nyomtatóbarát verzió
 
Ashley Judd

Ashley Judd, a babaarcú szépséges Hollywood-i színésznő neve mostanában kezd rögződni a mozinézők fejében, bár sokan vannak, akik az 1995-ös Heat (Szemtől szemben) Charlene-alakítása óta nem tudják levenni róla a szemüket.
Cosmopolitan címlap - 99 febAshley 1968. április 19.én született Kentucky-ban, egy Ashland nevű városban, így a keresztnevét a szülővárosáról, a vezetéknevét pedig a mamája (Naomi Judd) után kapta a kicsi Ashley. A családja egyébként a country világában ismert, mivel a mama, Naomi, és a nővére, Wynonna ismert country-énekesnők. Ezért Ashley-t az ismerősök körében "a harmadik Judd", illetve "a nem-énekes Judd"-ként szokták emlegetni. A család persze rettentően büszke a filmsztár lánykára, így nemes egyszerűséggel a " vászon királynőjének" hívják, ő maga pedig "Ballbuster"-nek becézi önmagát, amit "kemény diónak" fordíthatnánk.
Ashley a középiskola után a University of Kentucky egyetemre járt, francia szakra, 1990-ben Phi Beta Kappa minősítéssel végzett. A pályaválasztása nem volt egyértelmű, próbálta eldönteni, hogy antropológus vagy színésznő legyen, vagy csatlakozzon a Peace Corps békefenntartókhoz, de aztán persze jól döntött.
Később mégis felvette a békeharcosokkal a kapcsolatot Dél-Afrikában, amikor a Marie Claire magazin jóvoltából ott töltött egy hónapot.
Nem meglepő, hogy ilyen külsővel egy modell múltat is tudhat a háta mögött, 15 éves korában megnyert egy modell-versenyt, így az ezt következő nyarat fotózással töltötte Tokióban.
Ashley Judd egy kiegyensúlyozott és megfontolt személyiség, már a karrierje elején sem akart bármi áron érvényesülni, 1992-ben a Kuffs c. filmben egy nagyobb szerepet kapott volna, viszont meztelenül kellett volna szerepelnie, amit nem tartott elképzelhetőnek ("A mamám túl sokat dolgozott értem ahhoz, hogy az első filmemben ledobjam a ruháimat..."), úgyhogy végül egy festékboltos feleségét játszotta a filmben, viszont biztos, hogy ebben is jól döntött.
A következő filmje a Ruby in Paradise (1993). Ruby egy fiatal lány, aki Miamiba utazik, és ott új életet kezd, kapcsolatokat alakít ki, és a szezon végére felfedezi az igazi énjét, és a helyükre teszi az életével kapcsolatos dolgokat. Az alakításáért Ashley megkapta 1994-ben a Független Szellem Díj-at (Independent Spirit Awards),a legjobb női főszereplő kategóriában. 
Miss Judd szerepelt a Született Gyilkosok (Natural Born Killers)-ban is, de a jelenete végül a vágószobában végezte.
 A következő év (1995) munkásan telt a számára, három filmben is játszott, a Passion of Darkly Moon-ban, Brendan Fraser partnereként, a Smoke-ban, egy kisebb szerepben, és a Heat (Szemtől szemben)-ben, amiben viszont jelentős alakítást nyújtott a gengszter Chris pénzéhes, de szeretetreméltó feleségeként. Charlene szerepében szőke a haja, és azt hisszük, hogy az átlagos számító szőke nő karakterét adja, addig a pillanatig, amikor komolyra fordulnak a dolgok, és a gyerekével kezdik el zsarolni, hogy adja fel a férjét. Ashley a csapda-helyzet minden árnyalatát érzékeltette, és nagyon emlékezetes perceket szerzett a nézőknek az alakításával.
1996-ban sem pihent sokat színésznőnk: játszott egy Tv-filmben, amiben Mira Sorvino-val együtt Merilyn Monroe két arcát mutatták be, az eredeti Norma Jean-ét, és a már sztár Merilyn-ét, szerepelt a Ha ölni kell (Time to kill) c. drámában, és végre ismét kapott egy főszerepet, a Normal Life c. krimiben. Ezután következett egy erotikus thriller (Locusts), illetve a Gyűjtő (Kiss the Girls) c. film, ami egy elég átlagos thriller, de érdekes módon a női főszereplő ( Ashley J.) megmaradt az emlékeinkben. 
Még két kevésbé jelentős film következik, míg el nem érkezünk az 1999-es Double Jeopardy (Kettős Kockázat) c. krimihez, amiben Ashley végre ismét kapott másfél órát, hogy tehetségével lekösse a nézők figyelmét. A Kettős Kockázat is be fog vonulni az átlagosan jó krimik kategóriájába, viszont Ashley Judd arca és játéka egyre inkább felejthetetlen lesz a nézők számára, nem számít, hogy barnán vagy éppen szőkén jelenik-e meg a vásznon, tudni fogjuk, hogy tőle csak jóra számíthatunk a filmekben.
A harmonikus egyéniségéhez illően a magánélete sem tűnik túl viharosnak: jelenleg egy autóversenyzővel, DarielKettős Kockázat Franchittivel áll romantikus kapcsolatban, szeret sportolni, pontosabban hegyi biciklizni, sziklát mászni és futni a természetben.
Vegetáriánus, és állítólag rajong az amerikai kosárlabdáért. 1996-ban a People Magazine beválasztotta a Föld 50 legszebb embere közé, amin nem csodálkozhatunk a fotóit látva, viszont mi, mozinézők láttuk már éles helyzetekben is a filmvásznon, és tudjuk, hogy nem mindennapi jelenségről van szó Ashley Judd személyében.
 

