Gladiátor (Gladiator, 2000.)

A Gladiátor hatalmas volumenű hősi film, úgyhogy abba a kategóriájába esik a filmeknek, amelyeket mindenképp moziban kell megnéznünk, nem ér tartalékolni a későbbi video, illetve DVD-megjelenésekre, különben nem kapjuk meg a kínált filmélményt.
Russell Crowe - már az elején megszeretteti magát - velünk ..A római kori gladiátorokról már elkészült két híres film, 1959-ben a Ben Hur, a sztár amerikai rendező, Billy Wilder rendezésében, egy évre rá pedig a Spartacus, Stanley Kubrick filmje. Ezek olyan sikerfilmek, amelyek a korabeli viszonyokhoz képest nagyon nagy költségvetésből készültek (15, illetve 12 millió dollár), látványos Technicolor színekben pompáztak, millió statisztát szerepeltettek, emellett a legnagyobb férfi sztárok küzdöttek egymással a főszerepekben, izgalmas és emlékezetes filmek ezek. Kevesen mondhatják el magukról, hogy ők nem látták a Ben Hur-t középiskolás korukban. A Gladiátor nem akarja lekörözni ezeket a klasszikusokat, csak egy hasonló kaliberű alkotást szeretne melléjük helyezni, a 2000-es év termékeként.
A Gladiátort Ridley Scott rendezte, aki felé a nézők erős bizalma irányul a Szárnyas Fejvadász óta, és a Thelma és Louise c. filmje is kedvező fogadtatásban részesült. A film éles képekkel indul, a háborús jelenetek a Ryan Közlegényben megismert technikával készültek, ami most is bevált, nagyon erőteljes és hatásos képsorokban láthatjuk a rómaiak utolsó gyarmatosító háborújának utolsó ütközetét. A hadsereg fővezére Maximus (Russell Crowe), aki fedhetetlen jellem és legyőzhetetlen harcos egyben, helytállásával az egész római sereget maga mögé tudja állítani. Maximus a győztes háborúk befejezése után nem kíván római előkelővé válni, csak haza szeretne térni a családjához, Spanyolországba, de a politika közbeszól, és így hamar rabszolgaként kezdheti újra az életét. Russell Crowe egy nagy darab intelligens mackót játszik Maximusként, hatalmas karokkal, aki kiváló hadvezér, a közelharcban pedig igazi gyilkológép. Emellett az első percekben megszerzi a nézők bizalmát (nemcsak a főszerepe miatt), mivel Maximus távolságtartó és mérsékelt jellem, aki jó munkát végzett, büszke rá, és már térne haza a valódi életébe. Maximus élvezi a császár, Marcus Aurelius teljes bizalmát, és éppen ez lesz a baj.

A császár fia, Commodus (Joaquin Phoenix) egy 19 éves lobbanékony srác, akiből hiányoznak az uralkodói vonások, helyette viszont rendelkezik nagyfokú gátlástalansággal, önhittséggel és hatalomvággyal. Ez a két ellentétes karakter küzd egymással a film során, Commodust hajtja a féltékenységeJoaquin Phoenix Maximus iránt, Maximust pedig a bosszúvágy Commodus-szal szemben. Commodus felvirágoztatja Rómában a véres gladiátor-küzdelmeket, amikben egy ismeretlen harcos emelkedik ki a legjobbak közül, "a Spanyol", Maximus az, a római nép kedvence.

A Gladiátorban nagyon erőtlen kis vonalacska a szerelmi szál, Lucilla, Commodus testvére az egyetlen női szereplő, de ő is inkább politikai láncszemként jelenik meg a gyönyörű ruháiban, mintsem a két ellenfél közös szerelmeként. Ettől nem lesz kevésbé izgalmas a film, nézőszemmel nem lehet előre látni az események alakulását, vagyis több verziót képzel el a néző, de a film okosabb lesz, mint mi, és ezzel folyamatos izgalmat biztosít számunkra.
Lenyűgöző hatásra törekedtek a film alkotói a gladiátor-küzdelmekben is, tényleg nagyon látványos a Colosseum képe a több ezernyi üvöltő rómaival, és félelmetesek a közelharcok az arénában, de ami a legjobb ezekben a halálos verekedésekben, az Maximus hihetetlen taktikai érzéke, illetve az az újítása, hogy a gladiátorok együtt próbálják meg kivédeni a támadásokat (borzasztó ellenfelek, tigrisek, stb...) Ez az új módszer beválik, és Maximus ezzel még nagyobb népszerűséget szerez magának nemcsak a gladiátorok, hanem a római nép között is.

