Mint a Hurrikán (1999)
Forces of Nature

Sandra Bullock és Ben Affleck, hm. Eléggé jól hangzik, és a film sem okozott különösebb csalódást. Valójában tök rendben van, leszámítva, hogy Sandrácska kicsit le van fogyva, és nem teljesen áll a helyzet magaslatán. 
Szóval-szóval, legénybúcsú. A konferanszié Steve Zahn a Nyakunkon Az Élet-ből, a Szerelem Hálójában-ból, és a Mint a Kámfor-ból. Kedveljük Steve-et, humoros jelenség, legközelebb a Mission Impossible 2-ben lesz látható, amikor elkészül. 

Mi az a legénybúcsú, és mit mond Steve Zahn?  Ben Affleck, (Ben) házasodni készül, és arról szól a legénybúcsú, és ezt ecseteli Steve Zahn, hogy ez az utolsó alkalom, amikor a direkt kibérelt sztriptíz-táncosnővel megalapozhatja azt az élményét, amire még öreg-korában is emlékezhet. (A sztriptíz-táncosnő nyílván egy bérelhető szegény prostituált nő, de a film nem erről szól). Hanem arról, hogy Ben határozottan jámbor fiú, aki ódzkodik az extrém élményektől, meg az olyanoktól, amikben teljes erőbedobással kell résztvennie. Nem szeret kitárulkozni, ez van. De nem is kell neki, mert egyik nagybácsija, (vagy kije) kisebb szívrohamot kap ezen a legénybúcsún, és a következő helyszín máris egy kórház. Persze vicces kórház. Le kellene utaznia Savannah-ba, mert ott lesz az esküvő, de valami, mindig beljebb teszi őt, és egyre furább módon távolodok a céljától, és nem csak lélekben, de fizikailag is. 
A gép nem száll fel, illetve felszállás közben vadludakba ütközik, és ez csak a kezdet. A legszebben fényképezett része a filmnek ez a vadludasdi, önmagában megéri, hogy befizessünk, ezer hála Elliot Davis Director of  Photography-nak. 

Sandra éppen Ben mellet ült a gépen, de már beszálláskor is, a sorban, éppen előtte állt. És akkor közös autóbérlés, vonatút, meg minden, és úgy haladnak Savannah felé, ahogy a valamilyen csaj nevű hurrikán. Fura, hogy, a hurrikánok mindig csaj nevet kapnak, ebben a filmben talán Amanda. A hurrikán nagyon jó dolog ebben a filmben, mert Forces of  Nature, szóval természeti erők, szóval az van, hogy vannak nálunk hatalmasabb dolgok, amik erőteljesebben alakítják sorsunkat, mint ahogy azt mi szeretnénk. Felkavarnak minket, meg minden. 
UIP-DUNA FILM

A film, illetve a történet egyetlen gyenge pontja, hogy Sandrácska meglehetősen excentrikus csajt alakít, aki egzisztenciálisan nem rendesen stabil. Ettől kissé Pretty Woman -szerűvé válik a szitu, de túl lehet élni, kérdés csak az, hogy Ben barátunk vajon túléli-e? Pretty Woman szerű, mert a srácnak van valamije, a lánynak pedig nincs, így rendesen arról van szó, hogy nem egyenlő súlycsoportú partnerek. Sandra csak kaphat, mert ő nem tud sokminden földi jót megosztani Bennel, ha esetleg erre sor kerülne, mármint ha az esküvőt lemondaná. Sandra csak kaphat, cserébe viszont sokezres fordulaton kell pörögnie, hogy a hiányosságáról elterelje a figyelmet.

A Mint a Hurrikán nagyon szórakoztató film, de közben arra is jut ideje, figyelme, hogy Sandra tetoválását megmutassa nekünk a hasán, fürdés közben, és a kékre lakkozott lábujj-körmeit. Mindezt "csak" szociális hovatartozás végett. Mert simán érzékelhető, hogy mekkora a szakadék, mármint társadalmilag. Egész egyszerűen, Bennek van hova mennie, Sandrának, illetve Sarah-nak nincs. 
Na és milyen a film humora eközben? Hát, elég jó! Mindenki fő kedvence lesz idén nyáron a (mondjuk így) medencés jelenet, amelyben Ben és Sandra elbújik egy kivilágított úszómedencében a nyoszolyólány tekintete elől, aki véletlenül épp arra vetődik, ahol Ben és Sarah vadul kalandoznak. A víz alól látjuk, és eltorzítva halljuk, ahogy a leendő ara barátnője Bent felszólítja, hogy bukjon fel a víz alól, mert úgy is tudja, hogy ő az. Tényleg elképesztően humoros jelenet. 
De a humoron felül a filmnek megvan a komoly oldala is, mert burkoltan egy tanulmány-filmet láthattok, szinte David Attenborough-os precizitással, a fiúkról és a lányokról házasság előtt, közben, után. Mindenképp sokat lehet belőle megtudni azzal kapcsolatban, hogy mi játszódik le egy srácban, hogyan éli meg a dolgokat, és hogyan hoz döntéseket, mi számára a legmélyebb szempont. És azt is meg lehet tudni, illetve egy az egyben látni, hogy mi a különbség a vonzalom, a szerelem és a házasság között. Ja és azt, hogy a mit jelent a pasiknak a kényelem. 
Egyébként nemcsak a vadludas jelenet néz ki bombázóan, hanem maga a film főcíme is nagyon igényes. 
-jura-
 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17