében". Ennek a rádöbbenésnek szántak egy jó tíz percet, amikor Troy hadifogságba esik, és az iraki katona kínzás közben elmeséli neki családja kiírásának történetét, míg Toy mesél a most született gyerekéről, és végül azért nem ölik meg egymást, mert kiderül, hogy mindketten apák, csak most épp rossz körülmények között. A film nem enged teret a nézők képzeletének, mivel a kérdés után: "mi lenne, ha Arizónában lebombáznák a kislányodat?" a következő kép már be is mutatja, hogyan is nézne ki ez valójában. Ilyenek miatt már meg lehet utálni egy filmet, csak azért, mert látványos egy robbanási-kép egy filmben, amiben amúgy nem történik semmi, azért nem szabadna ilyet csinálni a nézővel. 
A Sivatagi cápák 48 millió dolláros költségvetésből készült, és a negyedik héten már 50 milliós bevételt könyvelhettek el a jegyeladásokból. Vajon még mindig szeretik az amerikai nézők az amerikai katonák jófej hadviseléséről szóló filmeket? Vagy csak Clooney?  A magyar nézők reakcióiról a jövő hét csütörtökétől tudunk beszámolni, addig is megosztanám új filmes filozófiámat a film leendő nézőivel: sokkal jobb három rossz romantikus vígjáték, mint egyetlen tehetségtelen katonai film
- lee-loo -
 
 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22