Charlize Theron

Charlize Theron mostanság az egyik legnépszerűbb szőke szépség Hollywood huszonéves hercegnői között, 2000-ben majdnem annyi filmet terveznek az ő szereplésével, mint amennyiben eddigi pályafutása alatt összesen játszott. 
Charlize a természetes szőke hajával leginkább egy skandináv lányra emlékeztet, ezzel szemben Dél-Afrikában született (Benoni) 1975.augusztus 7-én, egy német mama és egy francia papa egyetlen gyermekeként.
A papája egy útépítő vállalatot vezetett 1990-ben bekövetkezett haláláig, utána a mamája vette át a családi vállalkozás vezetését, a kis Charlize 28 afrikai nyelvet tanult meg az útépítő munkásoktól.
Kiskorában a baletthoz érzett kedvet, úgyhogy nemsokára Johannesburgban találta magát, egy bentlakásos iskolában, ahol professzionális balett-képzést kapott. 
16 éves volt, amikor megnyert egy helyi modellversenyt, és meghívást kapott Milánóba, egy egy éves modell-munkára. Ez alatt az idő alatt kicsit belefáradt abba, hogy csak a fizikai jelenléte számít, és nem kell egy szót sem szólnia, csak szépnek lennie, ezért amikor az utolsó fotózásán Manhattanben volt, úgy döntött, hogy nem megy vissza Milánóba. Ismét a baletthoz fordult vissza, beiratkozott a New York-i Joffrey School-ba, és sikeres táncdarabokban szerepelt, mindaddig, míg 18 éves korában egy térdsérülés keresztbe nem vágta a táncos karrierjét.
Ekkor kicsit elkeseredett, nem volt munkája, és táncolni sem táncolhatott többé, így engedett a mamája unszolásának, és Californiába utazott, Fairfaxbe, ahol a Farmer Lánya nevű motelben csinált egy kis boltot. Los Angelesbe úgy érkezett meg, hogy senkit sem ismert a városban, de arra gondolt, itt vehetné célba a színészi pályát. Állítólag egy mélypont sem tart örökké, mindenesetre Charlize-nak szerencséje volt, mert már csak kb.365 napot kellett aludnia addig, míg fel nem fedezték a mozivilágnak. A felfedezése úgy történt, ahogy a Hollywood-i mesekönyvek leírják az ilyesmit: 1994. A Hollywood Boulvard-on egy bankban pénzt szeretett volna felvenni, de mivel nem állt a bankkal kapcsolatban, a pénztáros megtagadta a kiszolgálását.
Ami ebből lett, azt a szemtanú, John Crosby tehetségkutató mint egy látomást írta le.
Charlize olyan hisztériás rohamot adott elő, kiabálással, élénk karmozdulatokkal, meg a többivel, hogy lenyűgözte a spontán közönségét. A végén Crosby megdicsérte a műsorát, és adott Charlize-nak egy névjegy-kártyát, ha esetleg érdekli őt a filmszakma.
Hát, így történt. Nem sokkal ezután megkapta első rendes filmszerepét (1996), a Két Nap a Völgyben c. filmben. De 1996-ban még az egyik barátjával együtt szerepelt egy filmben statisztaként, a Kukorica Gyermekei lV. c. horrorfilmben.
Pályája kezdetén, a meghallgatásokon gyakran hallotta, hogy tehetséges ugyan, viszont zavaró akcentussal beszél, úgyhogy mivel nem nagyon volt pénze nyelvtanfolyamokra, elkezdett erősen tv-t nézni, mindent megnézett a Nickelodeontól a sorozatokig, és sokat hallgatta a rádiót is, így nagyon hamar nyoma sem maradt az afrikai angol-kiejtésének.
A Két Nap a Völgyben John Herzfield remek krimi-vígjátéka, amiben Charlize egy svéd  bombázó bérgyilkosnő, ezt a karaktert mintha direkt rá írták volna. A következő filmje már egy kevésbé sikerült alkotás, ezt Tom HanksA 'Trial and Error' c. filmben .. írta és rendezte, a címe: That Thing You Do! Ez egy 60-as évekbeli zenekar próbálkozásairól szól, Charlize kisebb szerepben jelenik meg benne. A harmadik mozifilmje szintén egy vígjáték, a Trial and Error, amiben egy pincérnőt játszik, aki nagyon vagány és kedves, s akibe persze végzetesen beleszeret az éppen nősülni készülő főszereplő, Jeff Daniels. Miss Theron csábító külseje kicsit mintha behatárolta volna a szereposztó-rendezők fantáziáját, az eddig említett filmjeiben mindben ellenállhatatlan és különleges lányt játszik, és ez a tendencia későbbi filmjeiben is jelentkezni látszik.
