10 dolog, amit utálok benned (1999)
10 things I hate about you

Még egy tini-mozi, de ellentétben a Kegyetlen Játékokkal ez tényleg az. Direkt tini-film. Viszont, hasonlóan a Kegyetlen Játékok-hoz, ez is egy klasszikus darab feldolgozása. Shakespeare Makrancos Hölgy-e az eredeti. De nem a történet, nem az eszelős fordulatok, hanem egyszerűen a vicces jelenetek filmje, nem másról szól, mint szórakozásról, és ez nem hátrány. 
Adva van egy apuka, no feleséggel, de ne kell megijedni, nem ő a főszereplő és nem fogja palackban postázni az érzelmeit. A Stratford lányok apucija, Larry Miller a Micsoda Nő-ben alakította Richard Gere seggfej haverját, aki állon üti Julia Robertset. Itt más szórakozást eszelt ki a moziba járók örömére. Lévén, hogy tulajdonképpen nőgyógyász még a gondolattól is irtózik, hogy lányai, mert kettő van neki, Kat és Bianca, szóval, hogy lányai randin vegyenek részt. Meg lehet érteni, mert amikor Bianca azt mondja, "csak csókolóztunk egy icipicit", neki folyton az jut eszébe, hogy ha tényleg ez lenne a randizás, nem kellene éjjel nappal méhlepényekben turkálnia. (Ő mondta, nem mi fogalmaztunk így). 
Kat élből koptatja a srácokat, ahogy fél méternél közelebb kerülnek hozzá, Kategyszerűen elérhetetlen, de hozzá tartozik az is, hogy senki nem akarja elérni. 
Valójában irtóznak tőle isi-szerte, és elsősorban a fiúk. Megsemmisítően cinikus agyacskája van neki, mint aki a Daria c. sorozat nagy kedvelője az MTV-n, annyi különbséggel, hogy közben elég jól néz ki. 
Bianca, két évvel fiatalabb húga is az abszolút elérhetetlen kategóriába tartozik, őrá hajt is minden pasi, de az apuci no-randi találmány  miatt eléggé nehéz a helyzet. Bianca, már a neve is erre van kitalálva, kicsit egyszerűen látja a világot, mondjuk egy barbi-baba nézőpontjából. 
Na és ebbe a szituba csapódik be az új fiú, Cameron, és az ő terve, mert egyből fejébe vette, hogy neki nagyon jó volna Bianca-val összejönnie. Cameront nem más személyesíti meg, mint Joseph Gordon-Levitt, az esküdtből a kissrác, kicsit megnőtt azóta, de millimétert sem veszített vicces stílusából. Bianca akkor mehet randizni,  ha Kat is elmegy, ez apuci új találmánya, egyfajta látszat engedékenység, olyan, mintha azt mondaná, majd ha piros hó esik. Cameron és haverja azt eszelik ki, hogy szereznek valakit Kat-nek, aki elhívja őt randizni, és akkor minden simán mehet, ahogy elképzelték. 
 
INTERCOM


De szinte percek alatt rájönnek, hogy senki nem hajlandó, és ahhoz, hogy Kat-et táncba vigyék, a zsebükbe kell nyúlniuk, le kell fizetniük valakit. És mint a pénzügyi világban, itt is hamar kiderül, hogy egyedül nem képesek erre az anyagi áldozatra, befektetőt kell találniuk.
Az isi leggazdagabb csávóját szemelik ki. Ajánlják neki, hogy randizzon Bianca-val, mire ő azt feleli, természetesen gondolt már rá, de ahhoz, hogy Bianca kimozduljon, Kat-et is ki kell valakinek mozdítani, na és ekkor sugallják az ötletet, hogy fizessen valakinek, Kat randiztatásáért. Azt is megmondják, kit szemeltek ki a műveletre. PatrickPatrick (Heath Ledger) az isi ügyeletes súlyos arca, aki szegény, ezért folyton üzletel, vagyis nyilván kapható lesz. 
Cameron annyira jó projekt-vezető, hogy még titkos infókat is gyűjt Kat-ről, kedvenc lemezeinek a listáját, meg hogy miket szeret, sőt, azt is megtudja, hogy van egy fekete alsóneműje, amit ugye, (mondja Bianca) azért vásárol egy lány, hogy valakinek megmutathassa. És így, az infók nyomán, Patrick, a súlyos srác feltűnik az indie (független) csajzenekar koncerten, ahol kábé két darab srác jut 900 lányra, beleértve a pultost.  A film tele van Biancahatározottan vidám jelenetekkel, amiken sorra jókat lehet nevetni, szolgál tanulságokkal, és nemcsak a befektetések áttételes természetéről, hanem az érzelmi élet bonyolultságával kapcsolatban is, ezesetben az, hogy bonyolult kérdésekre is lehet egyszerű válaszokat lehet találni, meg hogy a barbi-baba szerű csajokban is simán ott van minden, csak komolyan kell őket venni, meg hogy akármilyen mutáns-nak is néz ki Kat, nagyon jól lehet vele paint-ball-ozni. 
Persze, és nem is bánjuk, a paint-ball itt festék-golyó dobálást, és nem lövöldözést jelent, mert fiataloknak szól a film, és nem jó ötlet erőszakot pakolni a filmbe, amit minden korosztály számára egyformán kínál a forgalmazó. Mellesleg, ez a fajta pint-ball, a militáris beütés nélkül határozottan izgalmasnak tűnik, alig várjuk, hogy nálunk is meghonosodjon, a délutáni randik legjobb eleme tudna lenni. A filmet a sok változatos jelenetéért kedveljük, tényleg rendes szórakozást nyújt. A Kegyetlen Játékok továbbra is verhetetlen, mert az egy nagy film, de a 10 Dolog, Amit Utálok Benned sok jó jelenete is kiad egy viszonylag nagy filmet, sok kicsi sokra megy alapon, ráadásul hűsítő, mint egy citromos fanta.
-nyaláb-
 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17