Russell Crowe ismét remekül hozza a szokásos színvonalát, az az érzésünk, hogy azért nem játszott eddig túl sok filmben, mert nagyon komolyan veszi a munkát, és nagyon rákészül a szerepeire. Jó választás volt Crowe Maximus szerepére, mivel egyszerre kemény, okos, sebezhető, és kiemelkedő személyiség a szerepében, és Crowe mindezeket már megjelenésével is tudja érzékeltetni. Azt nyilatkozta, hogy örült neki, hogy Ridley Scott-tal forgathatott, és külön élvezte, hogy olyan karaktert játszhatott, aki nagy utat tesz meg külsőleg-belsőleg a film során. Joaquin Phoenix (a tehetséges, és fiatalon meghalt Connie NielsenRiver Phoenix öccse) sem okozott csalódást alakításával, sőt, pompásan tudott egy nagyon összetett Commodust alakítani, aki azon túl, hogy gonosz, még elkényeztetett, nyávogós fiatal is, akinek néha meginog az önbecsülése, és valakinek nagyon akar bizonyítani. Hihetetlenek Phoenix világosszínű szemei, csupán a pillantásával (és a fejtartásával) is tudna ölni, ez az érzés keríti hatalmába a nézőt úgy a huszadik perc után. Lucillát Connie Nielsen dán színésznő játssza, akit legutóbb Az Ördög Ügyvédje c. filmben láthattunk, a gonosz vörös csábító szerepében. Connie káprázatos ruhákban mászkál (Janty Yates jelmeztervezőnek köszönhetően), és mindent megtesz, amit a szerepe megkíván, de annál egy fokkal sem nyújt többet.

A Gladiátor hasonlóan nagy költségvetésből készült, mint emlékezetes filmelődjei, ez a produkció kereken 103 millió dollárba került hivatalosan, viszont a bemutatója óta vezeti az amerikai box office toplistát, úgyhogy várható, hogy hasonló arányban fog extra-profitot hozni a stúdióknak, mint a Ben Hur esetében történt, ami 15 milliós beruházásból 70 millió dollár bevételt hozott. A nézők többségében felmerül a kérdés a monumentális jelenetek alatt, vajon tényleg ennyi statisztát lehet mozgósítani egy filmhez, mint ahány rajongó rómait látunk a Colosseumban? Nos, nem feltétlenül, mivel esetünkben például 2000 élő statisztára jutott 33 000 komputerrel rajzolt statiszta a tömegjelenetekben. Igazi statisztákat filmeztek le John Nelson digitális trükkmester irányításával, majd kétdimenziós kartonból kivágott alakokat csináltak belőlük, amiket a nézőtérre ültettek az igazi nézők közé, és később számítógéppel sokszorosították őket, úgyhogy hihetetlen tomboló tömeget varázsoltak elő így a colosseumi jelentekhez.
Oliver Reed - ProximoA filmet angliai, marokkói és máltai helyszíneken forgatták. Máltán építették fel Róma korhű mását, ez a rekonstrukció 19 hetes munkát igényelt, viszont megérte, mert ennek is köszönhető, hogy bizonyos jelenetekben úgy érezhettük, mintha ott lettünk volna az igazi Rómában, és szívesen borozgattunk volna a szenátorokkal az árnyas lugasokban. A gladiátorok kereskedőjét, Proximo-t Oliver Reed angol színész játssza, aki eddig több mint 100 filmben szerepelt, sajnálatos módon ez a film lett az utolsó filmje, mert a forgatás vége felé elhunyt Máltán. A Gladiátort szeretni fogják a hazai nézők, tele van izgalommal, harccal, árulással és bosszúval, és az ilyen összeállításból pedig kellemes mozi-időtöltés szokott adódni, úgyhogy találkozunk az arénában, a műsor: Maximus, a top-gladiátor.

-lee-loo-

 

 


oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21