1997-ben Az Ördög Ügyvédje (The Devil's Advocate) c. filmben tűnik fel, Keanu Reeves és Al Pacino partnereként. Ez a film az eddigiekhez képest nagy kiugrási lehetőség volt Charlize számára, mivel ez egy nagyobb költségvetésű film (61 millió dollár, szemben a Két nap a völgyben 11 milliójával),és két nagy sztár oldalán szerepelhetett, ráadásul női főszerepben. Charlize élvezteKét Nap a Völgyben is a forgatást, bár nem nevezte egy sétagaloppnak a munkát, de örült, hogy Al Pacinoval forgathatott együtt.
A díszelőadásra meghívta a mamáját és a mostohaapját is.
A következő év Woody Allen-nel indult számára, a Celebrity c. filmben egy supermodelt játszott. A karakter emlékeztette saját modell-pályafutására, ezért nem rajongott túlságosan érte, mivel ismét a "néma és üres szépség"-szindrómával találta szemben magát. 
A Migthy Joe Joung c. '98-as filmje viszont feldobta, mivel a forgatás hazaröpítette Afrikába. Nem állt tőle messze a szerepe, mivel a forgatókönyv szerint is Afrikában nevelkedett, csakúgy, mint az életben. A film egyébként egy óriásgorilla és egy lány (Charlize) barátságáról szól, rendes kis családi film, de hát mégiscsak egy főszerep a színésznőnk számára.
A tavalyi évben Charlize már nem is adta alább főszerepeknél: először a The Astronaut's Wife, majd a Cider House Rules (Árvák Hercege) c. filmben tündökölt az első sorban. Az elsőben egy űrhajós-feleséget játszik, aki meg van róla győződve, hogy a férje (Johnny Depp) megváltozott a legutóbbi repülése alatt, és a gyerek, akit a szíve alatt hord, nem evilági embertől származik. Felejthető sci-fi-thriller, de ezért a kategóriája a leginkább felelős. 
Az Árvák Hercege már békésebb vizeken evez, Charlize nagyon szép és jó benne, tulajdonképpen nagyrészt miatta érdekes a film.
Ezek az elkészült filmjei, és úgy tűnik, még csak most gyorsulnak fel az események Charlize Theron körül, mivel 2000-ben várhatóan hét filmben fog szerepelni.
A szőkeség jelenleg egy Stephan Jenkins nevű énekessel él együtt, aki a Third Eye Blind nevű zenekar vezető énekese. Előtte sokáig egyedül volt, miután Craig Bierko-val, az Utánunk a ForgatásonTűzözön (The Long Kiss Goodnight) c. film főszereplőjével szakított. Jenkinssel 1997 karácsonyán ismerkedett meg, amikor a szüleivel Hawaii-on nyaralt, elment a Hard Rock Café-beli Third Eye Blind-koncertre, és elhatározta, hogy a show után megismerkedik a zenekarral személyesen is, így indult az azóta is tartó kapcsolat.
Charlize állítólag gyomorfekélyben szenved, ez leginkább gyerekkorában kínozta, és akkor jött ismét elő, amikor belépett Hollywoodba. Egyébként még mindig nem amerikai állampolgár, de már folyamatban van ennek intézése, mégiscsak furcsa lenne, ha nem kapná meg ilyen filmek után.
Amellett, hogy viharos sebességgel befutott a Hollywood-i sztárok közé, azért nem felejtette el a gyökereit, részt vett például egy kampányban, ami az afrikai nemi erőszak ellen emel szót, a kampány nem aratott osztatlan sikert, "férfi-ellenesnek" bélyegezték.
 Charlize Theron napjaink egyik legizgalmasabb arca a filmvásznon, alakításai pedig sorra beváltják azt az ígéretet, amit az első filmjében, a Két Nap a Völgyben nyújtott, miszerint nemcsak gyönyörű, hanem remek és eredeti színésznő is.

-lee-loo-

 


oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22