Tombol a nyár, ahogy mondani szokták, nincs mese, lásd lánc-bulizás c. cikkünket. De mielőtt bármit csinálnánk, emlékezzünk meg azokról, akik ezekben a kritikus napokban a munka frontján vadul helytállnak, és filmeken dolgoznak, ha ők nem lennének, őszre elfogyna a betevő filmfalatunk. Na, akkor ez meg is volt. Ugorjunk. 
Hazánkban is forog pár film, Egyiket úgy hívják, hogy Hyppolit 2000, Director of Photography Máthé Tibor. 
Ha ezzel végeztek, tervezik a Meseautó 2000-ret is. Sas Tamás, a Kalózok rendezője augusztusban kezdi  a Rosszfiúk munkálatait.
Szabó Ildikó (akit barátai Zazinak szólítanak) szintén augusztusban, 9. -én vág bele filmjének, a Csácsó Rom-nak forgatásába, Csehországban. A történet az 1948-as szabadságharctól kíséri végig egy roma család életét, és ezzel párhuzamban egy osztrák arisztokrata családét is. Jancsó Miklósnak is van új filmprojektje, Kutyakaparó címen fut, és még ehónapban elkezdődik a forgatás. A hazaiakon kívül érdekesnek ígérkezik Fatih Akin Németországi török rendező Im Juli c. (Júliusban illetve Juliban) filmje, ami nemzetközi produkció, és egy részét nálunk forgatják a hazai Quality Pictures gyártásában. A címével ellentétben, a magyarországi részeket (szintén) augusztusban forgatják. 

Egészen tetszetős kiállítást hozott létre a Pall Mall, a nyár elején meghirdetett képzőművészeti pályázatára beadott festményekből. Az volt a kiírás, hogy a Pall Mall Miénk az éjszaka kampányába illeszkedő festményeket hozzanak létre az erre vállalkozók, illetve akiket az előzsűri beválogatott. Az eredmény egészen látványos, reméljük, valamelyikükkel találkozhatunk majd óriásposzteren is. Kicsiben például a Vox Café-ban tekinthetőek meg. 

Átrendezte magát az AltaVista, a keresés eredményeit e hónaptól egy elég szép kék sáv szegélyezi baloldalt, amin kereskedelmi célú linkjeit helyezte el. ( Amit nyilván észrevettétek). Ezzel párhuzamosan, de nyilván ettől függetlenül az AltaVizsla is rendezkedett, áttette magát az Origóba. Ez is ügyes lépés, mert így az internetezők számára megfordulhat a sorrend, nem az lesz, hogy szörfözgenek, majd kipróbálják az Origót is, hanem Origóznak, és ha valami eszükbejut, megnézik a hálón is, hogy mit lehet találni az Origó vizein kívül. Örömmel tapasztaltuk, hogy az egykori kiírás, hogy "a magyar nyelvű oldalakat az AltaVizslán, az idegen nyelvűeket az AltaVistán keresse" már eltűnt. Ennek azért örülünk, mert a Vizslán már fél éve nem találhatóak meg a Csapnivaló friss oldalai, amíg a Vistán igen, és nem a mi hibánkból. Keresők közül amúgy a Heurékát ajánljuk, mert ő nemcsak magyar kereső, hanem regisztrálja is a magyar oldalakat. 

A UIP-DUNA FILM is döntő lépésre szánta el magát, eddig nem volt neki internetes site-ja, most már viszont van, www.uipduna.hu címen. Ezzel (időben) párhuzamosan az INTERCOM is kicsit beújította a site-ját, az új filmjeik gyorsan megjelenek a bemutatókor, és az eredeti amerikai film-site-okat egy az egyben lefordítják magyar verzióra. 

Útlevél, térkép, fényképezőgép - hangzik a Nikon kampány, de ha az Egyesült államokba akarsz menni, az ehhez szükséges vízumod már akkor sokba fog kerülni, amikor még el sem indultál. Utazás mozgás nélkül, mint a Dűnében. Telefonon kell bejelentkezned vízum-kérési időpontra, és ezeket a hívásokat egy amúgy szextelefon szolgáltató bonyolítja, percenként több, mint 300 forintért. Természetesen jó sokáig kell várnod, így az az ötezer forint rendesen leketyeg neked. Ha oda kell menned, nincs mit tenni, de ha egyik haverod megkérdi, hogy telefonálhat-e nálad egyet, kérd meg, hogy ne az USA  követséget hívja. Ezen az áron mellesleg rendesen beszélhetnél akár az USA-ban lévő számmal is. ( Netphone-nal pedig harmad / negyed áron, ugyanehhez képest). 

Júli 13.-a Stanley Kubrick filmjének a megnyitója volt, Eyes Wide Shut, (kb. tágra zárt szemekkel). Az első hétvége bevételi versenyén első helyen végzett 22.8 millió dollárral. Megelőzte a tini szex vígjátékot, az American Pie-t, amely becsült bevétele 13.3 millió volt a nyitó hétvégén, és összesen eddig 45 milliót hozott. A financiális gondokkal küzdő Universal Pictures harmadik nagy hozama volt ez a film a Múmia és a Notting Hill mellett. Shannon Elizabeth - Nadja az American Pie-ból, ő indítja el a (szexuális) lavinátMellesleg 11 milliós költségvetésből készült, mint általában a tini-filmek, amelyek nyáron csak úgy rajzanak a mozi-piacon, ilyenkor van szezonjuk. Az Eyes Wide Shut-ot is ugyanúgy befenyegette az MPAA, (Motion Picture Association of America), mint az American Pie-t, hogy az NC-17-es kategóriába teszi, szexuális tartalmáért.
(A kategóriák közül a G a legjobb, "general", minden korosztály megnézheti, közben van még a PG és a PG-13 kategória, utána jön az R, "restricted", az ilyen filmeket csak szülői felügyelettel nézhetik meg a 17 éven aluliak, a legkeményebb az NC-17, amikor semmilyen körülmények között nem mehetnek be 17 évesek vagy annál fiatalabbak az adott  filmre.)
Az Eyes Wide Shut közepén ennek hatására digitális maszkolást végeztek a Warner Bros. technikusai, ami egy 65 másodperc terjedelemben takarja el a nyílt szexualitást ábrázoló felvételek bizonyos részleteit. 
A filmben egyébként Tom Cruise és felesége Nicole Kidman pszichológus házaspárt alakítanak, akik lépten nyomon megcsalják egymást. Tom Cruise három évvel ezelőtt kapta meg azt a faxot Stanley Kubricktól, melyben kéri, hogy hívja fel őt egy projekttel kapcsolatban, számára ekkor kezdődött ez a film. A The Star magazin márciusban közölt egy cikket, amelyben azt írták, hogy Tom Cruise és Nicole Kidman szexuális terápián vesznek részt, hogy a vásznon különleges teljesítményt tudjanak nyújtani. Tom Cruise beperelte az említett magazint, és amikor napokkal ezelőtt úgy tűnt, hogy ejteni akarják az ügyet, Cruise azt nyilatkozta Larry King-nek, hogy nem áll meg félúton. Hozzátette, hogy a pénz, amit erre szánnak egyrészt nem kevés, másrészt abból a keretükből származik, amit egyébként jótékony célokra fordítanának. Amennyi marad a per után, annyit fordítanak. 


oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17